Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή, στο πλαίσιο της διαδικασίας συζήτησης και ψήφισης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών για την άρση των περιορισμών για την ψήφο των αποδήμων, με δύο αναφορές:

«Τιμούμε την Δημοκρατία, το τέλος της δικτατορίας και του μετεμφυλιακού κράτους των διακρίσεων», είπε για τη σημερινή, 49η επέτειο της Αποκατάστασης της Δημοκρατίας, ενώ ήταν σαφείς οι αιχμές του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για τις κυβερνητικές ευθύνες και το βαρύ στίγμα που αφήνουν οι καταστροφικές πυρκαγιές, που έχουν αφήσει ήδη πίσω τους, χιλιάδες στρέμματα καμένης γης στην Αττική, τη Βοιωτία, την Κορινθία, την Κέρκυρα, την Αχαΐα και ειδικά τη Ρόδο.

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους πυροσβέστες και εθελοντές, που την τελευταία εβδομάδα μάχονται με τις φλόγες σε όλη την Ελλάδα. Θεωρώ αδιανόητο, αρμόδια χείλη να διαβεβαιώνουν ότι όλα βαίνουν καλώς, αλλά η Ρόδος να καίγεται 7 μέρες», σημείωσε ο κ. Ανδρουλάκης.

«Δεν μας είπε ο κ. Μητσοτάκης γιατί το επιτελικό κράτος απέτυχε και φέτος»

Παράλληλα όμως επέκρινε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, πως δήλωσε μεν ότι φέτος υπάρχουν περισσότερα εναέρια μέσα και περισσότερα πυροσβεστικά οχήματα και ότι εκταμιεύτηκαν περισσότεροι κρατικοί πόροι προς την τοπική αυτοδιοίκηση ενόψει της αντιπυρικής περιόδου, ωστόσο «δεν μας είπε γιατί το επιτελικό κράτος απέτυχε και φέτος να καθαρίσει τα δάση και να φτιάξει αντιπυρικές ζώνες. Δεν μας είπε αν έλεγξε πώς αξιοποιήθηκαν οι κρατικοί πόροι, από την τοπική αυτοδιοίκηση, όταν για παράδειγμα καταγγέλλεται ότι περιφέρειες άνοιξαν προσφορές για την αντιπυρική προστασία για την περίοδο 2023-2024 ακόμα και μέσα στον Ιούλιο. Τι έχει υλοποιηθεί από το εθνικό σχέδιο πολιτικής προστασίας “Αιγίς” ύψους σχεδόν 2 δισ. ευρώ; Τι απέγιναν τα ειδικά συστήματα παρακολούθησης και προειδοποίησης με drones, τα 13 περιφερειακά επιχειρησιακά κέντρα πολιτικής προστασίας;».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ επισήμανε ότι η επικοινωνία έχει κοντά ποδάρια και έρχεται η ώρα της αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας της κυβέρνησης.

«Πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα βήματα. Ο φυσικός πλούτος μας χάνεται και δεν μπορούμε να παραμένουμε αναποτελεσματικοί. Τρεισήμισι εκατομμύρια στρέμματα κάηκαν στη χώρα μας τα τελευταία 10 χρόνια. Στην Αττική έχουν απομείνει ελάχιστοι πνεύμονες πρασίνου» παρατήρησε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

«Ηρθε η ώρα για ένα σύγχρονο σχέδιο πρόληψης των πυρκαγιών»

Τόνισε ότι «ήρθε η ώρα για ένα σύγχρονο σχέδιο πρόληψης των πυρκαγιών, ένα άλλο μοντέλο δασοπροστασίας, αξιοποιώντας το επιστημονικό δυναμικό που διαθέτουμε στα πέντε δασολογικά τμήματα ανώτατης εκπαίδευσης. Χωρίς να σπαταλάμε πόρους ή να τους χρησιμοποιούμε για να μεταφέρουμε την ευθύνη αλλού και στο τέλος να μην ανήκει σε κανέναν».

Ειδική αναφορά έκανε στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό, όπου υπογράμμισε ως εισηγητής του rescEU όταν ενεκρίθη, πως δεν περιορίζεται μόνο στην παροχή βοήθειας και στην αγορά εναέριων μέσων πυρόσβεσης, αλλά έχει εξασφαλιστεί 100% ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για την προμήθεια των νέων Canadair.

