Η Ευρωπαία συνήγορος του πολίτη Έμιλι Ο’Ρέιλι άνοιξε έρευνα ιδίας πρωτοβουλίας με σκοπό να διευκρινίσει τον ρόλο του Frontex στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο μετά το ναυάγιο ανοιχτά της Ελλάδας στις 14 Ιουνίου, αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

Η κ. O’Ρέιλι ζήτησε να επιθεωρήσει ένα ευρύ φάσμα εγγράφων σχετικά με τις αρμοδιότητες του Frontex για τη διάσωση όσων βρίσκονται σε κίνδυνο στη θάλασσα, συμπεριλαμβανομένης της επίσημης έκθεσης (Serious Incident Report) σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο εξελίχθηκαν τα γεγονότα που αφορούν στο σκάφος Adriana καθώς και εκθέσεις για άλλα πρόσφατα περιστατικά που είχαν ως συνέπεια απώλειες ζωών στη Μεσόγειο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η συνήγορος του πολίτη συντονίζει την έρευνά της με τον Έλληνα συνήγορο του πολίτη Ανδρέα Ποττάκη, ο οποίος έχει την αρμοδιότητα να εξετάσει πώς αντιμετώπισαν οι ελληνικές αρχές το σκάφος Adriana.

«Ενώ ο ρόλος των ελληνικών αρχών διερευνάται σε εθνικό επίπεδο, ο ρόλος του Frontex στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης πρέπει επίσης να αποσαφηνιστεί. Έχει αναφερθεί ότι σε αυτήν την περίπτωση ο Frontex ειδοποίησε τις ελληνικές αρχές για την παρουσία του πλοίου και πρόσφερε βοήθεια, αλλά δεν είναι σαφές τι άλλο θα μπορούσε ή τι έπρεπε να κάνει», σημειώνει η κ. O’Ρέιλι και συμπληρώνει ότι «η μετανάστευση στην Ευρώπη θα συνεχιστεί και εναπόκειται στην ΕΕ να διασφαλίσει ότι θα ενεργήσει με τρόπο που διατηρεί τα θεμελιώδη δικαιώματα και δεν παραβλέπει τον ανθρώπινο πόνο που αναγκάζει τους ανθρώπους να αναζητήσουν μια καλύτερη ζωή έξω από τις χώρες καταγωγής τους».