Μια ανέκδοτη συλλογή διηγημάτων του διάσημου Ισπανού σκηνοθέτη Pedro Almodóvar αναμένεται να κυκλοφορήσει μεταφρασμένη στα αγγλικά από τον Frank Wynne μέσα στην επόμενη χρονιά.

Η συλλογή τιτλοφορείται «Το Τελευταίο όνειρο» και ο ίδιος ο Almodóvar την περιγράφει ως μια «αποσπασματική αυτοβιογραφία», η οποία περιέχει 12 ιστορίες που αντικατοπτρίζουν θέματα με τα οποία έχει ασχοληθεί και μέσα από το κινηματογραφικό του έργο ο βραβευμένος και με Όσκαρ σκηνοθέτης. Οι 12 αυτές ιστορίες ξεκίνησαν να γράφονται γύρω στα τέλη της δεκαετίας του 1960. Τώρα, αναμένετια να εκδοθούν τον Σεπτέμβριο του 2024 από την βρετανική εκδοτική εταιρία Harvill Secker.

Στην εισαγωγή της συλλογής, ο Almodóvar γράφει: «Μου έχει ζητηθεί αρκετές φορές να γράψω την αυτοβιογραφία μου και πάντα αρνιόμουν – μου έχει επίσης προταθεί να αφήσω κάποιον άλλον να γράψει τη βιογραφία μου, αλλά πάντα είχα μία κάποια αντίσταση στην ιδέα ενός βιβλίου που θα αφορούσε αποκλειστικά εμένα ως άτομο. Δεν έχω κρατήσει ποτέ ημερολόγιο, και όποτε προσπάθησα, δεν κατάφερα ποτέ να φτάσω στη σελίδα δύο- κατά μία έννοια, λοιπόν, αυτό το βιβλίο αντιπροσωπεύει κάτι το παράδοξο. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί καλύτερα ως μια αποσπασματική αυτοβιογραφία, ελλιπής και λίγο αινιγματική». 

Η ομώνυμη ιστορία, «Το τελευταίο όνειρο», αναφέρεται στο θάνατο της μητέρας του Almodóvar. Άλλες ιστορίες της συλλογής περιλαμβάνουν μια ερωτική ιστορία μεταξύ του Ιησού και του Βαραββά, την πρώτη εκδοχή της ταινίας του Bad Education, μια ιστορία για έναν σκηνοθέτη που αναζητά παυσίπονα ένα Σαββατοκύριακο εορτών και μια γκόθικ ιστορία για έναν μετανοημένο βρικόλακα.

Η Ellie Steel, έμπειρη εκδότης στο Harvill Secker, δήλωσε ότι ήταν «συναρπαστικό» το άκουσμα της είδησης ότι ο Almodóvar έγραφε ιστορίες από τότε που ήταν έφηβος και ότι η  εκδοτική εταιρία «δεν θα μπορούσε να είναι πιο περήφανη» για την έκδοση του έργου του.

«Αυτές οι ιστορίες είναι μια πραγματική γιορτή της σχέσης μεταξύ ζωής και τέχνης, μυθοπλασίας και πραγματικότητας. Οι θαυμαστές των ταινιών του Almodóvar θα αναγνωρίσουν πολλά από τα στοιχεία που τον χαρακτηρίζουν: ένας καλλιτέχνης που δεν φοβάται να γράψει για τις πιο προσωπικές μας στιγμές, εξερευνώντας την επιθυμία, τη θνητότητα, τη μοναξιά και τον πόνο και τη δόξα της καλλιτεχνικής δημιουργίας, διανθισμένα με παιχνιδιάρικο χιούμορ και μια βαθιά αγάπη για τη λογοτεχνία και τον πολιτισμό», πρόσθεσε η Steel.