«Κάτι που παραλείψατε να πείτε κατά την προχθεσινή επίσκεψη σας στην αεροπορική βάση της Ελευσίνας. Ένα πολύ βασικό κομμάτι του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού είναι και η πρόληψη. Εκμεταλλευτείτε το! Είναι πλέον προφανές ότι πρέπει να αναπροσαρμόσουμε τον σχεδιασμό και τις δράσεις πρόληψης», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και συμπλήρωσε: «Από την πλευρά μας δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι αυτό που συμβαίνει κάθε καλοκαίρι θα είναι μία νέα κανονικότητα που οδηγεί σε έναν όλεθρο για τον φυσικό πλούτο της χώρας αλλά και την ποιότητα ζωής των Ελλήνων».

Τι είπε για ψήφο αποδήμων

Σχετικά με την ψήφο των αποδήμων, ο Νίκος Ανδρουλάκης μίλησε για βιωματική σχέση του ΠΑΣΟΚ με την ομογένεια, από την ίδρυσή του και υπενθύμισε πως οι κυβερνήσεις του ψήφισαν ειδικό αναπτυξιακό νόμο, δημιούργησε δίκτυα της παγκόσμιας ομογένειας και έφερε πραγματική επανάσταση στο θέμα της ελληνόφωνης εκπαίδευσης.

«Το έργο μας λοιπόν αποδεικνύει ότι οι απόψεις μας γι’ αυτά τα θέματα δεν είναι συγκυριακές, αλλά έχουν καθαρά εθνικό και αξιακό χαρακτήρα» ανέφερε, ενώ παρατήρησε: «Δεν πήραμε αποφάσεις με το βλέμμα στραμμένο στην κάλπη των Ελλήνων του εξωτερικού κύριοι της Νέας Δημοκρατίας. Δεν μπορώ να πω το ίδιο και για εσάς» σημείωσε, αφήνοντας σαφείς αιχμές για τους κυβερνητικούς χειρισμούς και υποστήριξε πως «μεσούσης της προεκλογικής περιόδου η κυβέρνηση εξέταζε το ενδεχόμενο να μειωθούν έως και να καταργηθούν οι θέσεις βουλευτών επικρατείας από τον απόδημο Ελληνισμό».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ τόνισε πως είναι πολύ σημαντικό να εξασφαλίσουμε στους Έλληνες και ιδιαίτερα στους νέους που έφυγαν στο εξωτερικό την περίοδο της κρίσης, τη δυνατότητα να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους, χωρίς αυτό να εξαρτάται από την οικονομική τους επιφάνεια ή τις ευελιξίες που τους δίνει η εργασία τους. «Απαιτείται και ένα ευρύτερο πλέγμα πολιτικών, κυρίως στην παιδεία και τον πολιτισμό, με αξιοποίηση και των σύγχρονων, ψηφιακών δυνατοτήτων για να διατηρήσουμε άρρηκτους τους δεσμούς των Ελλήνων της διασποράς με τη μητέρα πατρίδα», είπε ο κ. Ανδρουλάκης, κάνοντας εκτενή αναφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλά ελληνικά σχολεία και οι μαθητές τους στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο.

Επέκρινε έντονα την κυβέρνηση για σπουδή και βιασύνη χωρίς προεργασία και χωρίς να αναλυθεί τι πήγε καλά και τι όχι κατά την εφαρμογή του προηγούμενου νομοθετικού πλαισίου στις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου.

Όπως είπε ο κ. Ανδρουλάκης, «η κυβέρνηση επικαλείται τη συναίνεση αλλά την απέρριψε στην πράξη. Ποια συναίνεση απηχεί η διαβούλευση μίας μόλις εβδομάδας; Ποιος ήταν ο ρόλος των αποδήμων στη διαμόρφωση του νομοσχεδίου; Ανύπαρκτος. Μιλάτε συνεχώς για συναίνεση, ενώ οι καθημερινές σας πρακτικές υπονομεύουν το ευρύτερο πνεύμα συναίνεσης που πρέπει να αποκτήσει το πολιτικό μας σύστημα».

Την κατέκρινε έντονα επειδή, όπως υποστήριξε, «δεν απάντησε τι θα γίνει με την επικαιροποίηση των εκλογικών καταλόγων και τα τμήματα στο εξωτερικό.

