Για έβδομη ημέρα καίνε τα μέτωπα της φωτιάς στη Ρόδο. Υπό ιδιαίτερα αντίξοες καιρικές συνθήκες, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στο νησί, δίνεται η μάχη για την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Στο μεταξύ, νέο μήνυμα εστάλη από το 112 για εκκένωση μιας ακόμα περιοχής στη Ρόδο λόγω της φωτιάς. Αυτή τη φορά το 112 ήχησε για την Κάλαθο. Σύμφωνα με τις προσταγές της Πολιτικής Προστασίας όσοι βρίσκονται στον οικισμό και στην ευρύτερη περιοχή θα πρέπει να κατευθυνθούν προς τα Κολύμπια.

Αυτή την ώρα υπάρχουν τέσσερα ενεργά μέτωπα στα οποία δίνουν μάχη πυροσβέστες και εθελοντές προκειμένου να τα περιορίσουν, ενώ οι αναζωπυρώσεις που παρουσιάζονται σε διάφορες περιοχές δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο το έργο της κατάσβεσης.

Δραματική είναι η κατάσταση στα Μάσσαρι, όπου η φωτιά βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το χωριό, με τις τοπικές αρχές και τους εθελοντές να απευθύνουν δραματική έκκληση για ενίσχυση και αποστολή εναέριων μέσων.

Ειδικότερα, στο μέτωπο από Πλατάνια προς Μαλώνα, η φωτιά κινείται με μεγάλη ταχύτητα και με αρκετά μέτωπα και στην περιοχή επιχειρούν δυνάμεις προκειμένου να αποτρέψουν την καταστροφική πορεία της προς τα χωριά.

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα είχε σταλθεί μήνυμα του 112 σε όσους βρίσκονταν στα Μάσσαρι και στη Μαλώνα για να εκκενώσουν προς τον Αρχάγγελο.

Η φωτιά στην περιοχή Γεννάδι και Βάτι εξακολουθεί να καεί συνεχώς και η μάχη δίνεται σε δύο σημεία: κάτω από τον ποταμό και στην επάνω πλευρά, περίπου τρία χιλιόμετρα από το χωριό Βάτι. Και σε αυτό το μέτωπο οι δασοπυροσβεστικές δυνάμεις υπερβάλλουν εαυτό προκειμένου να μην ξεφύγει η φωτιά προς τα δύο χωριά Γεννάδι και Βάτι.

Λίγο μετά τις 11:30 το πρωί της Δευτέρας, το 112 απέστειλε μήνυμα εκκένωσης για Γεννάδι και Βάτι, καλώντας όσου βρίσκονται στις περιοχές αυτές να εκκενώσουν προς Κιοτάρι.

Στο Ασκληπειό η πύρινη λαίλαπα στο πέρασμα της από το χωριό προκάλεσε ζημιές σε τουλάχιστον δέκα σπίτια, με μία πρόχειρη εκτίμηση, καθώς η μάχη συνεχίζεται και εκεί λόγω των συνεχώς αναζωπυρώσεων.

Στα Λάερμα, χωριό το οποίο και αυτό έχει υποστεί σοβαρές ζημιές από την πυρκαγιά, υπάρχουν και εκεί αρκετές και σοβαρές αναζωπυρώσεις. Μάλιστα, πριν από λίγο κινδύνευσε ένα ακόμη σπίτι που ευτυχώς με ρίψεις νερού από πτητικά μέσα και τη σημαντική συνδρομή των πυροσβεστικών δυνάμεων και των εθελοντών, σώθηκε. Αυτή την ώρα οι αναζωπυρώσεις συνεχίζονται γύρω από το χωριό, όπως επίσης και σε άλλες περιοχές όπως Απόλλωνα κα.

Οι άνεμοι που πνέουν στο νησί και στην περιοχή της φωτιάς φθάνουν και τα επτά μποφόρ, γεγονός που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία για την εξέλιξη της πυρκαγιάς σε όλα τα μέτωπα.

