Με αφορμή την αύξηση των περιστατικών κακοποίησης σε βάρος γυναικών και μετά από τον πρόσφατο αποτρόπαιο βασανισμό και βιασμό της 29χρονης γυναίκας στη Γαλλία που η υγεία της βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει άρθρο γνώμης – παρέμβαση στο φλέγον ζήτημα της έμφυλης βίας,  του Χάμζα Γιουσάφ, πρώτου υπουργού της Σκωτίας που δημοσιεύεται στον Guardian.

Ακολουθεί το άρθρο – γνώμης του Χάμζα Γιουσάφ:

«Θυμάμαι το αίσθημα απορίας την πρώτη φορά που η μεγαλύτερη αδελφή μου, μου είπε πόσο σφιχτά κρατάει τα κλειδιά της στην τσέπη της όταν περπατάει μόνη της στο σκοτάδι. Απορία, επειδή ως άνδρες δεν χρειάζεται να σκεφτόμαστε έτσι.

Και ο λόγος γι’ αυτό; Είναι πολύ απλός: οι άνδρες έχουν κάνει τις κοινότητές μας να αισθάνονται πολύ ανασφαλείς για πάρα πολλές γυναίκες. Ως πρώτος υπουργός της Σκωτίας -αλλά κυρίως ως πατέρας δύο κοριτσιών- δεν είμαι διατεθειμένος να αποδεχτώ απλώς αυτή την κατάσταση.

Ας είμαστε ξεκάθαροι, αυτή η κατάσταση δεν αφορά μόνο τη Σκωτία ή το Ηνωμένο Βασίλειο – γυναίκες και κορίτσια σε όλο τον κόσμο υποφέρουν εξαιτίας των πράξεων των ανδρών. Σχεδόν δεν περνάει εβδομάδα χωρίς μια θλιβερή αναφορά στις εφημερίδες ή στις τηλεοπτικές μας οθόνες για μια γυναίκα που έχει πέσει θύμα παρενόχλησης,  κακοποίησης, βίας, βιασμού ή δολοφονίας.

Η κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες και τα κορίτσια σε όλο τον κόσμο με τρομάζει. Βλέπουμε τα δικαιώματα στην άμβλωση να δέχονται επίθεση εδώ στη Σκωτία, καθώς και σε ολόκληρο τον κόσμο, με την απόφαση να ανατραπεί η απόφαση Roe v Wade στις ΗΠΑ και τις επιθέσεις στα δικαιώματα των κοριτσιών στην εκπαίδευση στο Αφγανιστάν.

Οι άνδρες δεν μπορούν να είναι παθητικοί θεατές όταν οι πράξεις μας είναι αυτές που προκαλούν τόσο πόνο και δυστυχία – πρέπει να πάρουμε θέση. Απλώς δεν αρκεί να λέμε «όχι όλοι οι άνδρες» και να νίπτουμε τας χείρας μας για το πρόβλημα που συλλογικά δημιουργήσαμε- κάθε άνδρας μπορεί και πρέπει να παίξει το ρόλο του στην αλλαγή.

Υπάρχει μεγάλη ευθύνη για μένα, ως άντρας σε ηγετική θέση, να κάνω ό,τι μπορώ στο αξίωμά μου για να ξεριζώσω και να αντιμετωπίσω τον τοξικό ανδρισμό και τον ανδρικό αυτοεξουσιασμό που οδηγεί στη βία, την παρενόχληση, τον μισογυνισμό και την κακοποίηση κατά των γυναικών. Αλλά υπάρχει επίσης, νομίζω, μια μεγάλη ευκαιρία για όλους τους άνδρες σε θέσεις επιρροής να επιδείξουν πραγματική ηγεσία σε αυτό το εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα.

Είτε στην πολιτική, είτε στο γραφείο, είτε στο χώρο εργασίας, είτε στο σχολείο, είτε στην παμπ, είτε στο σαλόνι μας, όλοι μπορούμε να κάνουμε περισσότερα ως άνδρες για να αμφισβητήσουμε την προβληματική συμπεριφορά μεταξύ των φίλων, των συναδέλφων και των μελών της οικογένειάς μας. Αλλά δεν αρκεί να κάνουμε κήρυγμα και διάλεξη. Μια ευσεβής προσέγγιση για την αντιμετώπιση του τοξικού ανδρισμού δεν θα λύσει αυτό το ζήτημα, ούτε, το πιο κρίσιμο, θα κάνει τις γυναίκες να αισθάνονται πιο ασφαλείς.

Το αντιπρότυπο Andrew Tate

Ενώ η επιρροή που ασκούν οι μισογύνηδες διασημότητες, όπως ο Andrew Tate, πάνω σε χιλιάδες νέους άνδρες και αγόρια στη Σκωτία θα πρέπει να μας κάνει όλους να ανησυχούμε, το απλό κούνημα του δακτύλου δεν είναι η απάντηση. Αν αυτή είναι η μόνη μας απάντηση, τότε θα συνεχίσουμε να μην καταλαβαίνουμε γιατί οι άνδρες και τα νεαρά αγόρια έλκονται από τους Tates του κόσμου – και δεν θα καταλάβουμε τι κρύβεται πίσω από την οργή.

Ως άνδρες, πρέπει να ακούμε, να μαθαίνουμε, αλλά πρέπει επίσης να δείχνουμε πώς είναι μια θετική ανδρική ταυτότητα στα νεαρά αγόρια και στους άλλους άνδρες. Ειλικρινά, δεν υπάρχει ενήλικας άνδρας στη χώρα σήμερα που να μην έχει υπάρξει ένοχος για προβληματική συμπεριφορά, πράξεις ή λόγια προς τις γυναίκες σε κάποια μορφή.

Εγώ δεν διαφέρω. Όπως όλοι οι άνδρες, έπρεπε να αναλογιστώ τη δική μου συμπεριφορά και γλώσσα όλα αυτά τα χρόνια. Χωρίς αμφιβολία, στα νεανικά μου χρόνια θα έχω πει ένα μισογυνιστικό αστείο εις βάρος των γυναικών ή δεν θα έχω αμφισβητήσει συμπεριφορές που ήταν υποτιμητικές για τις γυναίκες.

Πρέπει να ζητήσουμε από τους άνδρες να προβληματιστούν, να είναι ειλικρινείς και πρόθυμοι να κάνουν τις απαραίτητες αλλαγές στη συμπεριφορά τους και να ενταχθούν σε ένα παγκόσμιο κίνημα ανδρών που θέλουν να ορθώσουν το ανάστημά τους και να γίνουν θετικά πρότυπα για τους γιους, τα εγγόνια, τα ανίψια, τους φίλους και τους συναδέλφους τους.

Η Σκωτία έχει επιδείξει παγκόσμια πρωτοπορία σε μια σειρά θεμάτων, όπως η έκτακτη ανάγκη για το κλίμα. Ως πρώτος υπουργός, θέλω η Σκωτία να ηγηθεί και στην αντιμετώπιση μιας από τις βασικές αιτίες της έμφυλης κακοποίησης – του τοξικού ανδρισμού – για να οικοδομήσουμε μια πιο υγιή, ασφαλή και ισότιμη κοινωνία».