Υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη θα συνεδριάσει στις 10:00 το πρωί το ΚΥΣΕΑ, στο Μέγαρο Μαξίμου. Πρόκειται για  τακτική και όχι έκτακτη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ). Όπως μας πληροφορεί ο ΒΗΜΑτοδότης η ατζέντα της συνεδρίασης δεν έχει γίνει γνωστή.

Ωστόσο συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν πως αναμένεται (εκτός απροόπτου) να συζητηθούν οι πρόσφατες πυρκαγιές αλλά και μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων. Ειδικότερα, όπως από διάφορες πηγές πληροφορείται ο ΒΗΜΑτοδότης, δεν αποκλείεται να υπάρξει συζήτηση για τις μεγάλες καταστροφικές πυρκαγιές στη Ρόδο, στα Δερβενοχώρια στην Ηλεία και αλλού. Ακόμα αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για την αγορά νέων πυροσβεστικών αεροσκαφών CL515 και την αναβάθμιση των ήδη υπαρχόντων CL415, διαδικασίες που πρέπει να ολοκληρωθούν το ταχύτερο δυνατό.

Προσλήψεις στην πυροσβεστική και αύξηση του πτητικού επιδόματος

Όπως επίσης αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για προσλήψεις στην πυροσβεστική καθώς και απόφαση για την αύξηση του πτητικού επιδόματος, όπως ανακοίνωσε τις προάλλες ο Πρωθυπουργός. Το ανακοίνωσε και χθες ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας που επισκέφθηκε μαζί με τον Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο τη βάση των πυροσβεστικών αεροσκαφών στην Ελευσίνα, αυξάνεται άμεσα το πτητικό επίδομα των πιλότων των εναέριων μέσων πυρόσβεσης. Πρόκειται επίσης να γίνει αναφορά στο ΚΥΣΕΑ και στη συνδρομή ξένων κρατών με εναέρια και επίγεια μέσα, καθώς και στην ενεργοποίηση του ειδικού ευρωπαϊκού μηχανισμού πολιτικής προστασίας. Επιπλέον θα ληφθούν αποφάσεις για εξοπλιστικά προγράμματα και για το μεταναστευτικό

Δεν είναι δυνατόν να μην υπάρξει συζήτηση και για την καταστροφή που σημειώθηκε στην αποθήκη πυρομαχικών της 111 Πτέρυγας Μάχης στην Αγχίαλο. Εάν παραδοθεί έως τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ το πόρισμα της ΕΔΕ τότε θα συζητηθεί και αυτό.

Πρώτη επίσημη στο ΚΥΣΕΑ για Καιρίδη – Οικονόμου

Την πρώτη τους συμμετοχή στο ΚΥΣΕΑ θα έχουν οι κκ. Καιρίδης (Μεταναστευτικής Πολιτικής) και Οικονόμου (Προστασίας του Πολίτη) , ενώ οι κκ. Βαρβιτσιώτης και Κικίλιας συμμετείχαν σε ΚΥΣΕΑ επί κυβερνήσεως Αντώνη Σαμαρά