«Μετά την εγκληματική ενέργεια στη Νέα Φιλαδέλφεια απευθύνουμε έκκληση οι Κροάτες προς τους Έλληνες να μην μας συνδέσετε με τους Κροάτες χούλιγκαν. Δεν βρισκόμαστε εμείς, οι Κροάτες πολίτες, πίσω από τη δολοφονία μιας ομάδας χούλιγκαν από το club της Ντιναμό Ζάγκρεμπ. Δεν έχουμε καμία σχέση με αυτές τις εγκληματικές πράξεις. Καταδικάζουμε την φρικιαστική δολοφονία. Λυπόμαστε φρικτά για το νεαρό θύμα της ΑΕΚ, κι εκφράζουμε τα θερμά συλλυπητήριά μας στην οικογένειά του, στην Ελλάδα και τους Έλληνες», είναι οι πρώτες φράσεις που εκφέρει με παθιασμένο, ασθματικό τρόπο, από την άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής, η κροάτισσα δημοσιογράφος και αρχισυντάκτρια του Vedrina Magazine, Ρομπέρτα Καψάλις, αναγνωρίζοντας ότι το πρόβλημα του οπαδικού χουλιγκανισμού στη χώρα της είναι μια χρόνια χάσκουσα πληγή, που δεν έχει θεραπευτεί από την πολιτική ηγεσία της, καθώς κάθε ομάδα στην Κροατία, όπως αποκαλύπτει, έχει και τους…δικούς της χούλιγκαν.

«Χούλιγκαν δεν έχει μόνο το κλάμπ της Ντιναμό στην Κροατία -το οποίο συνολικά δεν έχει καμία σχέση με το χουλιγκανισμό. Ακραίους χούλιγκαν έχουν όλα τα ποδοσφαιρικά club στη χώρα, ενώ την ίδια στιγμή δεν είναι όλοι οι φαν των ομάδων χούλιγκαν», αποσαφηνίζει.

Ακόμη και σε συγκεκριμένες πόλεις, όπως το Μόσταρ, γενέτειρά της ίδιας και του Ντούσαν Μπάγιεβιτς, οι πολίτες, προσθέτει, βρίσκονται αντιμέτωποι με ανάλογα περιστατικά βίας μεταξύ χούλιγκαν των club των ποδοσφαιρικών ομάδων: «Το Μόσταρ έχει τεράστιο πολιτικό πρόβλημα με τις συγκρούσεις μεταξύ της κροάτικης Zrinjski, από το δυτικό Μόσταρ, και της Βόσνιας (μουσουλμανικής) Velez, από το ανατολικό Μόσταρ. Ήδη από την περίοδο του πολέμου μαίνεται αυτή η κόντρα».

«Πρέπει να κατανοήσουμε ότι οι χούλιγκαν του ποδοσφαίρου δεν έχουν εθνικότητα. Ο χουλιγκανισμός δεν έχει καμία σχέση με την θρησκεία ή την εθνότητα»

«Όμως, οι πολίτες του Μόσταρ, γενικά οι Κροάτες, δεν υποστηρίζουν τον χουλιγκανισμό. Αυτό πρέπει να καταστεί σαφές σε όλους και στην Ελλάδα», επαναλαμβάνει εμφατικά η συνομιλήτριά μας, ανήσυχη για πιθανές επικίνδυνες συλλήβδην ταυτίσεις.

Ακόμη και οι Κροάτες πολίτες και φίλαθλοι «επειδή ακριβώς φοβούνται τους χούλιγκαν», στα ντέρμπι επιλέγουν να μείνουν σπίτι τους.

«Γενικότερα, για λόγους ασφαλείας, πολλοί συνήθως προτιμούν να πάνε γήπεδο μόνο για αγώνα με την εθνική ομάδα».

«Πρέπει να κατανοήσουμε ότι οι χούλιγκαν του ποδοσφαίρου δεν έχουν εθνικότητα. Ο χουλιγκανισμός δεν έχει καμία σχέση με την θρησκεία ή την εθνότητα», υπογραμμίζει η συνομιλήτριά μας. «Οι χούλιγκαν είναι το ίδιο σε κάθε χώρα του πλανήτη. Το μόνο πράγμα που τους απασχολεί είναι το όνομα του club τους. Και συγκρούονται διαρκώς μεταξύ τους».

Και οι Bad Blue Boys, «παρότι είναι το football fan club της Ντιναμό, συγκρούονται συνέχεια και με άλλους κροάτες φαν ομάδων, όπως της Torcida από το Split, που είναι υποστηρικτές της Hadjuk. Συγκρούονται μαζί τους ακριβώς, όπως συνέβη με τους οπαδούς της ΑΕΚ. Δεν υπάρχει διαφορά».

Ακόμη μια αποσαφήνιση που κάνει η Καψάλις, λόγω της τρέχουσας συζήτησης που συνδέει την Ντιναμό με τον νεοναζισμό: «Η βία στα γήπεδα δεν είναι αναγκαστικά συνδεδεμένη με πολιτικό κόμμα ή πολιτική διένεξη. Η ομάδα της Ντιναμό και η Εθνική της Κροατίας δεν έχουν καμία σχέση με πολιτικά κόμματα», υποστηρίζει.

Το πρόβλημα του κροάτικου χουλιγκανισμού, που είναι και εξαγόμενο, είναι αναγνωρισμένο από την πολιτική ηγεσία της χώρας;

«Ο πρόεδρος Ζόραν Μιλάνοβιτς είναι πολύ ανοικτά κατά των χούλιγκαν και των εγκλημάτων του. Αλλά ο πρωθυπουργός Αντρέι Πλένκοβιτς οφείλει να κάνει περισσότερα. Λαμβάνονται μέτρα, αλλά δεν είναι αρκετά. Είναι ημίμετρα. Υπάρχει ανάγκη να ληφθούν περισσότερα. Και δεν είμαι σίγουρη αν μετά το αιματηρό επεισόδιο στην Ελλάδα θα κάνουν όσα είναι αναγκαία. Η Κροατία επικεντρώνεται κυρίως στην ασφάλεια στον τομέα του τουρισμού. Παρότι είναι αντιμέτωπη με το πρόβλημα του χουλιγκανισμού, παραμένει σταθερά μια χώρα ασφαλής για τους τουρίστες».