Δεν γνωρίζω εάν είχε φάει πιο νόστιμο εκμέκ ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αλλά το εκμέκ που πρόσφερε ως επιδόρπιο ο Πρωθυπουργός στους ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων στο χθεσινό δείπνο στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Ουκρανός Πρόεδρος το τίμησε δεόντως. Όπως απόλαυσε και την λαχταριστή σφυρίδα που ήταν κύριο πιάτο καθώς και το λευκό παγωμένο κρασί από τα ελληνικά οινοποιεία. Ωστόσο η επίσκεψη Ζελένσκι στην Αθήνα, δεν ήταν ούτε αιφνιδιαστική ούτε έκτακτη και έχει αρκετό παρασκήνιο το οποίο ευθύς αμέσως σας μεταφέρω.

Μέσα στο Σαββατοκύριακο κυκλοφόρησε αρχικώς η είδηση πως ο Eλληνας πρωθυπουργός θα συναντήσει και τον Ουκρανό πρόεδρο. Ήταν μια πληροφορία που πρώτα μετέφερε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti, με την Αθήνα πάντως να μην επιβεβαίωνε έως την τελευταία στιγμή, ίσως για λόγους ασφαλείας.

Εάν ρωτάτε πώς έμαθε το ρωσικό πρακτορείο ότι ο Ζελένσκι θα ερχόταν στην Αθήνα, σας πληροφορώ, ότι από την περασμένη Πέμπτη η ουκρανική προεδρία είχε ειδοποιήσει για την παρουσία του Ζελένσκι στο δείπνο και τους ηγέτες των δυτικών Βαλκανίων και την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον Σαρλ Μισέλ και βεβαίως τον Έλληνα Πρωθυπουργό και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Συνεπώς το γνώριζαν πολλοί (και βεβαίως η ελληνική αστυνομία που κατάρτιζε σχέδια φρούρησης), αλλά κανείς δεν αποκάλυπτε δημόσια το γεγονός όχι τόσο για λόγους ασφαλείας (αφού ο Ζελένσκι πέραν της αστυνομικής φρουράς, φέρνει μαζί του και τους σωματοφύλακές του) όσο εάν μήπως συνέβαινε κάτι στην Ουκρανία και άλλαζε αμέσως τα σχέδια του.

Ήρθε λοιπόν στην χώρα μας ο Πρόεδρος της Ουκρανίας (την είχε επισκεφθεί και προτού γίνει Πρόεδρος της Ουκρανίας) προερχόμενος από την Δανία (όπου πήγε να επιθεωρήσει τα F-16), με την πράσινη στολή εκστρατείας του, όπως τον είχαμε συνηθίσει από την τηλεόραση, με θωρακισμένο αυτοκίνητο, του οποίου οι βαριές πόρτες άνοιγαν με προσοχή χωρίς να αφήνουν ακάλυπτο τον Ζελένσκι και συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Η ουκρανική σημαία ανυψώθηκε τιμής ένεκεν στο πρωθυπουργικό γραφείο.

Τι ζήτησε ανάμεσα στα άλλα; Μαθαίνω ότι υπάρχει το σενάριο Έλληνες πιλότοι να εκπαιδεύσουν Ουκρανούς στα F-16. Τώρα που τα λέμε πού θα βρει καλύτερους εκπαιδευτές; Αλλά, εδώ θα σας αποκαλύψω κάτι. Ήδη Έλληνες στρατιωτικοί εκπαιδευτές εκπαιδεύουν στην Πολωνία και στην Γερμανία Ουκρανούς στα άρματα μάχης Λέοπαρντ, στο πυροβολικό και στον ανορθόδοξο πόλεμο.

***
Στον Έβρο δεν κοιμήθηκε κανένας χθες το βράδυ

Η κινητοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων στον Έβρο, υπό τις διαταγές του Α/ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου σημαίνει ότι: Χθες το βράδυ όλο το στρατιωτικό προσωπικό που υπηρετεί στον Έβρο δεν κοιμήθηκε στο σπίτι του. Υπήρξαν περιπολίες σε όλη την περιοχή έως τα σύνορα με την Τουρκία και στο νομό Ροδόπης. Μαθαίνω ότι όλοι ήταν πλήρως εξοπλισμένοι με τον προβλεπόμενο οπλισμό. Σήμερα αναμένονται στην περιοχή και οι κομάντος της Ε΄Μοίρας Καταδρομών για να αναλάβουν και αυτοί περιπολίες στο εσωτερικά δρομολόγια των νομών Έβρου και Ροδόπης. Το άγρυπνο μάτι του UAV Heron θα επιτηρεί από ψηλά και θα δίνει live την εικόνα στο εθνικό κέντρο επιχειρήσεων.

