Η ατζέντα της ημέρας: Οι αποφάσεις για την οπαδική βία – Οι εξελίξεις στην δολοφονία του Μιχάλη – Η νίκη της Σίτι στο «Καραϊσκάκης»

Σειρά μέτρων με στόχο την καταπολέμηση της οπαδικής βίας ανακοινώθηκε χθες από την κυβέρνηση, μετά την διευρυμένη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή ιδιοκτητών και εκπροσώπων των τεσσάρων μεγάλων ΠΑΕ της χώρας και του Προέδρου της UEFA Αλεξάντερ Τσέφεριν.

1

Συναντήσεις και αποφάσεις για την οπαδική βία

2

Συνεχίζεται η αναζήτηση του δολοφόνου του 29χρονου Μιχάλη

  • Το DNA και τα κινητά: Οι Αρχές ήλπιζαν να βρουν στη σορό του 29χρονου γενετικό υλικό από τον δράστη αλλά όπως φαίνεται, τα αποτελέσματα του DNA δεν πρόκειται να βοηθήσουν στην εξιχνίαση της δολοφονίας. Έτσι, τα κινητά τηλέφωνα των 105 συλληφθέντων για τα επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια ξεσκονίζει η αστυνομία και μέχρι τώρα, φαίνεται πως έχουν εντοπίσει τα δρομολόγια που ακολούθησαν οι δράστες και τη χρήση του GPS τους, ελπίζοντας να ταυτοποιήσουν τα άτομα με τα οποία οι Κροάτες ήρθαν σε επαφή στην Ελλάδα και τα οποία εκτιμάται ότι είχαν και ρόλο καθοδηγητή. Κατόπιν αυτών, δεν αποκλείεται στο άμεσο μέλλον να υπάρξουν και νέα εντάλματα σύλληψης σε βάρος άλλων προσώπων που εμπλέκονται.
  • Το «τυφλό σημείο»: Το σημείο όπου ξεκίνησε η επίθεση των οπαδών της Ντιναμό Ζάγκρεμπ δεν είναι εμφανές σε κάποιο βιντεοληπτικό υλικό από κάμερα ασφαλείας καθώς αποτελεί «τυφλό» σημείο, κάνοντας έτσι ακόμα πιο δύσκολο τον εντοπισμό του δράστη της δολοφονίας.
    Για αυτό και οι ανακριτικές Αρχές δε στηρίζουν την έρευνά τους στην ύπαρξη βίντεο και επιχειρούν να προσεγγίσουν τα ίχνη του δολοφόνου μέσα από άλλα στοιχεία, όπως το τατουάζ που φέρεται να είχε και που ίσως τελικά τον προδώσει.
  • Οι προηγούμενες συλλήψεις: Από την περαιτέρω έρευνα τα τελευταία 24ωρα έχει διαπιστωθεί ότι τουλάχιστον 5 – 6 από τους χούλιγκαν που έχουν προφυλακισθεί, έχουν συλληφθεί από την ΕΛ.ΑΣ σε επεισόδια που είχαν γίνει τον Νοέμβριο του 2015 στην Αθήνα, σε αγώνα του Champions League. Τότε, είχαν έρθει Κροάτες και Σέρβοι οπαδοί προς υποστήριξη ελληνικών ομάδων.

Newsletter

Πέντε ειδήσεις για να ξεκινήσεις τη μέρα σου

Κάθε πρωί θα βρίσκεις στο inbox σου τις πιο σημαντικές ειδήσεις και τα πιο ενδιαφέροντα θέματα
ΕΓΓΡΑΦΗ
3

