Θυμάστε τον Έλληνα πολυτραυματία Π.Γ. 49 ετών, ο οποίος διασωληνωμένος σε καταστολή και σε κρίσιμη κατάσταση μεταφέρθηκε με ειδική πτήση από το Σουδάν στην Αθήνα στο 401 ΓΣΝΑ στις 25 Απριλίου; Δεν ήταν φυσικά δυνατόν να διακομιστεί με το C 27J της Πολεμικής Αεροπορίας λόγω της κρισιμότητας της κατάστασής του.

Θυμίζω ότι τραυματίστηκε από ρουκέτα έξω από το Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Χαρτούμ και χειρουργήθηκε σε γαλλικό νοσοκομείο εκστρατείας στο Τζιμπουτί στην κοιλιακή χώρα πριν να μεταφερθεί στην Ελλάδα. Στο 401 ΓΣΝΑ υπεβλήθη σε σειρά επιτυχημένων χειρουργικών επεμβάσεων αποκατάστασης των πολύ σοβαρών τραυμάτων του, με αποτέλεσμα την πλήρη αποκατάστασή του. Όχι άδικα λοιπόν το ιατρικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων συγκαταλέγεται ανάμεσα στους καλύτερους. Μαθαίνω ότι πριν από λίγες μέρες πήρε εξιτήριο και γύρισε υγιής στην οικογένειά του.

***

Γιατί δεν εκδόθηκε το πόρισμα για την 111 Πτέρυγα Μάχης;

Έως την ώρα που γράφονταν τούτες οι γραμμές δεν είχε παραδοθεί η ΕΔΕ για τα αίτια που προκάλεσαν την τρομακτική έκρηξη στην αποθήκη πυρομαχικών στην 111 Πτέρυγα Μάχης στη Αγχίαλο. Ο λόγος; Από τις έως τώρα έρευνες εντοπίστηκαν νέα στοιχεία τα οποία και επεξεργάζονται οι ειδικοί. Έτσι ζήτησαν παράταση έκδοσης του πορίσματος της ΕΔΕ, κάτι που συμφώνησε και η στρατιωτική ηγεσία, τη στιγμή που βρέθηκαν νέα στοιχεία. Η ΕΔΕ επρόκειτο να παραδοθεί την Τρίτη το απόγευμα, αλλά δεν κατέστη δυνατόν.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει γίνεται λόγος για νέα (αυτή τη φορά) στοιχεία εναντίον συγκεκριμένων προσώπων αλλά και δράσεων στο στρατόπεδο. Όπως και νάχει το πράγμα στην περιοχή διεξάγεται τούτες τις ώρες μια γιγαντιαία επιχείρηση από το Τάγμα Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίου, ώστε να αποδοθούν το συντομότερο δυνατόν και με ασφάλεια περιοχές σε ακτίνα 3 χιλιομέτρων στους πολίτες καθώς και καλλιεργήσιμες εκτάσεις σε παραγωγούς. Ήδη μαζεύονται μεταλλικά υπολείμματα (ακίνδυνα και όχι εκρηκτικά).

***

Πυρκαγιές και έκρηξη στην αποθήκη πυρομαχικών πάνε ΚΥΣΕΑ

Στο ΚΥΣΕΑ που συνεδριάζει σήμερα σε τακτική συνεδρίαση (και όχι έκτακτη) υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, δεν ανακοινώθηκε η ατζέντα. Ωστόσο συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν πως αναμένεται (εκτός απροόπτου) να συζητηθούν οι πρόσφατες πυρκαγιές αλλά και μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων. Ειδικότερα, όπως μαθαίνω από διάφορες πηγές, δεν αποκλείεται να υπάρξει συζήτηση για τις μεγάλες καταστροφικές πυρκαγιές στη Ρόδο, στα Δερβενοχώρια στην Ηλεία και αλλού. Ακόμα αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για την αγορά νέων πυροσβεστικών αεροσκαφών CL515 και την αναβάθμιση των ήδη υπαρχόντων CL415, διαδικασίες που πρέπει να ολοκληρωθούν το ταχύτερο δυνατό.

Όπως επίσης αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για προσλήψεις στην πυροσβεστική καθώς και απόφαση για την αύξηση του πτητικού επιδόματος, όπως ανακοίνωσε τις προάλλες ο Πρωθυπουργός. Το ανακοίνωσε και χθες ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας που επισκέφθηκε μαζί με τον Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο τη βάση των πυροσβεστικών αεροσκαφών στην Ελευσίνα, αυξάνεται άμεσα το πτητικό επίδομα των πιλότων των εναέριων μέσων πυρόσβεσης. Πρόκειται επίσης να γίνει αναφορά στο ΚΥΣΕΑ και στη συνδρομή ξένων κρατών με εναέρια και επίγεια μέσα, καθώς και στην ενεργοποίηση του ειδικού ευρωπαϊκού μηχανισμού πολιτικής προστασίας. Επιπλέον θα ληφθούν αποφάσεις για εξοπλιστικά προγράμματα και για το μεταναστευτικό

Δεν είναι δυνατόν να μην υπάρξει συζήτηση και για την καταστροφή που σημειώθηκε στην αποθήκη πυρομαχικών της 111 Πτέρυγας Μάχης στην Αγχίαλο. Εάν παραδοθεί έως τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ το πόρισμα της ΕΔΕ τότε θα συζητηθεί και αυτό.

