Συνεχίζεται ο Γολγοθάς για χιλιάδες οδηγούς που έχουν εγκλωβιστεί στην Εθνική Οδό Αθηνών – Κορίνθου για πάνω από έξι ώρες μετά τη φωτιά που ξέσπασε σε βυτιοφόρο νωρίς το μεσημέρι της Πέμπτης. Μάλιστα, οι ουρές αυτοκινήτων που έχουν σχηματιστεί ξεπερνούν τα 15 χιλιόμετρα.

Για τους ευάλωτους πολίτες, όπως εγκυμονούσες γυναίκες και ηλικιωμένοι, γίνεται προσπάθεια να ξεκολλήσουν από το μποτιλιάρισμα και να μεταφερθούν με ασφάλεια, την ώρα που η ΕΜΑΚ έχει αναλάβει την προμήθεια των εγκλωβισμένων οδηγών και επιβατών με νερό, πολλοί από τους οποίους έχουν εγκαταλείψει τα αυτοκίνητά τους και έχουν βρει καταφύγιο στον ΣΕΑ Μεγάρων.

Το βυτιοφόρο μετέφερε επτάμισι τόνους υγραέριο, με τη διαδικασία της μετάγγισής του να ολοκληρώθηκε λίγο μετα τις 20:30. Αυτή την ώρα δίνεται στην κυκλοφορία και το ρεύμα προς Αθήνα στη νέα Εθνική.

Η κυκλοφορία των οχημάτων έχει διακοπέι, από το 39ο χιλιόμετρο στο ρεύμα προς Κόρινθο, από το ύψος των διοδίων Ελευσίνα στο ρεύμα προς Κόρινθο. Λίγο μετά τις 19.30 άνοιξε η Παλαιά Εθνική οδό και στα δυο ρεύματα.

Η Ολυμπία Οδός προτρέπει όσους οδηγούς δεν έχουν ξεκινήσει το ταξίδι τους, να το αναβάλουν προσωρινά μέχρι νεωτέρας.

Πότε θα ανοίξει ο δρόμος

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, μετά το τέλος της μετάγγισης, γερανοφόρο όχημα θα ρυμουλκήσει το καμένο βυτίο και αφού επιβεβαιωθεί, από τις αρμόδιες Αρχές, ότι ο δρόμος είναι «καθαρός», θα ξεκινήσει η κυκλοφορία των εκατοντάδων οχημάτων, διαδικασία που αναμένεται να διαρκέσει ώρες.

Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ

Για την κατάσταση που επικρατεί στην εθνική οδό εξέδωσε ανακοίνωση η ΕΛΑΣ:

«Από τις 12:30 σήμερα -εξαιτίας πυρκαγιάς σε βυτιοφόρο επί της Ν.Ε.Ο. Αθηνών-Κορίνθου στο ύψος της Κακιάς Σκάλας, στην περιοχή των Μεγάρων- διεκόπη προσωρινά η κυκλοφορία και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της Ν.Ε.Ο. Αθηνών-Κορίνθου: στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Κόρινθο από το 42 χλμ, και στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα από το 50,5 χλμ.

Εξαιτίας της ιδιαίτερα χρονοβόρας και ευαίσθητης διαδικασίας απομάκρυνσης του εύφλεκτου υλικού (υγροποιημένο αέριο), που πραγματοποιείται αυτή την ώρα, και της υψηλής επικινδυνότητας, που προκύπτει από την προσέγγιση τυχόν οχημάτων, έως το πέρας της ολοκλήρωσης της διαδικασίας οι οδηγοί παρακαλούνται να επιδείξουν υπομονή και να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των Αρχών.

Από τα διόδια Ελευσίνας γίνεται αναστροφή των οχημάτων προς Αθήνα. Ομοίως, από τα διόδια Καλαμακίου γίνεται αναστροφή των οχημάτων προς Κόρινθο. Σε όλο το μήκος της Παλαιάς Εθνικής Οδού υπάρχουν αστυνομικές δυνάμεις προς διευκόλυνση της κυκλοφορίας.

Ενεργοποιήθηκαν, επίσης, τα ανοίγματα έκτακτης ανάγκης στο 60 χλμ. και 36 χλμ. -αντίστοιχα- της Ν.Ε.Ο., Αθηνών-Κορίνθου προκειμένου να οδηγηθούν τα οχήματα στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, τα δε ακινητοποιημένα με αναστροφή κατευθυνθήκαν στο ίδιο ρεύμα κυκλοφορίας αντίθετα, για να επιτευχθεί η αποφόρτιση.

Σε όλες τις ηλεκτρονικές πινακίδες μεταβλητών μηνυμάτων κατά μήκος της Ολυμπίας Οδού, της Αττικής Οδού, του Μωρέα, και της Γέφυρας προβάλλονται μηνύματα, ώστε να ενημερώνονται συνεχώς οι οδηγοί χρήστες των Οδών. Επιπλέον, οι οδηγοί ενημερώνονται προσωπικά από τους υπαλλήλους των σταθμών διοδίων, από τα οποία διέρχονται.

Συνιστάται στους οδηγούς, όσοι κινούνται από Κόρινθο να χρησιμοποιούν την Παλιά Εθνική Οδό, αλλά και το εναλλακτικό δρομολόγιο Λουτράκι-Περαχώρα-Πίσια-Σχίνο-Αλεποχώρι-Μέγαρα-Αθήνα και αντίστροφο δρομολόγιο όσοι κινούνται από Αθήνα προς Κόρινθο.

Προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ. και της Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων τροφοδοτούν με νερό και οτιδήποτε άλλο χρειαστεί τους εγκλωβισμένους στα οχήματά τους, τα οποία ακινητοποιήθηκαν για λόγους ασφαλείας.

Παρακαλούμε για την υπομονή των οδηγών, καθώς η ασφάλεια και η προστασία του πολίτη αποτελούν ύψιστες προτεραιότητες της ΕΛ.ΑΣ. και το προσωπικό της συνδράμει με κάθε τρόπο και μέσο, ακόμα και σε αντίξοες συνθήκες».