Tα μέτρα της κυβέρνησης για τις φωτιές στη Ρόδο

 • Εντός των επόμενων 24 ωρών αναμένεται να μεταβούν στο νησί τα κλιμάκια μηχανικών που θα αναλάβουν τις αυτοψίες και πραγματογνώμονες στα πυρόπληκτα κτήρια, ώστε να γίνει η αποτίμηση των ζημιών και να δρομολογηθεί η χορήγηση αποζημιώσεων, με βάση το ολοκληρωμένο πλαίσιο που θεσπίστηκε την προηγούμενη τετραετία.
 • Έως τώρα έχουν παραληφθεί περίπου 2.000 επιπλέον ράντζα -πέραν αυτών που διατέθηκαν από την πρώτη μέρα στους χώρους φιλοξενίας- και 500 υπνόσακοι. Έχουν μεταφερθεί στις μεγαλύτερες δομές, όπου στεγάζονται επισκέπτες που υποχρεώθηκαν να απομακρυνθούν από τα καταλύμματα τους, προκειμένου να βελτιωθούν περαιτέρω οι συνθήκες διαβίωσής του.
 • Σήμερα αναμένεται να παραδοθούν ακόμα 1.200 ράντζα και 1.200 sleeping bags. Υπενθυμίζεται ότι τα γήπεδα, τα συνεδριακά κέντρα, οι ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις και οι δημοτικές δομές που έχουν διατεθεί εφοδιάζονται τακτικά με τρόφιμα και νερό και διαθέτουν κλιματισμό.
 • Η πρώτη παραλαβή και διανομή των ράντζων έγινε χθες το απόγευμα υπό τον συντονισμό του υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Τριαντόπουλου και της υφυπουργού Τουρισμού Έλενας Ράπτη, η οποία είχε επισκεφτεί νωρίτερα σειρά χώρων φιλοξενίας ώστε να γίνει μία εκτίμηση των άμεσων αναγκών.
 • Η δεύτερη αποστολή έγινε με C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας, η παραλαβή έγινε αργά το βράδυ και η διανομή του υλικού ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες
 • Ειδική μέριμνα έχει ληφθεί για τη διευκόλυνση των επισκεπτών που βρίσκονται στο αεροδρόμιο της Ρόδου. Πέραν της ενεργοποίησης ειδικού γραφείου όπου, χάρη στη συνεργασία του ΥΠΕΞ και πρεσβειών, διευκολύνεται η αναχώρηση τουριστών που δεν διαθέτουν ταξιδιωτικά έγγραφα, έχει ήδη δημιουργηθεί ένας ειδικός χώρος με ράντζα όπου φιλοξενούνται οικογένειας με μικρά παιδιά και ΑΜΕΑ. Εντός των επόμενων ωρών θα διατεθεί και δεύτερος ανάλογος χώρος. Παράλληλα, στο αεροδρόμιο διατίθενται δωρεάν τρόφιμα και εμφιαλωμένο νερό.
 • Οι ρυθμοί αναχώρησης, οι οποίοι συμβάλλουν στην αποτελεσματική διαχείριση της κατάστασης καθώς μειώνεται ο αριθμός των ανθρώπων που χρειάζονται προσωρινή στέγαση ή μετακίνηση, χάρη στην προσθήκη περισσότερων πτήσεων από τους μεγάλους tour operators.
 • Από χθες έως τις 6.00 το πρωί σήμερα έχουν αναχωρήσει με αεροσκάφη που ήρθαν άδεια προκειμένου να παραλάβουν επιβάτες 1.489 άτομα, με προορισμούς κυρίως την Αγγλία, τη Γερμανία και την Ιταλία.
 • Η κατάσταση στον αερολιμένα έχει βελτιωθεί δραστικά, με αρκετούς χώρους να είναι σχεδόν άδειοι. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ανώτερων στελεχών του αεροδρομίου, υπό αυτές τις συνθήκες η κατάσταση θα έχει πλήρως εξομαλυνθεί έως σήμερα το απόγευμα

Συνεχείς αναζωπυρώσεις στην Κάρυστο – Εκκενώσεις περιοχών

Οι αναζωπυρώσεις που είναι συνεχείς στη φωτιά στην Κάρυστο είναι ο νέος πονοκέφαλος των πυροσβεστών που επιχειρούν για δεύτερη μέρα.