Την πρώτη τους συμμετοχή στο ΚΥΣΕΑ θα έχουν οι κκ. Καιρίδης (Μεταναστευτικής Πολιτικής) και Οικονόμου (Προστασίας του Πολίτη) , ενώ οι κκ. Βαρβιτσιώτης και Κικίλιας συμμετείχαν σε ΚΥΣΕΑ επί κυβερνήσεως Αντώνη Σαμαρά

***

Ο μαχητής Χαρδαλιάς

Την πεποίθηση του ότι ο Νίκος Χαρδαλιάς θα κερδίσει την περιφέρεια Αττικής γιατί «είναι μαχητής» εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα μετά τη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου. Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν -όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός- «οι προτεραιότητες και το όραμα του» κ. Χαρδαλιά για την περιφέρεια Αττικής.

***

Η ζωντανή ιστορία της ΝΔ και της χώρας

Κλείνει σήμερα τα 90 του χρόνια, ο γνωστός πολιτικός και υπουργός των κυβερνήσεων της ΝΔ Γιάννης Βαρβιτσιώτης. Θα τα γιορτάσει στο κτήμα που έχει στον Μυστρά παρέα με τα παιδιά και τα εγγόνια του. Ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης είναι η ζωντανή ιστορία της σύγχρονης πολιτικής ζωής του τόπου και της Νέας Δημοκρατίας και από τους ελάχιστους εν ζωή προ διδακτορικούς βουλευτές.

***

Η Αλέκα και ο Ζαχαριάδης…

Για την εκδήλωση που διοργάνωσε το ΚΚΕ για τα 50 χρόνια από το θάνατο του Νίκου Ζαχαριάδη, και στην οποία μίλησε η Αλέκα Παπαρήγα, γράψαμε πριν μερικές μέρες. Επανέρχομαι λοιπόν, μιας και χτες 1η Αυγούστου ήταν η ημέρα συμπλήρωσης των 50 χρόνων. Στην εκδήλωση εκτός βέβαια από τον Δημήτρη Κουτσούμπα και άλλα στελέχη του ΚΚΕ παραβρέθηκε και ο Σήφης Ζαχαριάδης, γιος του Νίκου Ζαχαριάδη, προβλήθηκε βίντεο για τη ζωή και τη δράση του πρώην γραμματέα του ΚΚΕ και διαβάστηκαν κείμενά του. Όποιος παρακολούθησε την εκδήλωση είχε την ευκαιρία να γνωρίσει καλύτερα αυτή την ξεχωριστή προσωπικότητα του ΚΚΕ μέσα βέβαια από την αποτίμηση της ιστορικής πορείας του κόμματος. Για όσους δεν τα κατάφεραν υπομονή, ολόκληρη η ομιλία της Αλέκας Παπαρήγα θα δημοσιευθεί σε ειδική έκδοση.

***

Οι διακοπές της Προέδρου

Αναχώρησε χθες με πτήση της Aegean για την Νάξο, για ολιγοήμερες διακοπές η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Το Δεκαπενταύγουστο, ανήμερα της Παναγίας, θα βρεθεί στην Αλεξανδρούπολη, και αργότερα δεν αποκλείεται να μεταβεί και στην Σταυρούπολη Ξάνθης, στον τόπο καταγωγής της.

***

Αναβολή της ρήξης στους Σπαρτιάτες ή ρωγμές στο Μέτωπο των Κασιδιαρικών;

Η περίφημη συνάντηση της ΚΟ των Σπαρτιατών δεν έγινε την Τρίτη 1η Αυγούστου αλλά πήρε αναβολή για το τέλος της εβδομάδας. Ενώ όλα δείχνουν ότι θα βλέπαμε το φαινόμενο να υπάρχει ένας αρχηγός κόμματος, ο Βασίλης Στίγκας, χωρίς ΚΟ και μια ομάδα βουλευτών χωρίς κόμμα, ξαφνικά, κάτι άλλαξε. Μια δήλωση του Βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης κ. Δημητριάδη , δείχνει να υπάρχει προσπάθεια κατευνασμού της ρήξης στις σχέσεις των Κασιδιαρικών Βουλευτών με τον πρόεδρο των Σπαρτιατών.

Είναι όμως έτσι τα πράγματα ή απλά κάποιοι εκ των «ανταρτών» βουλευτών κάνουν δεύτερες σκέψεις; Σκέψεις που λένε ότι αν ανεξαρτητοποιηθούν , με αυτό τον τρόπο θα έχουν πατενταριστεί ως ενεργούμενοι του έγκλειστου του Δομοκού και έτσι θα εμπίπτουν στις τροπολογίες που απαγορεύουν την κάθοδο σε εκλογές κόμματος που φυσικός αρχηγός είναι καταδικασμένος για εγκληματική οργάνωση. Θα είναι δηλαδή Βουλευτές μιας χρήσης ή μάλλον μιας τετραετίας.

Ο Ηλίας Κασιδιάρης έχει δείξει ότι δεν έχει πρόβλημα να αλλάζει τα στελέχη του σαν τα μαύρα μπλουζάκια που φόραγε ως πρωτοπαλίκαρο της Χρυσής Αυγής. Έτσι, είναι ενδεχόμενο κάποιοι από τους Σπαρτιάτες Βουλευτές να βλέπουν την ακροδεξιά καριέρα τους ως πιο σημαντική από την δήλωση πίστης στο «καύσιμο της εκλογής» τους. Η συνέχεια, μάλλον την Παρασκευή 4 Αυγούστου που και σαν επέτειος της εγκαθίδρυσης της δικτατορίας του Μεταξά, ίσως να επιλέχθηκε σκοπίμως, για να φωτίσει τους τωρινούς θαυμαστές του.