Αλλάζουν όλα στην εκπαίδευση

  • Το μέλλον: Ο υπουργός Παιδείας έχει απορροφήσει πλήρως το αποτέλεσμα διεθνών ερευνών που αποδίδουν εξαιρετική σημασία στην προσχολική αγωγή των παιδιών από τα τρία τους χρόνια. Και αυτό γιατί, πέραν της κοινωνικοποίησης, κατά τη διάρκεια της προσχολικής ηλικίας μπορούν να αναγνωριστούν δεξιότητες και να τύχουν ανάλογης προσοχής ή να εντοπιστούν εγκαίρως τυχόν μαθησιακές δυσκολίες και να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά.
  • Ψηφιοποίηση και επανακατάρτιση: Ο κ. Πιερρακάκης αποδίδει εξαιρετική σημασία στην ψηφιοποίηση των σχολείων, αλλά γνωρίζει πως χωρίς αλλαγή των προγραμμάτων σπουδών αυτή θα μείνει κενό γράμμα. Τούτο απαιτεί επανακατάρτιση του πλήθους των εκπαιδευτικών σε θέματα πληροφορικής, με προτεραιότητα στους έχοντες σχετικές βάσεις, όπως μαθηματικοί και φυσικοί, η επανεκπαίδευση των οποίων μπορεί να καλύψει τα κενά των ειδικών σε θέματα πληροφορικής.
  • Διεθνοποιημένο ακαδημαϊκό σύστημα: Ο υπουργός προετοιμάζει την αναβίωση και ενίσχυση των δημόσιων ΙΕΚ, ώστε να αποτελέσουν ξανά τη βάση της ανάπτυξης τεχνικών δεξιοτήτων, ενώ συζητά να προικοδοτήσει τα δημόσια πανεπιστημιακά ιδρύματα με μικρά ευέλικτα funds, ικανά να χρηματοδοτούν και να αναπτύσσουν την παραγωγή νέων αγαθών και υπηρεσιών, με τη συμμετοχή και τη συνδρομή ενδιαφερομένων ιδιωτικών επιχειρήσεων.
4

Μαζικό κύμα αποχωρήσεων γιατρών από τα νοσοκομεία

  • Καμπανάκι από τους ειδικούς: Τον κώδωνα το κινδύνου ενόψει του χειμώνα που θα έρθει χτύπησε ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος ΠΟΕΔΗΝ αναφερόμενος στο σύστημα υγείας διότι υπάρχει μαζικό κύμα αποχωρήσεων γιατρών από τα νοσοκομεία.
  • Μεγάλος ο αριθμός: Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ «τα τελευταία 2,5 χρόνια αποχώρησαν 10.000 υγειονομικοί» και τόνισε ότι «πρέπει ενόψει του χειμώνα να φτιάξουμε το σύστημα υγείας στα νοσοκομεία».
  • Τα αίτια: Όπως αναφέρει ο κ. Γιαννάκος, οι χαμηλοί μισθοί της χώρας σε σύγκριση με το εξωτερικό αλλά και οι συνθήκες εργασίας αποτελούν οι λόγοι πίσω από τις αποχωρήσεις: « Με 1.800 ευρώ δεν θα επιλέξει ο γιατρός να μείνει εδώ αλλά να πάει στο εξωτερικό που δίνονται ετήσια συμβόλαια 80.000 ευρώ και στους νοσηλευτές 40.000 και με φοροελαφρύνσεις. Αν δεν βελτιώσουμε τις συνθήκες εργασίας, δυστυχώς συνεχώς θα μειώνεται το προσωπικό γιατί δεν θα υπάρξει προσφορά».
5

Υπερπρωταθλήτρια Ευρώπης η Μάντσεστερ Σίτι

  • Στην Ελλάδα ο τελικός: Χθες το βράδυ το «Γεώργιος Καραϊσκάκης» φιλοξένησε τον μεγάλο τελικό του Super Cup μεταξύ Μάντσεστερ Σίτι και Σεβίλλης.
  • Το αποτέλεσμα: Σε έναν συναρπαστικό τελικό που κρίθηκε στα πέναλτι (1-1 η κανονική διάρκεια), η πρωταθλήτρια Ευρώπης Μάντσεστερ Σίτι επιβλήθηκε 5-4 της Σεβίλλης.
  • Παρών ο Μητσοτάκης: Το παρών στον τελικό του Super Cup έδωσε και ο Πρωθυπουργός, ο οποίος παρακολούθησε τον αγώνα μαζί με τον Πρόεδρο της UEFA Αλεξάντερ Τσέφεριν.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
flex-car.gr