Διαταγή εκκένωσης εκδόθηκε για το Γέλοουναϊφ στον Καναδά κατεπειγόντως, καθώς η μεγαλύτερη πόλη των βορειοδυτικών εκτάσεων της χώρας απειλείται εξαιτίας της εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

«Δυστυχώς, η κατάσταση ως προς τις δασικές πυρκαγιές πήρε τροπή προς το χειρότερο (…) δυτικά της Γέλοουναϊφ» και πλέον εγείρεται «αληθινή απειλή» για τους πολίτες, τόνισε ο Σέιν Τόμσον, υπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής στα Βορειοδυτικά Εδάφη, διατάσσοντας την εκκένωση της πόλης 20.000 κατοίκων ως αύριο το μεσημέρι.

Φωτ.: REUTERS/Pat Kane

Παράληλα, το βράδυ της Τετάρτης, άοκνα κλιμάκια εργάζονταν πυρετωδώς προκειμένου να εκκενώσουν το Χάι Ρίβερ, μια κοινότητα 3.000 κατοίκων στη λίμνη Γκρέιτ Σλέιβ, με λεωφορεία και αεροπλάνα, καθώς η πυρκαγιά πλησίαζε.

Οι κάτοικοι του Γέλοουναϊφ, της πρωτεύουσας των Βορειοδυτικών Εδαφών, κλήθηκαν να φύγουν το συντομότερο δυνατό στο πλαίσιο μιας σταδιακής εκκένωσης, με όσους ζουν κατά μήκος του μονοπατιού Ίνγκραχαμ, στο Ντέταχ, στη λίμνη Καμ, στη λίμνη Γκρέις και στην επιχειρηματική περιοχή Ένγκλε να διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο. Οι υπόλοιποι κάτοικοι έχουν προθεσμία μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής για να εκκενώσουν την περιοχή.

Φωτ.: BC Wildfire Service/Handout via REUTERS

Η δήμαρχος του Γέλοουναϊφ, Ρεμπέκα Άλτι, δήλωσε ότι οι πτήσεις εκκένωσης θα ξεκινήσουν την Πέμπτη (17/08) στις 13:00 και θα συνεχιστούν μέχρι να απομακρυνθούν όλοι. Τόνισε ότι η εντολή εκδόθηκε νωρίς, προκειμένου να δοθεί σε όλους αρκετός χρόνος για μια ομαλή εκκένωση. «Προκηρύχθηκε τώρα, ώστε να δώσουμε στον κόσμο την ευκαιρία να φύγει όσο ο αυτοκινητόδρομος είναι ακόμα ανοιχτός. Ο αυτοκινητόδρομος μπορεί να κλείσει ανά πάσα στιγμή. Οι συνθήκες θα είναι δύσκολες και οι κάτοικοι θα πρέπει να οδηγούν με σύνεση και προσοχή».