Μετά την καταστροφική πυρκαγιά της Πάρνηθας, οι κάτοικοι Μενιδίου προσπαθούν να συνέλθουν και να αντιμετωπίσουν την σκληρή πραγματικότητα της επόμενης ημέρας. Η μάχη, όπως λένε κερδήθηκε, χάθηκαν όμως τεράστιες περιουσίες.

Ο Σάββας έμεινε εκεί μέχρι την τελευταία στιγμή. Έκανε τα πάντα για να μην περάσει η φωτιά στο σπίτι του.

«Εδώ είμασταν, προσπαθούσαμε να ρίξουμε νερά, να το σβήσουμε. Δε φεύγαμε από εδώ, ήρθαν οι ΔΙΑΣ και μας πήραν σηκωτούς. Όταν ήρθαν οι πυροσβέστες το σπίτι μου ήδη είχε πάρει φωτιά», δήλωσε.

Μέσα από την απόγνωση του προσπαθεί να βρει την δύναμη για να φτιάξει τα πάντα από την αρχή.

To πρωί της Τετάρτης, η πύρινη λαίλαπα περικύκλωσε τον οικισμό του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου για δεύτερη φορά. Κάποιοι κάτοικοι έμειναν πίσω για να σώσουν τις περιουσίες τους, άλλοι έφυγαν για να σωθούνε. Χωρίς κρατική βοήθεια δεν θα μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους, να ξαναφτιάξουν τα σπίτια τους.

Όλα έγιναν μέσα σε τέσσερα λεπτά. Ο κύριος Τάσος έφυγε, από θαύμα σώθηκε το σπίτι του.

Έμειναν πίσω για να σώσουν τις περιουσίες τους

Ο κύριος Αλέκος στη φωτιά του 2021 στην Ηλεία έχασε 400 ελιές. Δύο χρόνια μετά η φωτιά τον επισκέφθηκε στο σπίτι του στον Άγιο Ιωάννη τον Ρώσο. Έμεινε πίσω, με λάστιχα και κουβάδες έσβηνε τις φωτιές που έφθαναν στα πρώτα σπίτια.

Το σπίτι του σώθηκε, η αποθήκη όμως και δεκάδες εργαλεία καταστράφηκαν ολοσχερώς

«Κομμάτια όλα, τα ψυγεία, τα ρούχα μας το μηχανάκι», είπε.

Η εικόνα στην Αγία Παρασκευή Μενιδίου αποκαρδιωτική, αποκαλύπτει το μέγεθος της κατάστασης. Κάποιοι σπίτια μέρα τις αυτοψίες έχουν χαρακτηριστεί κίτρινα, μπορούν να επισκευαστούν. Άλλα έχουν απέξω ένα κόκκινο Χ. Είναι ακατάλληλα για χρήση.

Τα τραγικά στοιχεία

Τα τελευταία εφτά χρόνια έχουν καεί στην Αττική περισσότερα από 600.000 στρέμματα, σύμφωνα με το Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Συγκεκριμένα, κάηκε το 33% της επιφάνειας των δασών στην Αττική σε 12 μεγάλες πυρκαγιές σε Κάλαμο, Κινέτα, Μάτι, Γεράνεια Όρη, Βαρυμπόμπη, Κερατέα, Βίλια, Γλυφάδα, Πεντέλη, Κουβαρά, Δερβενοχώρια και Πάρνηθα.

Μάλιστα, η μεγαλύτερη καταστροφή σημειώθηκε το 2021 με 253.700 στρέμματα και έπειτα φέτος, με 215.600 στρέμματα καμένης γης.