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο Πολιτικής Προστασίας της Ευβοιας κ. Γίγα «πολλές από αυτές είναι απειλητικές αφού οι φλόγες κατευθύνονται σε οικισμούς».

Στην περιοχή τώρα πνέουν άνεμοι 6-7 μποφόρ, οι οποίοι προκάλεσαν αναζωπυρώσεις της φωτιάς, που κινείται με μεγάλη ταχύτητα.

Σύμφωνα με τον κ. Γίγα «την τελευταία ώρα υπάρχει  μια αναζωπύρωση προς το Καστρί, βορειοανατολικά του Πλατανιστού και μία άλλη είναι κοντά στο χωριό Λειβάδι. Και τα δύο αυτά μέτωπα πριν ήταν σε ύφεση».

Στην περιοχή επιχειρούν 77 πυροσβέστες, 25 οχήματα, τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και τρία αεροσκάφη ενώ πολλοί οικισμοί είχαν εκκενωθεί από το βράδυ της Κυριακής και τα ξημερώματα σήμερα, και συγκεκριμένα οι Πλατύς Γιαλός, Λιβάδι, Καστρί, Ποτάμι, Περναράκι και Πλατανιστός.

Μήνυμα μέσω του 112 εστάλη στους κατοίκους της περιοχής Πλατανιστός Καρύστου καλώντας τους να εκκενώσουν τον οικισμό και να κατευθυνθούν προς Κάρυστο. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στην περιοχή Πλατανιστός, εκκενώστε τώρα προς Κάρυστο. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθήστε τις οδηγίες των αρχών».

Παράλληλα μήνυμα μέσω του 112 εστάλη στους κατοίκους της περιοχής ‘Αγιοι Καρύστου προκειμένου να εκκενώσουν τον οικισμό και να κατευθυνθούν προς Κάρυστο. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στην περιοχή ‘Αγιοι, εκκενώστε τώρα προς Κάρυστο.  Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Η ενημέρωση της Πυροσβεστικής για τις φωτιές που βρίσκονται σε εξέλιξη

«Οι πρωτοφανείς συνθήκες καύσωνα και οι ακραίες θερμοκρασίες που σημειώνονται στη χώρα έχουν αυξήσει τον κίνδυνο πυρκαγιάς και δυσχεραίνουν το έργο της Πυροσβεστικής και των αρχών στα μέτωπα της φωτιάς που μαίνονται στις περιοχές της Ρόδου, την Κέρκυρα, την Κάρυστο και το Αίγιο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Πυροσβεστικής, χθες Κυριακή, μέσα σε 8 ώρες εκδηλώθηκαν 64 νέες δασικές πυρκαγιές δηλαδή 8 κάθε ώρα» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης  στην εισαγωγική του τοποθέτηση κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Επανέλαβε ότι πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και, φυσικά, η διασφάλιση των περιουσιών των πολιτών, αλλά και η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Αναφορικά με την πυρκαγιά στη Ρόδο, είπε ότι στην περιοχή επιχειρούν 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 266 πυροσβέστες, 55 υδροφόρα οχήματα, ενώ από αέρος, 10 ελικόπτερα (εκ των οποίων 3 από την Αίγυπτο), 10 αεροσκάφη (7 ελληνικά, 1 κροατικό και 2 τουρκικά).

«Όλος ο μηχανισμός παραμένει σε εγρήγορση καθώς αυτή τη στιγμή υπάρχει αναζωπύρωση στην περιοχή του Ασκληπιείου» τόνισε. Επίσης είπε ότι εκκενώθηκαν προληπτικά οικισμοί, καθώς και ξενοδοχειακές μονάδες στις περιοχές  Γεννάδι, Βατί, Πυλώνας, Λάερμα, Λάρδος, Λίνδος, Κάλαθος Μαλώνα, Ασκληπιείο, Πεύκους, Μάσσαρη και Χαράκι.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι 19.000 άτομα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΛΑΣ, μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία εκ των οποίων τα 16.000 με επίγεια μέσα και τα 3.000 με πλωτά.