***
Οι πέντε ημέρες των Μητσοτάκη – Ερντογάν στη Νέα Υόρκη

Οι ημέρες που θα βρίσκονται στη Νέα Υόρκη οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν συμπίπτουν. Πέντε ημέρες έχει προγραμματισθεί να μείνει ο Έλληνας πρωθυπουργός πέντε και ο Τούρκος Πρόεδρος. Ο κ. Μητσοτάκης θα αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη στις 16 Σεπτεμβρίου για να παραστεί στην ετήσια συνέλευση του ΟΗΕ. Την ίδια μέρα αναμένεται στη Νέα Υόρκη και ο Ταγίπ Ερντογάν. Η συνάντησή τους θεωρείται βεβαία και παρασκηνιακώς έχουν γίνει σχεδόν όλα τα αναγκαία βήματα ώστε οι δύο άνδρες να βρεθούν και να συζητήσουν. Θα είναι μια συνέχεια της συνάντησης που είχαν στο Βίλνιους, στο περιθώριο του ΝΑΤΟ. Να σημειωθεί ότι στις 15 Σεπτεμβρίου λήγει το άτυπο μορατόριουμ στο Αιγαίο και η συνάντηση θα δείξει εάν θα συνεχιστεί ή όχι η μηδενική πτητική δραστηριότητα των Τούρκων στο Αιγαίο.

***
Γιατί ο Πρωθυπουργός δεν κάλεσε τον Έντι Ράμα στο δείπνο

Η κίνηση της Αθήνας να μην προσκαλέσει στο άτυπο δείπνο των ηγετών των Δυτικών Βαλκανίων τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα είναι δηλωτική της δυσαρέσκειας για την αντιμετώπιση του ζητήματος του Φρέντυ Μπελέρη ο οποίος είναι 100 ημέρες στη φυλακή και ενώ έχει εκλεγεί Δήμαρχος Χειμάρρας. H πρόσκληση στάθηκε σε προεδρικό επίπεδο, με τον αρχηγό του κράτους Μπαϊράμ Μπεγκάι να την αρνείται, ενδεικτικό της ρήξης που υπάρχει στις σχέσεις των δύο χωρών. Την ίδια ώρα, φαίνεται πως το μέλλον του Φρέντυ Μπελέρη αλλά και την πορεία των ελληνοαλβανικών σχέσεων θα κρίνουν οι εξελίξεις της ερχόμενης εβδομάδας.

***

Οι ελληνικές «οχιές» βγαίνουν έξω από την «φωλιά» τους

Ας μιλήσουμε σήμερα για τα δικά μας F-16 Vipers που τώρα τελευταίως, με την μηδενική τουρκική πτητική δραστηριότητα στο Αιγαίο έχουν άλλες δουλειές. Λειτουργούν πλέον σαν κανονικές πολεμικές αεροπορίες χωρών που δεν έχουν γείτονες που επιβουλεύονται την εθνική τους ανεξαρτησία. Συμμετέχουν σε πολυεθνικές ασκήσεις και τα πάνε πολύ καλά, αφού θεωρούνται εξπέρτ και στις αναχαιτήσεις και στις εικονικές αερομαχίες.

Μια όμως άσκηση ξεχωρίζει για τα ελληνικά F-16 Viper. Θα είναι η πρώτη φορά που θα μετάσχουν σε διεθνή άσκηση που θα διεξαχθεί στο Ισραήλ με την επωνυμία «Μπλε Σημαία» και οι Έλληνες πιλότοι των «οχιών» θα συνεκπαιδευτούν με ισραηλινούς πιλότους των Vipers. Θα είναι μια πρώτη δοκιμή για τα ελληνικά Vipers να δείξουν την ετοιμότητά τους, αλλά και τη λειτουργικότητά τους εκτός Ελλάδος σε ασκήσεις με μια ισχυρή αεροπορική δύναμη.

***
Έρχεται και το 18ο Rafale

Σας έχω νέα και από τα Rafale. Το 18ο αναμένεται στο τέλος του μήνα και θα είναι το τελευταίο που θα παραληφθεί αυτή την χρονιά. Τα υπόλοιπα έξι αναμένεται να παραδοθούν εντός του 2024. Ήδη τα ελληνικά Rafale μετέχουν σε ασκήσεις, πετούν καθημερινά στο Αιγαίο, φύλακες και αυτά της εθνικής ακεραιότητας.