Το ελληνικό κράτος, δεν είναι σε θέση να προσδιορίσει με ακρίβεια τον αριθμό των Ελλήνων του εξωτερικού που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους ανά την επικράτεια και έχουν το δικαίωμα εγγραφής στον ειδικό εκλογικό κατάλογο αποδήμων.
Παράλληλα, δεν έχουμε ακούσει κανένα σχέδιο για να αντιμετωπιστεί το παράδοξο, κάποιος απόδημος από την Λατινική Αμερική να πρέπει να ταξιδέψει…στο Xιούστον για να ψηφίσει.

Αντίστοιχα προβλήματα παρουσιάστηκαν στην Ασία, δίπλα μας, ακόμα και στα Βαλκάνια, όπου το μοναδικό εκλογικό τμήμα ήταν στη Σόφια».

Παρ όλα αυτά κατέστησε σαφές ότι «παρά τις εύλογες ανησυχίες μας επιδεικνύουμε πνεύμα συναίνεσης, με τη σκέψη στους δεκάδες χιλιάδες Έλληνες που βρίσκονται στο εξωτερικό και που με την επιστημονική, επαγγελματική και καθημερινή κοινωνική δράση τους μάς κάνουν υπερήφανους.

Με τη σκέψη στα Ελληνόπουλα που έφυγαν τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, αναζητώντας ευκαιρίες για μία καλύτερη ζωή. Για εμάς σήμερα γίνεται ένα μεγάλο βήμα. Τίποτα όμως δεν τελειώνει. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα ώστε κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνας του εξωτερικού να νιώθουν την πατρίδα στο πλευρό τους. Ο Ελληνισμός μεγαλούργησε όταν διατήρησε άσβεστη την εξωστρέφεια του και το οικουμενικό πνεύμα των αξιών του. Αυτό το πνεύμα έχουμε χρέος να διαφυλάξουμε» τόνισε.

Τι είπε για τα ελληνοτουρκικά

Επιφυλάξεις και επικρίσεις εξέφρασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας στη Βουλή για την ψήφο των αποδήμων, σχετικά με την εκφραζόμενη προσέγγιση της κυβέρνησης της ΝΔ με την Τουρκία, κατόπιν της συνάντησης των κκ Μητσοτάκη και Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στο Βίλνιους.

Ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε ότι η ύπαρξη ανοικτών διαύλων επικοινωνίας με τη γειτονική χώρα είναι μεν απαραίτητη για την οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας, όμως πρέπει να βασίζονται στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και την αποφυγή προκλήσεων εκ μέρους της Τουρκίας.

Δήλωσε εντυπωσιασμένος από τη σπουδή του κ. Μητσοτάκη, αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο να βάλει στο τραπέζι την εκδοχή μιας τολμηρής διαπραγμάτευσης και να μιλήσει ακόμη και για πιθανότητα υποχωρήσεων.

«Δεν του είχε γίνει μάθημα, το πάθημα από το ραντεβού στον Βόσπορο πέρσι τον Μάρτιο; Και τότε μιλούσε για μία «νέα εποχή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις» και αμέσως μετά ξεκίνησε νέος κύκλος έντασης. Τώρα λοιπόν, μέσα σε ένα 24ωρο, ο κ. Ερντογάν πυροδότησε το κλίμα στο Κυπριακό και αμφισβήτησε εκ νέου την ελληνική κυριαρχία στα νησιά»  είπε συγκεκριμένα. «Αφήστε τα επικοινωνιακά παιχνίδια και εργαστείτε διπλωματικά για να διευρυνθεί ο κύκλος που θα στηρίζει τις θέσεις μας», πρόσθεσε.

Εκτίμησε ότι δεν είναι μία θετική εξέλιξη η απόφαση των ΗΠΑ για εκσυγχρονισμό των 80 τουρκικών μαχητικών F-16 και πώληση 40 νέων αεροσκαφών, ενώ ο κ. Ερντογάν, που εκβίασε την ένταξη της Σουηδίας και συμπεριφέρεται ως παράγοντας αστάθειας στην Ανατολική Μεσόγειο, δεν μπορεί να επιβραβεύεται.

«Και ας μην έχει αυταπάτες ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ ότι θα καθορίσει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Δεν του πέφτει λόγος, του κ. Στόλτενμπεργκ. Αλλά δεν άκουσα κανέναν από εσάς να το σχολιάζει. Aς το γνωρίζει λοιπόν πως οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, υπαγορεύονται μόνο από τα ευρωπαϊκά όργανα και δεν μπορούν να συνδέονται ή να υπηρετούν επιδιώξεις τρίτων», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.