«Πρόκειται για την μεγαλύτερη επιχείρηση εκκένωσης στη χώρα» είπε και συμπλήρωσε «άτομα μεγάλης ηλικίας και άτομα με αναπηρίες μετακινήθηκαν με υπηρεσιακά οχήματα της ΕΛΑΣ, ενώ στην πλειοψηφία τους πολίτες και τουρίστες μετακινήθηκαν με τουριστικά πλοία, σκάφη του λιμενικού και ιδιόκτητα πλοία που επιτάχθηκαν από το Λιμενικό.

Εξασφαλίστηκαν χώροι για την προσωρινή φιλοξενία κατοίκων και επισκεπτών που απομακρύνθηκαν από τα σπίτια ή τα καταλύματά τους, σε ξενοδοχεία, συνεδριακά κέντρα, γυμναστήρια, σχολεία και δημόσιους ή δημοτικούς χώρους. Υπήρξε άμεσα μέριμνα για την παροχή τροφής, νερού και παρακολούθησης από γιατρό στους χώρους φιλοξενίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΚΑΒ και της ΥΠΕ Νοτίου Αιγαίου, προσήλθαν σε δομές υγείας εννέα άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, τα οποία αναχώρησαν άμεσα, αφού τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες. Ένας πολίτης ο οποίος υπέστη κάταγμα κατά την εκκένωση ξενοδοχείου και μια έγκυος, η οποία βρίσκεται σε καλή κατάσταση στη μαιευτική κλινική».

Επίσης, τόνισε ότι οι υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών, των σωμάτων ασφαλείας, των ενόπλων δυνάμεων, καθώς και η συμβολή της περιφερειακής αρχής και των δημοτικών αρχών, μαζί με τους εθελοντές, συνέβαλαν τα μέγιστα στην διαδικασία ασφαλούς μετακίνησης πολιτών και επισκεπτών.

Επίσης, ανέφερε ότι Help Desk του υπουργείου Εξωτερικών τοποθετήθηκε μέσα στο αεροδρόμιο της Ρόδου. «Το γραφείο θα διευκολύνει και θα συντονίζει, σε συνεργασία με τις οικείες πρεσβείες, την έγκαιρη αναχώρηση αλλοδαπών επισκεπτών, οι οποίοι έχουν απωλέσει τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα. Οι πτήσεις προγραμματίστηκαν με τις εταιρείες TUI και Jet2 που μετακινούν το μεγαλύτερο όγκο επιβατών στη Ρόδο. Πρόκειται για πτήσεις επαναπατρισμού, αφού όλες οι πτήσεις και των δύο εταιρειών, που καταφθάνουν στο νησί, θα έρχονται κενές με σκοπό να παραλάβουν επιβάτες» είπε.

Υπογράμμισε ότι από χθες έως τις 6.00 το πρωί σήμερα έχουν αναχωρήσει με αεροσκάφη 1.489 άτομα, με προορισμούς κυρίως την Αγγλία, τη Γερμανία και την Ιταλία. Επιπλέον, ανέφερε ότι με απόφαση του υπουργού Μεταφορών και Υποδομών ενισχύεται το προσωπικό του αερολιμένα Ρόδου για την καλύτερη εξυπηρέτηση των επιβατών και ενεργοποιείται το Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων.

