Ιδιαίτερα προσεχτικές θα πρέπει να είναι κάποιες ηλικιακές ομάδες σε συνθήκες καύσωνα. Ηλικιωμένοι και μικρά παιδιά θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί όπως τόνισε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ «Συνδέσεις». Επισήμανε επίσης ότι θα πρέπει να γίνουν κάποιες αλλαγές και σε όσους παίρνουν φάρμακα.

«Τα πράγματα άλλαξαν και από δω και πέρα θα πρέπει να προσαρμοζόμαστε όλοι σε νέες συνθήκες. Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι και τις επόμενες μέρες θα πρέπει οι μεγάλοι σε ηλικία με υποκείμενα νοσήματα να παραμείνουν στο σπίτι. Αυτό δεν το συζητάμε, δεν μπορούν να βγουν. Είχαμε αρκετά λιποθυμικά επεισόδια, είχαμε αρκετές θερμοπληξίας, μεταφέρθηκε κόσμος στο νοσοκομείο. Πρέπει να γίνει κατανοητό. Επίσης, υπάρχει τηλεργασία. Τις μέρες αυτές έχει δοθεί από το υπουργείο Εργασίας οδηγία» είπε.

Και πρόσθεσε: Έγκυες γυναίκες, επίσης, δεν μπορούν να βγουν και να κυκλοφορούν έξω, όπως επίσης τα παιδιά δεν πρέπει να βρίσκονται στη θάλασσα 12:00 – 17:00. Τα παιδιά είναι το ίδιο ευαίσθητα με τους μεγάλους. Δεν μπορούν να παραμένουν αυτές τις ώρες στη θάλασσα με τόση μεγάλη υψηλή θερμοκρασία. Όσο κι αν προσπαθούμε να τα προφυλάξουμε με τα αντηλιακά, με καπέλα, με νερά».

Τι κάνουμε

«Η Ελλάδα δεν έχει συνηθίσει σε αυτές τις θερμοκρασίες. Ο οργανισμός μας δεν έχει συνηθίσει σε τέτοιες θερμοκρασίες. Γι’ αυτό λοιπόν θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε κι αυτό το κύμα του καύσωνα. Μεγάλοι σε ηλικία με τη θεραπευτική αγωγή που παίρνουν τα φάρμακά τους θα επικοινωνήσουν με το γιατρό τους γιατί μπορεί να γίνουν αυτές τις μέρες πάλι κάποιες αλλαγές στις δόσεις, και αυτό είναι σημαντικό.

(…) Αν κάποιος έχει έναν άνθρωπο στο σπίτι μεγάλης ηλικίας και αρχίζει να ανεβάζει πυρετό, έχει αδυναμία, καταβολή, έχει τάση για λιποθυμικό επεισόδιο, εκτός του ότι παίρνει το 166 μπορεί να δώσει τις πρώτες βοήθειες με χρήση παγοκύστης, με ένα μπάνιο, μέχρι να έρθει το ασθενοφόρο να πάρει το περιστατικό, να το μεταφέρει στο νοσοκομείο και να δοθούν εκεί οι πρώτες βοήθειες που χρειάζονται. Νομίζω ότι έχουμε προσαρμοστεί περίπου σε αυτές τις θερμοκρασίες γιατί είναι τρεις βδομάδες τώρα που αντιμετωπίζουμε τον καύσωνα. Πρέπει να προσλαμβάνουμε πολλά υγρά.

(…) Το αλκοόλ αυτές τις μέρες δεν πρέπει να το χρησιμοποιούμε, αλλά μικρά γεύματα, συχνά γεύματα που θα πρέπει να έχουν σαλάτα, φρούτα ούτως ώστε να είμαστε σε ελαφριά κατάσταση».