Άλλη μια νύχτα μάχης με τις με τις φωτιές για τους πυροσβέστες και τους εθελοντές που συνεισφέρουν όσο μπορούν στα ενεργά μέτωπα. Συνολικά οι νέες πυρκαγιές που ξέσπασαν το τελευταίο 24ωρο ήταν 63, σύμφωνα με την ενημέρωση από την Πυροσβεστική.

Η Ρόδος παραμένει σε κατάσταση έκτασης ανάγκης, καθώς το πύρινο μέτωπο δεν έχει ελεγχθεί και καίει ακατάπαυστα για έβδομη διαδοχική ημέρα. Μάλιστα, κατά το απόγευμα της Δευτέρας δόθηκε εντολή εκκένωσης της Καλάθου.

Νωρίτερα, μηνύματα εκκένωσης του 112 είχαν σταλεί και στις περιοχές Μάσαρη, Μαλώνα, Γεννάδι και ΒατίΗ φωτιά στο Γεννάδι και στο Βάτι μαίνεται σε δύο σημεία: κάτω από τον ποταμό και στην επάνω πλευρά.

Στο Ασκληπειό η πύρινη λαίλαπα προκάλεσε ζημιές σε τουλάχιστον δέκα σπίτια, όπως αντίστοιχα έχουν υπάρξει ζημιές στο Λάερμα.

Η προσπάθεια των δυνάμεων κατάσβεσης διεξάγεται κάτω από αντίξοες συνθήκες, καθώς οι αναζωπυρώσεις που παρουσιάζονται σε διάφορες περιοχές, κυρίως ανατολικά, δυσχεραίνουν το έργο τους.

Το μέτωπο της Καρύστου

Η νότια Εύβοια είναι επίσης σε κατάσταση συναγερμού, μιας και πλησίον των οικισμών Πλατανιστός και Ποτάμι εκδηλώθηκαν πολλές αναζωπυρώσεις που δημιούργησαν μέτωπο πυρκαγιάς στον οικισμό. Αυτός ήταν ο λόγος που μέσα στην ημέρα εκδόθηκε μήνυμα από το 112 για την εκκένωσή του.

Τοπικά μέσα μετέφεραν την πληροφορία ότι πάνω από τον Πλατανιστό και προς το Παλοχώρι υπάρχει ένα μεγάλο μέτωπο που απειλεί το χωριό.

Όπως μετέφεραν κάτοικοι «οι εναέριες δυνάμεις προλάβαν την επέκταση της φωτιάς κυριολεκτικά μέσα στις αυλές, και συνεχίζουν τη μάχη καθώς οι φλόγες αναπτύσσονται γύρω γύρω από τα σπίτια του χωριού». Με δεδομένο ότι το βράδυ οι εναέριες δυνάμεις δεν έχουν τη δυνατότητα να συνεισφέρουν, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, εξέφρασε την ελπίδα να κοπάσουν οι άνεμοι. Άνεμοι της τάξεως των 6-7 μποφόρ.

Την ίδια στιγμή στο μέτωπο με κατεύθυνση προς το Λιβάδι η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη, καθώς οι δυνάμεις δεν έχουν τον τρόπο να πλησιάσουν και να επέμβουν. Έγινε μάλιστα αναφορά για τουλάχιστον ένα καμένο σπίτι και ένα αγνοούμενο κτηνοτρόφο.

Εκκενώσεις και καταστροφή στην Κέρκυρα

Στην Κέρκυρα οι κυριότερες αναζωπυρώσεις λαμβάνουν χώρα στα βορειοανατολικά. Πρόκειται για τις περιοχές Βιγλατούρι, Περίθεια και Λαύκι.

Εντός 17 ωρών πάντως εκκενώθηκαν 17 οικισμοί και σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς έχουν ήδη καεί 25.000 στρέμματα.

Αναφορικά με το Δερβενάκι Αχαΐας οι αναζωπυρώσεις αντιμετωπίστηκαν. Όπως παράλληλα οριοθετήθηκαν οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας στην Αγία Τριάδα Θήβας και στο Κοντοδεσπότι Ψαχνών Ευβοίας. Σε κάθε περίπτωση δεν παύει να παραμονεύει ο κίνδυνος.

Ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service-Mapping για τις περιοχές της Αιγιαλείας, της Κέρκυρας και της Κάρυστου

Κατόπιν εντολής του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ως Εθνικό Σημείο Επαφής, ενεργοποίησε την Υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service – Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σκοπός της ενεργοποίησης είναι η παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για περιοχές του Δήμου Αιγιαλείας της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας, της νήσου Κέρκυρας και του Δήμου Κάρυστου της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας, οι οποίες επλήγησαν από δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν την Κυριακή 23 Ιουλίου 2023, προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.

Τα αιτήματα έγιναν αποδεκτά από την Ευρωπαϊκή Ένωση (κωδικοί ενεργοποίησης (EMSR676, EMSR677 και EMSR678) και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων.

Τα δεδομένα και οι χάρτες της Υπηρεσίας Copernicus Emergency Management Service/Mapping θα διατεθούν άμεσα από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς δωρεάν για την διαχείριση του έργου τους.

Η Κρήτη στο κόκκινο

Σε Κατάσταση Συναγερμού (κατηγορία 5/κόκκινο) τελούν από την Πολιτική Προστασία Περιφέρειας Κρήτης οι Περιφερειακές Ενότητες Ηρακλείου, Ρεθύμνου και Λασιθίου, ενώ σε κατάσταση πολύ Υψηλού Κινδύνου (κατηγορία 4/ πορτοκαλί) η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων.

Γι’ αυτό και Υπηρεσίες – Τεχνικά Μέσα έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας / συναγερμού που προβλέπεται στο σχεδιασμό μας για την λήψη επιπλέον μέτρων, λόγω αυξημένης επικινδυνότητας εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών.