Πάνω από 808.000 στρέμματα είναι η καμένη έκταση στον Έβρο, αποτελώντας τη μεγαλύτερη δασική πυρκαγιά των τελευταίων πάρα πολλών ετών σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Νεότερα δορυφορικά δεδομένα που έγιναν σήμερα Τρίτη (29.8.2023) διαθέσιμα από την Υπηρεσία Ταχείας Χαρτογράφησης Copernicus της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη φωτιά στον Έβρο αποτυπώνουν το ανυπολόγιστο μέγεθος της καταστροφής στο φυσικό πλούτο της περιοχής.

Ηδη από τις 24 Αυγούστου,το Copernicus είχε υπολογίσει πως η πυρκαγιά που κατακαίει την Αλεξανδρούπολη είναι  η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί σε ευρωπαϊκό έδαφος εδώ και χρόνια. Πέντε ημέρες μετά, η πυρκαγιά συνεχίζει να σαρώνει δασικές εκτάσεις.

Όπως προκύπτει από την ανάλυση των δορυφορικών δεδομένων, η συνολική έκταση που κατέκαψε η δασική πυρκαγιά του Έβρου, η οποία προέκυψε από τη συνένωση των πυρκαγιών σε Αλεξανδρούπολη και Δαδιά, ξεπερνά τα 808.000 στρέμματα, ενώ έχει καταστρέψει μια έκταση μεγαλύτερη από την πόλη της Νέας Υόρκης, ανέφερε η υποστηριζόμενη από την Ευρωπαϊκή Ένωση Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής, Copernicus.

Το Jumbo Track Multi στη μάχη της κατάσβεσης

Στη Δαδιά βρίσκεται το ειδικό πυροσβεστικό όχημα JUMBO TRACK MULTI για να πάρει μέρος στην επιχείρηση κατάσβεσης της μεγάλης φωτιάς στον Έβρο.

Όπως έγινε γνωστό, έπειτα από εντολή του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου και πρόσκληση του Αντιπεριφερειάρχη Έβρου κ. Δημητρίου Πέτροβιτς, στη μάχη με τις φλόγες ριχτεί και το ειδικό πυροσβεστικό όχημα JUMBO TRACK MULTI, πρώην Leopard.

Το γιγαντιαίο όχημα και πρώην άρμα μάχης, το οποία μεταφέρθηκε στο δάσος της Δαδιάς από αρματοφορέα του 784 Τάγματος Μεταφορών, επιχείρησε όλη τη νύχτα και συνεχίζει σβήνοντας μεγάλο μήκος πυρκαγιών και ανοίγοντας ζώνες πυρασφαλείας.

Το όχημα αυτό της RAM EUROPE διέθεσε εθελοντικά ο ιδιοκτήτης της, Ρέντζος Θεόδωρος από τον Ορχομενό Βοιωτίας.

Το ειδικό όχημα Jumbo Track Multi, σύμφωνα με τον κατασκευαστή του έχει μία δεξαμενή 15.000 λίτρων, ένα ντόζερ -μία λεπίδα- δηλαδή που ανοίγει ζώνες πυρασφάλειας, έναν θάλαμο διάσωσης περίπου 10 ατόμων και ένα κανόνι που πετάει 80 μέτρα το νερό.