Ένας άλλος Μαραθώνιος της Αθήνας διάρκειας 54 ημερών – κι όχι δύο ωρών. Μια εκλογική μάχη που μόλις αρχίζει. Στην αφετηρία της -μέχρι στιγμής- τρία πρόσωπα, τρεις κεντρικοί διεκδικητές της λαϊκής ετυμηγορίας που θα τρέξουν προς το νήμα για να παραλάβουν το τρόπαιο της θέσης του Δημάρχου στο Μέγαρο της Κοτζιά.

Ο Κώστας Μπακογιάννης, ο Κώστας Ζαχαριάδης και ο Χάρης Δούκας ξεκινούν από την ίδια αφετηρία, αλλά με εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά και εχέγγυα για την τελική νίκη. Τρεις «δρομείς» που, με τη δική του στρατηγική κούρσας ο καθένας, θα επιδιώξουν να φτάσουν ως τέλος της διαδρομής μέσα στον χρόνο που έχουν θέσει επί προσωπικού.

Ο Μπακογιάννης θέλει «περίπατο»

Ο νυν Δήμαρχος Αθήνας είναι το μεγάλο και ξεκάθαρο φαβορί. Ο πιο προετοιμασμένος και καλά «προπονημένος» για να φτάσει πρώτος στον τερματισμό και να επανεκλεγεί, διατηρώντας τα κεκτημένα του 2019. Ει δυνατόν με τρόπο που δεν θα τεθεί σε αμφισβήτηση η δυναμική του, ει δυνατόν με επικράτηση από τον πρώτο γύρο και αποφυγή των ζυμώσεων που θα προκύψουν αναπόφευκτα στη συνέχεια.

Στις εκλογές του 2019 ο Κώστας Μπακογιάννης είχε λάβει 42.65% την Α’ Κυριακή. Με δεδομένο πως πλέον επιτυχών συνδυασμός αυτοδιοικητικές εκλογές αναδεικνύεται αυτός που στον πρώτο γύρο θα συγκεντρώνει ποσοστό άνω του 43% (43%+1 ψήφο) επί των έγκυρων ψηφοδελτίων, επιδίωξή του είναι να καλύψει αυτή τη μικρή απόσταση, καταρρίπτοντας τη δική του επίδοση.

Θα ήθελε να καταφέρει ένα «μεγάλο περίπατο». Που θα τον… τελειώσει όμως.

Ως υποψηφιότητα κουβαλά αναμφίβολα τη φθορά από την πρώτη τετραετή θητεία του. Κάτι αναπόδραστο για κάθε πολιτικό σε θέσεις ευθύνης και τριβή με την καθημερινότητα. Ταυτόχρονα όμως τον συνοδεύει το έργο στις μικρές γειτονιές της και το συμπαθές προφίλ που έχει χτίσει στο εκλογικό σώμα της Α’ Αθήνας.

Εκεί ακριβώς στοχεύει. Διότι με την απόλυτη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας και λοιπών… συγγενών, όπως ο Γιώργος Βουλγαράκης του οποίου η παράταξη συμπορεύτηκε εσχάτως με την «Αθήνα Ψηλά», ο Δήμαρχος Αθηναίων θα κυνηγήσει να κρατήσει συσπειρωμένο το κεντροδεξιό κοινό και επαναλαμβάνοντας το «γαλάζιο» ποσοστό του 43.27% στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου να μην αναμένει τη δεύτερη Κυριακή για να πανηγυρίσει.

Ποντάρει στην οργάνωση, αφού έχει ήδη καταρτίσει το ψηφοδέλτιό του, και στην προετοιμασία που είχε κάνει από καιρό γι’ αυτό το δίμηνο της έντασης. Κρατά το προβάδισμα έναντι των βασικών αντιπάλων του και σκοπεύει να το εκμεταλλευτεί.

Προλαβαίνει ο Ζαχαριάδης;

Ο Κώστας Ζαχαριάδης, με το χρίσμα της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, μπαίνει στην κούρσα αυτή κάπως αργοπορημένος. Οι εσωκομματικές ζυμώσεις στην Κουμουνδούρου καθυστέρησαν πολύ την εκλογή υποψηφίου και ο επί μια τετραετία (2015-2019) διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας καλείται να καλύψει το χαμένο έδαφος.

