«Κόκκινος» συναγερμός για τους κοραλλιογενείς υφάλους έχει σημάνει στις ΗΠΑ. Η κλιματική αλλαγή και  άνοδος της θερμοκρασίας στους ωκεανούς επηρεάζει ολόκληρα υποθαλάσσια οικοσυστήματα, με τα κοράλλια στους υφάλους της Φλόριντα να εξαφανίζονται με ανησυχητικούς ρυθμούς.

«Τα τελευταία πέντε χρόνια που μελετώ τα κοράλλια, έχω δει μεγάλες αλλαγές στο Μαϊάμι. Πιστεύω πως θα έχουμε περισσότερες. Έχουμε περισσότερες καταιγίδες, μεγαλύτερες θερμοκρασίες και καύσωνες που προξενούν μεγάλα προβλήματα στους υφάλους. Υπάρχει μεγάλη διάβρωση στις ακτές η οποία είναι ορατή μέσα σε λίγα μόλις χρόνια που ζω εδώ», λένε οι ερευνητές.

Περιβαλλοντικές οργανώσεις αλλά και αρκετές από τις παραθαλάσσιες αμερικανικές πολιτείες έχουν ήδη καταστρώσει και υλοποιούν προγράμματα προστασίας της υποθαλάσσιας ζωής από την άνοδο της θερμοκρασίας των θαλασσών και τις συνέπειές της.

Ειδικές δράσεις

Ειδικά, η πολιτεία της Φλόριντα τα τελευταία πέντε χρόνια επενδύει σημαντικούς πόρους προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση.

«Το πρόβλημα δε θα εξαφανιστεί. Σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις και τις μελέτες μας τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα όσο περνά ο καιρός. Αυτό σημαίνει πως τώρα είναι ώρα για δράση. Δεν μπορούμε να είμαστε πλέον παρατηρητές της καταστροφής των οικοσυστημάτων στους υφάλους. Πρέπει να δράσουμε για να τα σώσουμε», αναφέρει η επικεφαλής του προγράμματος.

Οι επιστήμονες χαρτογραφούν τις θερμοκρασίες σε κάθε σημείο της ακτογραμμής της Φλόριντα και έχουν επιλέξει τα σημεία στα οποία είναι δυνατή η μεταφορά και η επιβίωση κοραλλιών.

Μέσα από συγκεκριμένες διαδικασίες μεταφέρουν υγιή τμήματα κοραλλιών από τις πιο θερμές περιοχές του κόλπου στο Μαϊάμι στις πιο ψυχρές, μελετώντας την εξέλιξη και την επιβίωσή τους.