Οι Γάλλοι λένε πως «οι απόντες έχουν άδικο». Ελπίζω να υπάρχουν αρκετοί γαλλόφωνοι Αλβανοί για να το καταλάβουν αλλά αν δεν υπάρχουν, κακό του κεφαλιού τους.

Θα φανεί στον λογαριασμό.

Το γενικότερο νόημα είναι άλλωστε τόσο απλό που μεταφράζεται σε πολλές γλώσσες. Στα απλά ελληνικά το ζουμί είναι ότι δεν τα βάζεις με το μεγάλο μαγαζί.

Κι όπως φάνηκε από τη χθεσινή σύναξη στο Μαξίμου το μεγάλο μαγαζί στη γειτονιά είναι η Ελλάδα. Είτε αρέσει του Ράμα, είτε όχι.

Υπό αυτή την έννοια και για να διευκρινιστεί το νόημα σε όσους δεν το καταλαβαίνουν, άξιζε το φαγητό. Και καλώς έγινε.

Τα υπόλοιπα ανήκουν στον τομέα της σαχλαμπούχλας.

Διότι χρειάζεται αρκετή σαχλαμπούχλα για να καταγγέλλει ο ανεμοδαρμένος ΣΥΡΙΖΑ «έλλειμμα στρατηγικής» αλλά την ίδια στιγμή να ζητά από τον Μητσοτάκη να κινηθεί «μακριά από τη λογική της πιστής και δεδομένης συμμάχου των ΗΠΑ» που κατά τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η στρατηγική του (ανακοίνωση 20/8).

Τελικά δηλαδή τι συμβαίνει; Τους λείπει η  στρατηγική ή η στρατηγική που έχουν είναι λάθος και πρέπει να αλλάξει; Δεν μπορεί να ισχύουν και τα δυο.

Για να είμαι ειλικρινής φοβάμαι ότι πίσω από τη σύγχυση κρύβεται το υπονοούμενο ότι ο Μητσοτάκης έχει πρόβλημα στην Ευρώπη με «μείζονα σκάνδαλα» και χρειάζεται «ξέπλυμα» (ieidiseis, 21/8).

Υπάρχει τέτοιο ζήτημα; Οχι. Τραβάει κανένα ζόρι η Ευρώπη με τον Μητσοτάκη; Ούτε.

Είναι λάθος ακόμη κι ως αντίληψη διότι η Ευρώπη δεν δουλεύει με ξεπλύματα αλλά ούτε λειτουργεί με λογική αντιπολιτευτικού ακτιβισμού.

Προ ημερών ένας ευρωβουλευτής του ανεμοδαρμένου χαρακτήρισε τη συνάντηση της φον ντερ Λάιεν με τον Μητσοτάκη στα Χανιά ως «η Διεθνής της Ομερτά».

Εννοούσε τον «νόμο της σιωπής» που επιβάλλει η Μαφία στους ανθρώπους της.

Στο μυαλό του ευρωβουλευτή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας είναι κάτι φαμίλιες Μαφιόζων που «έχουν απαγάγει την Ευρώπη» και συναντώνται για να κουκουλώνουν τις πομπές τους. Παίζει και για σενάριο του «Νονός Νο 4» (Στ. Κούλογλου, TVXS, 14/8).

Μιλάμε φυσικά για παράκρουση. Η οποία όμως εμπίπτει σε άλλες ειδικότητες, μακριά από εμάς.

Απλώς αναρωτιέμαι αν κάτι τέτοια διαβάζει ο Ράμα και νομίζει ότι μπορεί να συμπεριφέρεται όπως του γουστάρει.

Να αγνοεί δηλαδή ότι το μαγαζί είναι μεγάλο και όπως κάθε μαγαζί έχει τους κανόνες του. Που δεν είναι κανόνες υποκόσμου.

Κατά την ταπεινή μου άποψη κάνει λάθος. Αλλά ποιος είμαι εγώ που θα του διορθώσει το λάθος;