Σοκαρισμένη η κοινή γνώμη της Τουρκίας αλλά και η η ελληνική από το ναυτικό ατύχημα του Τούρκου επιχειρηματία Αλί Σαμπανσί και της συζύγου του Βουσλάτ Ντογκάν Σαμπανσί με το βοηθητικό σκάφος του γιοτ τους, που συνέβη στη Λέρο.

Τόσο ο Σαμπανσί όσο και η σύζυγός του νοσηλεύονται σε καταστολή σε ιδιωτικό νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης, με την κατάσταση της υγείας του 54χρονου επιχειρηματία να βρίσκεται σε πολύ κρίσιμη κατάσταση.

Συγκεκριμένα ο Αλί Σαμπανσί αρχικά χειρουργήθηκε στη Λέρο για αφαίρεση της σπλήνας και στη συνέχεια μεταφέρθηκε σε ιδιωτική κλινική της Κωνσταντινούπολης όπου μετά από ρήξη αορτής του τοποθέτησαν στεντ ενώ πριν από λίγες ώρες υποβλήθηκε σε ακόμη ένα χειρουργείο προκειμένου να αντιμετωπιστεί αιμορραγία λόγω τραύματος που φέρει στην κοιλιακή χώρα.

Η σύζυγός του έχει επίσης τραυματιστεί βαριά στο πρόσωπο και στο στόμα αλλά σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες δεν κινδυνεύει η ζωή της.

Οπως αναφέρουν τουρκικά δημοσιεύματα το φουσκωτό σκάφος φέρεται να οδηγούσε ο Σαμπανσί ενώ δίπλα του βρισκόταν η σύζυγός του. Ο καπετάνιος με την σύζυγό του και τα δύο παιδιά των Σαμπανσί βρίσκονταν στο πίσω μέρος του φουσκωτού.

Το χρονικό της μοιραίας σύγκρουσης

Η παρέα δεν έχει διευκρινιστεί αν πήγαινε ή επέστρεφε από τη Λέρο όπου είχε πάει για φαγητό. Κατά άλλες πληροφορίες το μοιραίο βράδυ του ατυχήματος, γιόρτασε την 13η επέτειο του γάμου τους. Σε κάθε περίπτωση κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες συνέβη αυτό το τρομακτικό ατύχημα. Οπως υποδηλώνουν τα μέχρι τώρα στοιχεία, το φουσκωτό προσέκρουσε σε βράχια. Ο καπετάνιος που καθόταν στο πίσω μέρος του φουσκωτού φαίνεται πως ήταν ο μόνος που αντιλήφθηκε τον κίνδυνο της πρόσκρουσης, φώναξε προσοχή βράδια αλλά ήδη ήταν αργά. Ο Σαμπανσί δεν πρόλαβε να αντιδράσει ωστόσο ο καπετάνιος, η γυναίκα και τα παιδιά των Σαμπανσί πήδηξαν στη θάλασσα με αποτέλεσμα να γλιτώσουν με πολύ ελαφρούς τραυματισμούς. Στη συνέχεια και αφού διασώθησαν της σύγκρουσης αυτοί που έσπευσαν πρώτοι να βοηθήσουν το βαριά τραυματισμένο ζεύγος.

Το ατύχημα του Τούρκου επιχειρηματία στη Λέρο συνέβη λόγω GPS

Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης το ναυτικό ατύχημα στη Λέρο προκλήθηκε επειδή το φουσκωτό σκάφος δεν έφερε GPS. Κάποιο από αυτά αναφέρει ότι «ελληνικές ναυτιλιακές πηγές υποστήριξαν ότι το ζεύγος Σαμπανσί είχε ατύχημα λόγω GPS. Η είδηση ανέφερε ότι παρόλο που οι Έλληνες καπετάνιοι γνωρίζουν πολύ καλά τα νησιά, χρησιμοποιούν πάντα GPS ακόμα και όταν χρησιμοποιούν Tenders και δήλωσε: «Ακόμα και αν γνωρίζουν καλά τα νησιά στο σκοτάδι, κάθε μικρό και μεγάλο σκάφος πρέπει να έχει GPS στο σκάφος. Ο λόγος για αυτό το ατύχημα είναι ότι το zodiac των Σαμπανσί δεν είχε GPS».