Το ντέρμπι με τον Νίκο Φίλη στην ψηφοφορία της Πέμπτης και τα πολλά λευκά, επτά στο σύνολο, κατέδειξαν τις πολύ λεπτές και εύθραυστες ισορροπίες που επικρατούν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Πώς θα επηρεάσουν την προσπάθειά του να κερδίσει την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων στον Δήμο της Αθήνας είναι άγνωστο σε αυτό το σκέλος.

Ο Ζαχαριάδης ξεκινά με πρώτο στόχο να ξεπεράσει τον πήχη του 17% με το οποίο ο Νάσος Ηλιούπολος είχε εισέλθει στη μάχη της Β’ Κυριακής πριν από τέσσερα χρόνια. Αν μάλιστα καταφέρει να διατηρήσει (ή και ν’ αυξήσει πολύ περισσότερο) το ποσοστό του κόμματος στην Α’ Αθήνας (19.97%), το πρόσημό του θα είναι παραπάνω από θετικό.

Θα μπει με διαφορετική αυτοπεποίθηση σε μια ενδεχόμενη μονομαχία δύο προσώπων, αναζητώντας έκτοτε χρήσιμες συμμαχίες στον κεντροαριστερό πεδίο για ν’ αμφισβητήσει την πρωτοκαθεδρία του Μπακογιάννη. Κι ας υπολείπεται ο ΣΥΡΙΖΑ στις τοπικές οργανώσεις.

Ο Δούκας και το ποσοστό του Γερουλάνου

Του Χάρη Δούκα η υποψηφιότητα, η οποία επίσης ανακοινώθηκε την Πέμπτη και συνοδεύτηκε από συνέντευξή του στο Βήμα, στηρίζεται εμπράκτως από το ΠαΣοΚ της αυτόνομης καθόδου σε μεγάλους δήμους και περιφέρεις. Μάλιστα το απόγευμα της ίδιας έγινε ευρεία σύσκεψη στη Χαριλάου Τρικούπη, υπό τον «εκλεκτό» και στελέχη από όλο το φάσμα της Α’ Αθήνας, προκειμένου να σχεδιαστεί το κατάλληλο πλάνο δράσης.

Η κουβέντα που έγινε αφορούσε τον τρόπο που ο μηχανισμός του Κινήματος θα ενισχύσει τον συνδυασμό για να ωφεληθεί όσο περισσότερο. Το γεγονός πως με τον Χάρη πλέουν ο Παύλος Γερουλάνος και ο Κώστας Σκανδαλίδης, οι δύο πιο ισχυροί πόλοι του ΠαΣοΚ στην Α’ Αθήνας όπως αποτυπώθηκε στις εθνικές εκλογές του Μαΐου, έχει ομολογουμένως τη σημασία του.

Ο πρώτος, άλλωστε, ήταν αυτός που βρέθηκε σε ανάλογη θέση το 2019. Το ποσοστό που είχε συγκεντρώσει ο άλλοτε υπουργός είχε ξεπεράσει το 13%, πολύ πάνω από τα τότε ποσοστά του κόμματος που -αποκλειστικά ως ΚΙΝΑΛ- είχε ζοριστεί για να υπερβεί το όριο του 5% τον Ιούλιο του ίδιου έτους. Όχι, βέβαια, πως το πρόσφατο 6.86% ήταν πολύ ανώτερο, απέδωσε πάντως μια τάση ανόδου της οποίας ο Χάρης Δούκας θα κοιτάξει να ωφεληθεί.

Ο πρώην δήμαρχος Αθήνας, Γιώργος Καμίνης, αλλά και ο Γιάννης Μπουτάρης, με ανάλογη θητεία στη Θεσσαλονίκη, χαιρετίζουν επίσης την υποψηφιότητα του καθηγητή του Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Σε κάθε περίπτωση η εκλογική μάχη στον Δήμο της Αθήνας έχει ένα πρώτο όνομα και δύο αουτσάιντερ, πέραν των υπολοίπων που θέλουν να καρπωθούν μέρος της πίτας. Η κάλπη θα κρίνει τα πάντα.