Ο Σεΐχης Σαούντ Αλί Αλ Θανί είναι, με κάθε επισημότητα, ο νέος πρόεδρος της FIBA μετά από ομόφωνη απόφαση του συνεδρίου.

Αλλαγή στην σκυτάλη της προεδρίας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Μπάσκετ σήμερα Τετάρτη (23/08) στο 22ο συνέδριο της FIBA, με τον Σεΐχη Σαούντ Αλί Αλ Θανί να διαδέχεται τον Χαμάν Νιάνγκ.

Ο σεΐχης έχει διατελέσει στο παρελθόν αντιπρόεδρος της ομοσπονδίας (2019-2023), ενώ ήταν και πρόεδρος της FIBA Asia από το 2002. Επίσης, έχει θητείες ως πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μπάσκετ του Κατάρ αλλά και αντιπρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής του Κατάρ.

Στο τραπέζι των συμβουλίων της FIBA, πλέον θα υπάρχουν δύο ελληνικές «φωνές», καθώς τον Ανδρέα Ζαγκλή θα πλαισιώσει ο πρώην διεθνής μπασκετμπολίστας, Αστέριος Ζώης.

Αναλυτικά τα μέλη του Κεντρικού Συμβουλίου της FIBA για την περίοδο 2023-2027:

Κάρολ Κάλαν (ΗΠΑ)
Γιαμίλ Αλεχάντρο Μπουκέλ Πέρεζ (Ελ Σαλβαδόρ)
Γιουζί Ρίτσαρτντς (Παρθένοι Νήσοι)
Γιούκο Μιτσούγια (Ιαπωνία)
Γιάο Μινγκ (Κίνα)
Κάρμεν Τοκαλά (Ρουμανία)
Ματέι Εργιαβέκ (Σλοβενία)
Αστέριος Ζώης (Ελλάδα)
Κριστιάν Μπάκεν (Νορβηγία)
Γιαμπίλ Κουαρτέι (Αυστραλία)
Μπάρτον Ρος Σίπλεϊ (Νέα Ζηλανδία)
Πασκάλ Μουγβανέζα (Ρουάνα)
Ζαν-Μάικλ Ραμαρόσον (Μαγαδασκάρη)

Τα νέα μέλη, θα συνεργαστούν μαζί με τον Γενικό Γραμματέα της FIBA, Ανδρέα Ζαγκλή, καθώς και τους προέδρους των Πέντε περιφερειών της FIBΑ, κ.κ. Ανιμπάλ Μαναβέ (Αφρική), Φαμπιάν Μπόρο (Αμερική), Δρ. Γκοβιντράι (Ασία), Χόρχε Γκαρμπαχόσα (Ευρώπη) και Ντέιβιντ Ριντ (Ωκεανία).

Από την μεριά του, ο νέος πρόεδρος δήλωσε μετά την εκλογή του: «Είναι μεγάλη τιμή να αναλαμβάνω αυτήν την ευθύνη, για μένα, για τη χώρα μου, το Κατάρ και για την ήπειρό μας, την Ασία. Τώρα εκπροσωπώ τα συμφέροντα και των 212 Εθνικών Ομοσπονδιών σε όλες τις χώρες και στις πέντε Ηπείρους.

Το μπάσκετ είναι ένα παγκόσμιο άθλημα και αυτή είναι η πιο σημαντική δύναμή μας. Μπορώ να δώσω μόνο μία υπόσχεση σήμερα και αυτή είναι ότι θα δουλέψω σκληρά μαζί με τους ηγέτες της FIBA ​​και ολόκληρο το Κεντρικό Συμβούλιο για το καλό του μπάσκετ και για το καλό της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας».

Το νεοσύστατο Κεντρικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει για πρώτη φορά το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου στη Μανίλα, με αφορμή το Σαββατοκύριακο των Τελικών του Μουντομπάσκετ 2023.