Συνάντηση με τον πρέσβη των ΗΠΑ Τζορτζ Τσούνη είχε σήμερα το απόγευμα ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, παρουσία του υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελου Τουρνά.

Τον κ. Τσούνη πλαισίωναν ο αντιναύαρχος και διοικητής του 6ου Στόλου των ΗΠΑ Thomas Ishee, ο ταξίαρχος Andrew Priddy και άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, «αντικείμενο της εποικοδομητικής συνάντησης και της στοχευμένης συζήτησης που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια αυτής ήταν η επιβεβαίωση της σημαντικής παροχής βοήθειας από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής σε εναέρια μέσα, προκειμένου να συμβάλλουν στις επιχειρήσεις δασοπυρόσβεσης στη χώρα μας».

Σημειώνεται ότι η Αμερική ήδη συμβάλλει στο έργο κατάσβεσης με 4 ελικόπτερα black-hawks με συνολικά 3 κάδους πυρόσβεσης, ενώ αναμένονται και 3 Shinook.

Ταυτόχρονα, από πλευράς ΗΠΑ υπογραμμίστηκε η ετοιμότητα για παροχή βοήθειας με βαρύτερου τύπου αεροσκάφη εφόσον παραστεί ανάγκη.

«Οι ΗΠΑ βρίσκονται στο πλευρό της Ελλάδας. Στείλαμε Chinooks και Blackhawks, ώστε να βοηθήσουν τον ελληνικό στρατό, την Ελληνική Ακτοφυλακή, το υπουργείο του κυρίου Κικίλια, το Δασαρχείο και το Πυροσβεστικό Σώμα στην κατάσβεση αυτών των πυρκαγιών. Μόλις προσγειώσαμε τρία Chinooks, τα οποία είναι πολύ μεγαλύτερα. Και υπάρχουν στην περιοχή, έτοιμα να φύγουν, 4 ακόμη μεγαλύτερα μέσα τα οποία έχουμε τοποθετήσει σε πλοία σε περίπτωση που συμβεί κάτι επιπλέον», σημείωσε ο κ. Τσούνης και προσέθεσε ότι τα μέσα που ήρθαν σήμερα και βρίσκονται στην περιοχή του νοτίου Αιγαίου είναι πολύ μεγαλύτερα και με περισσότερες ικανότητες, με μεγαλύτερες δεξαμενές νερού από αυτές των Blackhawks.

«Τα Chinooks θα επιχειρήσουν αύριο αλλά έχουμε και άλλα μέσα σε πλοία στο νότιο Αιγαίο σε περίπτωση που συμβεί κάτι περαιτέρω. Αυτό θα επιτρέψει στο Πυροσβεστικό Σώμα να αξιοποιήσουν ελληνικά μέσα κατάσβεσης σε άλλες περιοχές διότι εμείς θα αναλάβουμε μέρος του έργου τους», σημείωσε ο κ. Τσούνης.

Συλλυπητήρια για τον χαμό των δυο πιλότων

Επιπλέον εξέφρασε τα συλλυπητήρια του στις οικογένειες των δύο πιλότων που έχασαν τις ζωές τους, «αυτών των δύο γενναίων που γνώριζαν τους κινδύνους, αλλά παρά ταύτα με ηρωισμό προσπαθούσαν να σβήσουν τις πυρκαγιές», κι ευχαρίστησε «τους ήρωες, άντρες και τις γυναίκες που δουλεύουν μέρα- νύχτα για την κατάσβεση των 667 πυρκαγιών σε όλη την Ελλάδα».

«Η γυναίκα μου και τα παιδιά μου ζουν εδώ, για αυτό είμαι ιδιαίτερα ευγνώμων για τον ηρωισμό τους και τις προσπάθειές τους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Θα ήθελα να πω ότι ο πρωθυπουργός κύριος Μητσοτάκης και ο υπουργός κύριος Κικίλιας έχουν επιδείξει σπουδαία ηγεσία και είχαμε μια πολύ παραγωγική συνεργασία. Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να βοηθούν την Ελλάδα σε αυτή την ώρα ανάγκης», κατέληξε ο κ. Τσούνης.

Από την πλευρά του ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, δήλωσε: «Στο πρόσωπο του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, του κυρίου Γιώργου Τσούνη θέλω να ευχαριστήσω τη φίλη, σύμμαχο χώρα των ΗΠΑ για τη σημαντική βοήθεια που μας προσφέρει σε μία δύσκολη περίοδο πυροπροστασίας και πυρόσβεσης. Εξήγησα αναλυτικά και τις προηγούμενες μέρες ότι είχαμε να αντιμετωπίσουμε 667 πυρκαγιές, και αυτό είναι μία πολύ μεγάλη προσπάθεια την οποία κάνουν οι άντρες και οι γυναίκες του Πυροσβεστικού Σώματος».

Παράλληλα ο κ. Κικίλιας τόνισε: «Η βοήθεια είναι σημαντική σε εναέρια μέσα και αυτό θα μας δώσει τη δυνατότητα να κάνουμε ένα σχεδιασμό στο πώς μπορούμε να τοποθετήσουμε τις δικές μας δυνάμεις ώστε να μπορούμε να είμαστε ακόμα πιο πολύ αποτελεσματικοί».

«Κύριε πρέσβη, σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για τη συνεργασία και την βοήθεια», κατέληξε.