Στο πρόσωπο του Λουίς Ρουμπιάλες καθρεπτίζονται το τελευταίο οκταήμερο όλο το πατριαρχικό σύστημα και ο σεξισμός που υποβόσκουν στην ισπανική κοινωνία.

Ο πρόεδρος της ισπανικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου χρησιμοποιεί, όπως μπορεί, την ισχύ της θέσης του κι εξακολουθεί να μην παραδέχεται πως το φιλί στα χείλη που είχε δώσει στην Τζένι Ερμόσο κατά τη διάρκεια της απονομής του παγκόσμιου τίτλου στη εθνική γυναικών ξεπέρασε τα όρια μιας υπερβολικής διαχυτικότητας.


Επιμένει πως επρόκειτο για μια συναινετική πράξη που ούτε στο ελάχιστο ανήκει στο πεδίο της σεξουαλικής παρενόχλησης ή σεξιστικής βίας και δεν υποβάλλει παραίτηση όπως του έχει ζητηθεί πανταχόθεν υποστηρίζοντας πως τον ψέγει ένας υποκριτικός φεμινισμός.

Μολονότι η διεθνής μέσος της Μπαρτσελόνα τον διέψευσε κατηγορηματικά, υποστηρίζοντας σε ανακοίνωσή της πως εκείνη τη στιγμή ένιωσε ευάλωτη και θύμα μιας παράτυπης σεξιστικής πράξης με αποτέλεσμα ακολούθως να γεννηθεί ένα τεράστιο κύμα αλληλεγγύης, ο Ρουμπιάλες συνέχισε να αμυνέται και ν’ αποκρούει τα βέλη ζητώντας την αποκατάσταση του ονόματός του

Ούτε το γεγονός πως όλες οι διεθνείς ποδοσφαιρίστριες, τόσο αυτές που κατέκτησαν την κορυφή του κόσμου στο Σίδνεϊ όσο κι εκείνες που είχαν αυτοαποκλειστεί απαιτώντας από πέρυσι το φθινόπωρο αλλαγές σε δομές και λειτουργίες, έθεσαν ξανά εαυτούς εκτός «ρόχα» τον θορύβησαν.

Η ισπανική Κυβέρνηση πήρε πρωτοβουλίες

Υπό την κατακραυγή της κοινής γνώμης, η FIFA υποχρεώθηκε να θέσει σε διαθεσιμότητα τον Ισπανό παράγοντα για τις επόμενες 90 ημέρες περιμένοντας πλέον τις εξελίξεις. Ούτως ή άλλως το Ανώτατο Αθλητικό Συμβούλιο της χώρας παρέπεμψε την υπόθεση στο CAS, ζητώντας την εξέταση όλων των δεδομένων και το ενδεχόμενο της επιβολής ποινών εφόσον προκύπτουν αξιόποινες πράξεις.

Ως προσωρινά τιμωρημένος πλέον ο Ρουμπιάλες κρύβεται πλέον πίσω από τα λόγια και τις πράξεις τρίτων προσώπων, όσων των στηρίζουν. Όπως ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας και «δεξί χέρι» του, Αντρέου Καμπς, ο οποίος κατήγγειλε την Κυβέρνηση για παρέμβαση στα εσωτερικά του ποδοσφαίρου.

Αλήθεια είναι πως αρκετά στελέχη του προσωρινού κυβερνητικού σχηματισμού έχουν ταχθεί δημοσίως υπέρ της Ερμόσο. Ο γενικός γραμματέας αθλητισμού ήταν εκείνος που κίνησε τις διαδικασίες καταγγελίας της συμπεριφοράς του Ρουμπιάλες ενόσω γυναίκες υπουργοί δήλωναν την αποστροφή τους.

«Η συναίνεση δεν αποφασίζεται από τον δράστη, αλλά από τη γυναίκα. Όλοι γνωρίζουμε τι άνθρωπος είναι ο Ρουμπιάλες», ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός δικαιωμάτων, Ιόνε Μπελάρ, την ώρα που η υπουργός Εργασίας, Γιολάντα Ντίας επισήμανε ότι «η ατιμωρησία για φαλλοκρατικές πράξεις έχει τελειώσει. Ο Ρουμπιάλες δεν μπορεί να συνεχίσει ν’ ασκεί τα καθήκοντά του».

Την ίδια ώρα η Εισαγγελία του Εθνικού Δικαστηρίου κίνησε ποινικές διαδικασία κατά του Ισπανού για το φερόμενο έγκλημα της σεξουαλικής κακοποίησης

Απεργία πείνας από τη μητέρα του Ρουμπιάλες

Ένα άλλο πρόσωπο είναι η μητέρα του προέδρου της RFEF, η οποία τη Δευτέρα (28/8) κλείστηκε σε εκκλησία και άρχισε απεργία πείνας έως ότου καταπέσουν οι κατηγορίες. Η Άνχελες Μπέχαρ εκμεταλλεύτηκε το γεγονός πως αποχώρησε ο ιερέας, μπήκε στον ναό και κλείδωσε από μέσα παρέα με την αδερφή της.

Σύμφωνα με την ίδια, αυτό που βιώνει ο γιος της είναι ένα «απάνθρωπο και αιματηρό κυνήγι», θεωρώντας πως πρόκειται για μια καλά σκηνοθετημένη ενέργεια που σκοπό έχει να τον βλάψει. Προειδοποίησε μάλιστα ότι δεν πρόκειται να σταματήσει τη διαμαρτυρία της έως ότου η Ερμόσο πει την αλήθεια για το συμβάν, διότι ο Ρουμπιάλες «δεν είναι ικανός να βλάψει κανέναν» και το φιλί ήταν συναινετικό.