Την δεύτερη νίκη της μετά τις περιφερειακές εκλογές του 2023 κατήγαγε η Δεξιά στις ισπανικές εκλογές της Κυριακής 23 Ιουλίου, δίχως όμως να καταφέρει να φτάσει στον μαγικό αριθμό των 176 βουλευτών που θα της έδινε τη διακυβέρνηση.

Ειδικότερα, με καταμετρημένο το 98% των ψήφων, το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα συγκέντρωσε 136 έδρες, πολύ μακριά από τις 176 έδρες που χρειαζόταν.

Το Σοσιαλιστικό κόμμα έχει κερδίσει περίπου 122 έδρες, ενώ το ακροδεξιό κόμμα Vox βρίσκεται στην τρίτη θέση με 33 έδρες. Το αριστερό κίνημα Sumar είναι στις 31 έδρες.

Οι δυσκολίες της δεξιάς να κυβερνήσει

Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα δείχνουν ότι το PP και το Vox μαζί θα έχουν 169 έδρες, που σημαίνει ότι θα πρέπει να μαζέψουν έδρες από άλλα κόμματα για να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο των 350 εδρών.

Σημειωτέον ότι οποιαδήποτε συμμαχία με το VOX σημαίνει για το PP ότι δεν μπορεί να ελπίζει στη σύμπραξη με δεξιά αυτονομιστικά (τοπικά) κόμματα που μισούν το VOX ως το κατεξοχήν κόμμα κατά κάθε έννοιας αυτονομίας.

Επίσης, δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής ότι ο μεγάλος ηττημένος της βραδιάς ήταν το Vox το οποίο έχασε 19 έδρες από τις εκλογές του σο το 2019.

Πάντως, μέχρι το 70% της καταμέτρησης των ψήφων, η κατάσταση ήταν στήθος με στήθος, αγχώνοντας του ψηφοφόρους του ΡΡ.

Οι ψηφοφόροι του ΡΡ δεν έκρυψαν τη νευρικότητά τους. «Δεν είναι αυτό που περιμέναμε», είπε στο BBC ο Adrian Pardo. «Μέχρι στιγμής, τα αποτελέσματα είναι χαμηλότερα [από ό,τι περιμέναμε], αλλά υπάρχουν ακόμη πολλές ψήφοι να μετρηθούν και νομίζω ότι θα φτάσουμε στο σημείο που προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις.»

Η Πατρίσια Χουάρες είπε: «Είμαστε πολύ ισομερείς. Περίμενα ότι μετά τις περιφερειακές εκλογές του Μαΐου θα ήμασταν μπροστά από τους Σοσιαλιστές και ελπίζω ότι τα αποτελέσματα θα αλλάξουν επειδή έχουμε κουραστεί από [την κυβέρνηση] που έχουμε αυτή τη στιγμή».

Η επόμενη μέρα της Κεντροαριστεράς

Οι Σοσιαλιστές και η Σουμάρ θα είχαν 153 έδρες μαζί, που σημαίνει ότι θα μπορούσαν ενδεχομένως να προσπαθήσουν να συνάψουν συμφωνίες με μικρότερα περιφερειακά κόμματα για να κυβερνήσουν. Αλλά για να γίνει αυτό θα απαιτούσε εβδομάδες –αν όχι μήνες– σκληρών διαπραγματεύσεων, που σημαίνει ότι η Ισπανία κινδυνεύει να προχωρήσει σε νέες εκλογές.

Πάντως, ο Σάντσεθ κατάφερε να αυξήσει τις έδρες των σοσιαλιστών, αλλά η αύξηση του PP ήταν πολύ μεγαλύτερη. Το SUMAR τα πήγε καλύτερα από το άθροισμα PODEMOS-IU και Mas που είναι τα συνασπισμένα κομμάτια.

Με το 10% περίπου των ψήφων να απομένουν για καταμέτρηση, τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να δουν μια αύξηση ή μείωση κατά μια χούφτα εδρών.

Στήθος με στήθος

Τα Ισπανικά αποτελέσματα έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Στο 90% της καταμέτρησης οι σοσιαλιστές τα πήγαν καλύτερα τόσο από τις προβλέψεις, όσο και από τις εκλογές του 2019. Ωστόσο, το δεξιό PP πραγματικά εκτινάχτηκε.

Ο ανταποκριτής της Guardian στην Ισπανία σημείωσε ότι «τα πρώτα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι η πολιτική χροιά της επόμενης κυβέρνησης απέχει πολύ από το προκαθορισμένο συμπέρασμα, με το αριστερό και το δεξί μπλοκ να αγωνίζονται στήθος με στήθος στην εκστρατεία για να φτάσουν όσο το δυνατόν πιο κοντά στις 175 έδρες. Εβδομάδες διαπραγματεύσεων και ανταλλαγών αλόγων είναι πιθανό να ακολουθήσουν την ψηφοφορία της Κυριακής».

Η Δεξιά δεν θα κυβερνήσει – Τα Χριστούγεννα εκλογές

Μιλώντας στο BBC Ο πολιτικός αναλυτής Iago Moreno είπε πως από τώρα, «η δεξιά πτέρυγα δεν έχει καμία πιθανότητα να κυβερνήσει. [Vox και PP] δεν έχουν αρκετές έδρες από μόνα τους και δεν έχουν πιστούς συμμάχους».

Αλλά λέει ότι τα άλλα κόμματα της αριστεράς μαζί δεν έχουν επίσης αρκετές έδρες για να κυβερνήσουν.

«Χρειάζονται την αποχή του καταλανικού δεξιού κόμματος, Junts. Και η πιθανότητα ο Junts να ψηφίσει υπέρ του Πέδρο Σάντσεθ είναι πολύ απομακρυσμένη».

«Αυτή τη στιγμή, θα μπορούσαμε να βρεθούμε αντιμέτωποι με χριστουγεννιάτικες εκλογές», λέει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι απομένουν ακόμη ψήφοι για καταμέτρηση και τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν γρήγορα.