«Αυτή η ξεχωριστή επιλογή των τριών ταινιών μας είναι ό,τι καλύτερο μπορούσε να συμβεί για την φτερωτή ψυχή της απελθούσης γυναίκας μου Ελένης Σμαραγδή που έφυγε από κοντά μας ακριβώς πριν ένα χρόνο» δήλωσε ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής εν όψη των προβολών των ταινιών του «ΕL Greco», «Καζαντζάκης» και «Ο θεός αγαπάει το χαβιάρι» στη δημοφιλή πλατφόρμα streaming Netflix μέσα στον Αύγουστο.

Σύμφωνα με τον σκηνοθέτη, οριστική συμφωνία έγινε προσφάτως.

«Πριν από το ταξίδι της προς τους «βαθείς κρυφούς κυπαρισσώνες» στη μακάρια αθανασία, η Ελένη είχε εκφράσει δύο επιθυμίες: η μία ήταν να δει τις ταινίες μας στο Netflix που πλέον πραγματοποιήθηκε, και η δεύτερη να πραγματοποιηθεί η ταινία «Καποδίστριας»  γιατί όπως έλεγε θα είναι η καλύτερη μας ταινία. Ελπίζω και εύχομαι και αυτή της η επιθυμία σύντομα να υλοποιηθεί.» Και πράγματι, τα γυρίσματα της ταινίας «Καποδίστριας» βρίσκονται καθ’ οδόν και όλα δείχνουν ότι θα αρχίσουν μέσα στο τρέχον φθινόπωρο.

Σε ότι αφορά τις ταινίες που επελέγησαν από το Netflix, ο «ΕL Greco» (2007), στην εποχή του έκανε ρεκόρ εισιτηρίων στην Ελλάδα με 1.200.000 θεατές και απέσπασε οκτώ κρατικά βραβεία μεταξύ των οποίων Καλύτερης ταινίας (στην Ελένη Σμαραγδή) και σκηνοθεσίας στον Γιάννη Σμαραγδή.

Η ταινία «Καζαντζάκης» (2017) έφτασε στην πρώτη θέση του ελληνικού Box Office με 250.000 εισιτήρια και έχει βραβευτεί σε διάφορα φεστιβάλ ανά τον κόσμο. Μάλιστα, για την συγκεκριμένη ταινία, απονεμήθηκε στον Γιάννη Σμαραγδή το βραβείο «Προσωπικότητα 2019» από την Ακαδημία Ελληνικών Βραβείων Τέχνης.

Οσο για την ταινία «Ο θεός αγαπάει το χαβιάρι» (2012) έφτασε στο Νο2 του ελληνικού box office και είχε διεθνή διανομή, ενώ προβάλλεται στις αίθουσες σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο μέχρι σήμερα. Στηρίζεται στην αληθινή ιστορία του Έλληνα πειρατή Ιωάννη Βαρβάκη, ο οποίος έκανε το χαβιάρι ευρέως γνωστό στον κόσμο ενώ βοήθησε να πραγματοποιηθεί η Επανάσταση του 1821.