***
Έρχονται επικές καρατομήσεις στην Αστυνομία

Μαθαίνω από έγκυρη πηγή (πιο έγκυρη δεν γίνεται) ότι λίαν συντόμως (πάντως λιγότερο έως το τέλος της εβδομάδας) θα υπάρξουν κυρώσεις σε ανώτατα στελέχη (πλην αρχηγού) της Ελληνικής Αστυνομίας, για τα αιματηρά επεισόδια που σημειώθηκαν με τους Κροάτες χούλιγκανς που είχαν ως αποτέλεσμα και τον θανάσιμο τραυματισμό του 29χρονου Μιχάλη Κατσουρή.

Ο Πρωθυπουργός (και όχι ο Πρόεδρος) της Κροατίας Andrej Plenkovic εξέφρασε στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη τα συλλυπητήριά του για τη δολοφονία του φιλάθλου στη Νέα Φιλαδέλφεια και την εμπιστοσύνη του στην ελληνική Δικαιοσύνη. Σχετικά με το ζήτημα της προσωρινής κράτησης Κροατών, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να βρίσκονται σε επικοινωνία για σχετική ενημέρωση.

***
Στην Πύλα οι Τούρκοι μετατρέπουν τα σπίτια τους σε… πολεμίστρες

Στην Πύλα, στη νεκρή ζώνη, στο μεικτό χωριό όπου ζούσαν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι οι Τούρκοι επιμένουν στις προκλήσεις αγνοώντας της προειδοποιήσεις της διεθνούς κοινότητας. Τελευταία πρόκληση, οι Τουρκοκύπριοι με βοήθεια από τον τουρκικό κατοχικό στρατό άρχισαν να κατασκευάζουν στην Πύλα σπίτια όμοια με στρατιωτικά φυλάκια. Έτσι όπως παρατηρούν τα Ηνωμένα Έθνη με προδιαγραφές στρατιωτικού φυλακίου έχει ανεγερθεί οικία εντός οικιστικής ζώνης στην Πύλα. Η οικία που ανήκει σε πρόσωπο τουρκοκυπριακής καταγωγής, έχει ψηλό περιτείχισμα που ξεπερνά το 1,5 μέτρο και φέρει θυρίδες επάλξεων (πολεμίστρες), με την η γενικότερη εικόνα να παραπέμπει σε στρατιωτικό φυλάκιο. Η οικία έχει ανεγερθεί σχετικά πρόσφατα και η διαμόρφωση στην οροφή του οικοδομήματος δεν γίνεται εύκολα αντιληπτή από κάποιον περαστικό.

***

Όταν οι Ουκρανοί και οι Ρώσοι γίνονται γείτονες στα κατεχόμενα

Αυτή η μανία να αγοράζουν κλεμμένα σπίτια, χωράφια και ξενοδοχεία στα κατεχόμενα έφεραν πιο κοντά αιώνιους εχθρούς. Το χρήμα βλέπετε δεν κοιτά ούτε εχθροπραξίες, ούτε πολέμους. Αλήθεια ποιος μπορούσε να φανταστεί ότι ισραηλινοί θα μπορούσαν να έχουν γείτονες Ιρανούς, Ρώσοι, Ουκρανούς; Μόνον στα κατεχόμενα μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο.

Είναι ναι χαρακτηριστική η κριτική που γίνεται στο το δημοσίευμα του «Φιλελεύθερου» για όλα όσα συμβαίνουν στα κατεχόμενα και πώς οι παρανομίες που γίνονται σε αυτά ενώνουν αιώνιους εχθρούς: «Ακούγοντας κανείς για τους ηγέτες του Ισραήλ και του Ιράν είναι σίγουρο ότι θα καταλήξει πολύ εύκολα στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για δύο χώρες που βρίσκονται σε εμπόλεμη σύγκρουση και δύο λαοί που είναι έτοιμοι να συγκρουστούν μεταξύ τους.

Αυτά όμως στο Ισραήλ και στο Ιράν, ή σε διεθνή φόρα όταν οι ηγέτες του στέκονται μπροστά από τα μικρόφωνα. Γιατί, όταν πρόκειται για παράνομες δραστηριότητες φαίνεται πως Ισραηλινοί και Ιρανοί δεν έχουν κανένα πρόβλημα να αποκτήσουν ακίνητες περιουσίες που γειτνιάζουν μεταξύ τους. Το ίδιο μπορεί να λεχθεί και για Ρώσους και Ουκρανούς οι οποίοι επίσης προβαίνουν σε ανάλογες παράνομες/παράτυπες αγορές ακινήτων στα κατεχόμενα».