Ο Πρόεδρος του ΠαΣοΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, ανοίγει τον διάλογο με τους αρμόδιους φορείς για την προσαρμογή των σχεδίων πολιτικής προστασίας στα νέα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής, την ενίσχυση της πρόληψης και της δασοπροστασίας.

Συγκεκριμένα, αύριο στις 12 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί στη Βουλή συνάντηση με τη συμμετοχή των:

  • Γιάννη Μανιάτη, πρώην Υπουργού και Καθηγητή Πανεπιστημίου
  • Βασιλική Κοτρώνη , διευθύντρια ερευνών Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών
  • Κωνσταντίνου Λαγουβάρδου, διευθυντή ερευνών Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών
  • Δημήτρη Σταθόπουλου, προέδρου ΠΟΕΥΠΣ
  • Κώστα Καρτάλη, καθηγητή Φυσικής Περιβάλλοντος του ΕΚΠΑ
  • Νίκου Ηλιόπουλου, πυρομετεωρολόγου-επικεφαλής βάρδιας στο Κέντρο Επιχειρήσεων
  • Νίκου Μπόκαρη, προέδρου πανελλήνιας ένωσης δασολόγων δημοσίων υπαλλήλων
  • Σταύρου Σαλαγιάννη, προέδρου πανελλήνιας ομοσπονδίας εθελοντικών οργανώσεων δασοπροστασίας
  • Μενέλαου Γαρδικιώτη, προέδρου ΓΕΩΤΕΕ
  • Απόλλωνα Κουνή, ταμία ΠΟΕΟΔΠ
  • Κων/νου Ξηροκώστα, γενικού γραμματέα ΕΑΠΣ
  • Νεοκλή Μπαρδάκη, αντιπροέδρου πανελλήνιου σωματείου συμβασιούχων πυροσβεστών.

Στη συνάντηση θα παρίστανται επίσης η Γραμματέας της Κ.Ο. Ευαγγελία Λιακούλη, ο Ανδρέας Πουλάς υπεύθυνος ΚΤΕ Κλιματικής Κρίσης, η Νάντια Γιαννακοπούλου υπεύθυνη ΚΤΕ Προστασίας του Πολίτη, ο Μανώλης Χριστοδουλάκης υπεύθυνος ΚΤΕ Περιβάλλοντος, ο Μιχάλης Χάλαρης Γραμματέας Τομέα Πολιτικής Προστασίας και ο Παναγιώτης Δημόπουλος Γραμματέας Τομέα Περιβάλλοντος ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

Για την πρώτη του προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή ετοιμάζεται ο Ανδρουλάκης

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ετοιμάζεται επίσης για την προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για το ζήτημα των πυρκαγιών, την πρώτη που θα συμμετέχει ως αρχηγός κόμματος. Ο κ. Ανδρουλάκης στη συζήτηση που θα διεξαχθεί, όπως αναφέρουν από τη Χαριλάου Τρικούπη, δεν πρόκειται να αναλωθεί σε μία ανέξοδη και λαϊκίστικη αντιπαράθεση με την κυβέρνηση, αλλά θα καταθέσει τις προτάσεις του με κύριο γνώμονα την ανάγκη της πρόληψης και της υιοθέτησης «βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών» για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Δημήτρης Μάντζος: «Στο θέμα των πυρκαγιών πρέπει να μείνουμε στην ουσία»

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλετικός εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ, Δημήτρης Μάντζος, σε τηλεοπτική του συνέντευξη στάθηκε στο ότι ήρθε η ώρα να ανοίξει η συζήτηση για την ουσία της κρίσης των πυρκαγιών, καθώς «τα προηγούμενα 24ωρα ασχοληθήκαμε εις βάθος -και ορθώς- με τα φαινόμενα τον δήθεν “πολιτοφυλάκων” και κυνηγών κεφαλών στον Έβρο όπου ευτυχώς η Δικαιοσύνη έδωσε την απάντηση της, καθώς και με τις περιπτώσεις υπουργείων και υπουργών που αμφισβητούν μετεωρολογικά και επιστημονικά δεδομένα. Ευτυχώς και για αυτούς υπήρξε η απάντηση από το Εθνικό Αστεροσκοπείο».

«Δύο μέρες πριν από μία κρίσιμη προ ημερήσιας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, πρέπει να μείνουμε στην ουσία», τόνισε ο κ. Μάντζος και εξήγησε: «Στην ουσία για τη δασική προστασία, στην ουσία για τη λογοδοσία, για το τι έγινε ιδίως στην πρόληψη, και στην ουσία της αποκατάστασης. Σε συνθήκες κλιματικής κρίσης με φυσικές καταστροφές να έρχονται και να επανέρχονται, το μοντέλο αποκατάστασης που είχαμε ως σήμερα δεν επαρκεί. Είναι παρωχημένο και όσον αφορά στο ύψος τον αποζημιώσεων, αλλά κυρίως στη διαδικασία, στον χρόνο υπολογισμού και στο χρόνο καταβολής της αποζημίωσης. Άρα απαραίτητο είναι οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες να ασχοληθούν με την αποκατάσταση».