Εκατοντάδες άνθρωποι συνεχίζουν να «χτενίζουν» τα χαλάσματα που άφησαν πίσω τους οι καταστροφικές πυρκαγιές στη Χαβάη, πολλοί από τους οποίους έχουν να διαχειριστούν τις δικές τους απώλειες. Υπολογίζεται ότι μέχρι στιγμής έχει ερευνηθεί κάτι παραπάνω από το ένα τρίτο των καμμένων περιοχών και έχουν επιβεβαιωθεί τουλάχιστον 111 θάνατοι από τις πυρκαγιές, σύμφωνα με ανακοίνωση της κομητείας Μάουι. Δεκάδες άνθρωποι έχουν επίσης τραυματιστεί, ορισμένοι σοβαρά, ενώ πάνω από 1.000 αγνοούνται.

Φωτ.: Hawai’i Department of Land and Natural Resources/Handout via REUTERS

Δυστυχώς, ο ήδη μεγάλος αριθμός των θυμάτων, όπως αναφέρει και επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσαν οι τοπικές αρχές, θα συνεχίσει να ανεβαίνει μέσα στις επόμενες μέρες, καθώς εξελίσσονται οι έρευνες.

«Είναι πρωτοφανές. Κανείς δεν έχει ξαναδεί κάτι τέτοιο – ούτε αυτό το μέγεθος, ούτε αυτόν τον αριθμό, ούτε αυτόν τον όγκο», δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας του Μάουι, Τζον Πελλετιέ. «Και ακόμα δεν έχουμε τελειώσει». 

Φωτ.: Hawai’i Department of Land and Natural Resources/Handout via REUTERS

«Οι άνθρωποι που συμμετέχουν στις έρευνες εκεί έξω ανασύρουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα και τα μέλη των οικογενειών τους», τόνισε ο Πελετιέ.

Περίπου το 38% της καμένης ζώνης είχε ερευνηθεί μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τον Πελετιέ. Οι αρχές ελπίζουν να έχουν καλύψει μεγάλο μέρος των καμένων εκτάσεων μέχρι το Σαββατοκύριακο.

Φωτ.: Hawai’i Department of Land and Natural Resources/Handout via REUTERS

Η αναζήτηση μέσα στις στάχτες των σπιτιών, των επιχειρήσεων και των ιστορικών μνημείων είναι ιδιαιτέρως δύσκολη και η ταυτοποίηση των ανθρώπων που χάθηκαν δεν θα είναι εύκολη, καθώς τα λείψανα είναι σε μεγάλο βαθμό αγνώριστα, ενώ δακτυλικά αποτυπώματα σπάνια βρίσκονται σε περιπτώσεις πυρκαγιών, δήλωσε ο κυβερνήτης της Χαβάης Τζος Γκριν.

Ο απολογισμός των τουλάχιστον 111 νεκρών καθιστά τις πυρκαγιές στο Μάουι μια από τις χειρότερες φυσικές καταστροφές στην ιστορία της Χαβάης και τις φονικότερες πυρκαγιές της χώρας από το 1918, όταν οι πυρκαγιές στη βορειοανατολική Μινεσότα σκότωσαν εκατοντάδες ανθρώπους.