Λίγες ώρες αφού κυκλοφόρησε το πρώτο επίσημο τρέιλερ της νέας ταινίας του Bradley Cooper, «Maestro», στην οποία πρωταγωνιστεί, ενώ παράλληλα υπογράφει σενάριο και σκηνοθεσία, ο ίδιος βρέθηκε αντιμέτωπος με έντονες αντιδράσεις και επικρίσεις για τα προσθετικά προσώπου που χρησιμοποίησε για τον ρόλο του διάσημου συνθέτη και μαέστρου Leonard Bernstein.

Στιγμιότυπο από το τρέιλερ της ταινίας «Maestro».

Γνωστός για τη σύνθεση της μουσικής για το West Side Story, ο Bernstein ήταν γιος Εβραιο-ουκρανών μεταναστών στις ΗΠΑ. Ο Cooper όμως, ο οποίος τον υποδύεται στην νέα βιογραφική ταινία, είναι γέννημα-θρέμα Αμερικανός ιταλικής από τη μεριά της μητέρας του και ιρλανδικής από τη μεριά του πατέρα του καταγωγής. Ο βραβευμένος ηθοποιός βρέθηκε στο στόχαστρο αμέσως μετά την κυκλοφορία του πρώτου τρέιλερ για την αχρείαστα έντονη ψεύτικη προσθετική μύτη που χρησιμοποίησε για τον ρόλο. Πολλοί αμφισβήτησαν την πρόθεση, κάνοντας λόγο για εθνοφυλετικές προκαταλήψεις. Κάποιοι, μάλιστα, αναρωτήθηκαν εάν εξαρχής θα έπρεπε να έχει επιλεγεί Εβραίος ηθοποιός για τον ρόλο του Bernstein.

Η Βρετανίδα ηθοποιός και ακτιβίστρια Tracy-Ann Obermann επέκρινε τον Cooper στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, γράφοντας: «Αν [ο Cooper] πρέπει να φορέσει προσθετική μύτη, τότε αυτό είναι, για μένα και πολλούς άλλους, το ισοδύναμο του Black-Face ή του Yellow-Face … αν ο Bradley Cooper δεν μπορεί [να παίξει το ρόλο] με την ικανότητα ή την υποκριτική, τότε μην τον διαλέξετε – βρείτε έναν Εβραίο ηθοποιό».

Η Obermann πρόσθεσε, αναφερόμενη στην ερμηνεία του Cooper επί σκηνής το 2014 ως John Merrick στο The Elephant Man: «Αν o Bradley Cooper κατάφερε να υποδυθεί τον Άνθρωπο Ελέφαντα χωρίς ούτε ένα προσθετικό, τότε θα πρέπει να μπορεί να καταφέρει να υποδυθεί έναν Εβραίο χωρίς προσθετικά».

Πάντως, τα τρία παιδιά του Leonard Bernstein έσπευσαν να υπερασπιστούν τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Bradley Cooper. Σε μια σειρά αναρτήσεων στο Χ, ο Jamie, ο Alexander και η Nina Bernstein δήλωσαν ότι ο Cooper τους συμβουλεύτηκε «σε κάθε βήμα του εκπληκτικού του ταξιδιού».

«Μας ραγίζει την καρδιά να βλέπουμε οποιεσδήποτε παραποιήσεις ή παρεξηγήσεις των προσπαθειών του [Cooper] … Ο Bradley επέλεξε να χρησιμοποιήσει μακιγιάζ για να ενισχύσει την ομοιότητά του, και είμαστε απολύτως εντάξει με αυτό. Είμαστε επίσης σίγουροι ότι και ο μπαμπάς μας θα ήταν εντάξει με αυτό», προσθέτοντας πως «Οποιαδήποτε έντονα παράπονα γύρω από αυτό το θέμα μας φαίνονται πάνω απ’ όλα ως ανειλικρινείς προσπάθειες να ρίξουμε ένα επιτυχημένο άτομο μια βαθμίδα πιο κάτω».

Το «Maestro» κάνει πρεμιέρα τον επόμενο μήνα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας και τον Οκτώβριο στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης. Θα ακολουθήσει κινηματογραφική προβολή τον Νοέμβριο πριν από το ντεμπούτο του Δεκεμβρίου στο Netflix.

Τα τελευταία χρόνια, το ζήτημα του ποιοι ηθοποιοί μπορούν να υποδυθούν ορισμένους ρόλους αποτελεί καυτή υπόθεση στον κινηματογράφο, την τηλεόραση και το θέατρο, με μια αυξανόμενη συναίνεση κατά της ενσάρκωσης χαρακτήρων που ανήκουν σε περιθωριοποιημένες ομάδες από ηθοποιούς οι οποίοι δεν μοιράζονται τα ίδια χαρακτηριστικά με αυτούς τους χαρακτήρες.