«Η κίνηση στο αεροδρόμιο της Ρόδου συνεχίζεται κανονικά με ορισμένες καθυστερήσεις λόγω του ανεφοδιασμού των αεροσκαφών που συμμετέχουν στην κατάσβεση. Παράλληλα, επιχείρηση στήριξης των πυρόπληκτων έχει ξεκινήσει, με 2000 ράντζα και 500 υπνόσακους που έχουν παραληφθεί, ενώ σήμερα αναμένονται άλλα 2.400.  Το Σάββατο κυβερνητικό κλιμάκιο αποτελούμενο από τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ και διευθυντή του γραφείου πρωθυπουργού Γιάννη Μπρατάκο, τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Τριαντόπουλο και την υφυπουργό Τουρισμού Έλενα Ράπτη βρέθηκε στη Ρόδο. Στο νησί ήδη βρισκόταν ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Παπάς. Χθες, έφτασε η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη καθώς και ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Χρήστος Σταϊκούρας» είπε υπογραμμίζοντας ότι εντός των επόμενων 24 ωρών θα μεταβούν στο νησί τα κλιμάκια μηχανικών που θα αναλάβουν τις αυτοψίες και πραγματογνώμονες στα πυρόπληκτα κτήρια, ώστε να γίνει η αποτίμηση των ζημιών, προκειμένου να δρομολογηθεί με ταχύτητα η χορήγηση των αποζημιώσεων.

«Όλες οι προσπάθειες της κυβέρνησης εστιάζουν στην ασφάλεια των πολιτών και των επισκεπτών και την προστασία της ανθρώπινης ζωής» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Αναφερόμενος στη φωτιά στην Κέρκυρα είπε ότι περιορίστηκε στα χωριά Σάντα και Μέγγουλα ωστόσο, όπως υπογράμμισε υπάρχουν δύο ενεργά μέτωπα όπου η πυροσβεστική συνεχίζει να επιχειρεί με επίγειες δυνάμεις και εναέρια μέσα. «Επιχειρούν 4 αεροσκάφη, 3 ελικόπτερα, 50 πυροσβέστες, 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων με 17 οχήματα και ένα πλοιάριο του Πυροσβεστικού Σώματος για τη μετακίνηση πολιτών και την κατάσβεση. Μέσω του 112, εστάλη μήνυμα για την εκκένωση 17 οικισμών και απομακρύνθηκαν με ασφάλεια περίπου 2.500 πολίτες. Προς το παρόν δεν έχει σημειωθεί ζημιά σε οικίες» είπε.

Για την Κάρυστο είπε ότι μετά τις τρεις εστίες που εκδηλώθηκαν χθες, έχει ήδη πραγματοποιηθεί μέσω του 112 η προληπτική εκκένωση οικισμών για την προστασία των κατοίκων. «Στην περιοχή επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις προσπαθώντας να ελέγξουν τη φωτιά. Από το βράδυ έχει ανοιχτεί χωματουργικά αντιπυρική ζώνη προς τον Πλατανιστό ωστόσο υπάρχει ακόμα ενεργό μέτωπο.  Στην περιοχή επιχειρούν 3 αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα» είπε.

Για το μέτωπο της Αιγιάλειας είπε η φωτιά δεν απειλεί οικισμό και  στην πυρκαγιά επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις, τρία ελικόπτερα και 4 αεροσκάφη.

«Αντιμετωπίζουμε μια νέα πραγματικότητα. Είναι η 12η ημέρα που υπάρχουν ταυτόχρονα πάνω από 50 νέες εστίες ημερησίως κατά μέσο όρο. Αυτό σημαίνει πως μέσα σε αυτό το διάστημα έχουν εκδηλωθεί πάνω από 600 εστίες.

Για ακόμα μια φορά και με δεδομένο ότι πολλές περιοχές της χώρας μας σήμερα βρίσκονται στο επίπεδο ακραίου κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς (επίπεδο 5), παρακαλούμε τους πολίτες να αποφεύγουν δραστηριότητες οι οποίες μπορεί να γίνουν αιτία εκδήλωσης φωτιάς και αν βρίσκονται σε περιοχές που απειλούνται από πυρκαγιά να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των αρχών. Η ασφάλειά τους είναι το πρώτιστο μέλημα της πολιτείας» τόνισε ο κ. Μαρινάκης.

Αναφορικά με τα αίτια των πυρκαγιών, είπε ότι αυτά θα διερευνηθούν αποκλειστικά από τις αρμόδιες αρχές, ειδικά σχετικά με την ενδεχόμενη συνδρομή του ανθρώπινου παράγοντα. «Αν αποδειχθούν εμπρηστικές ενέργειες, οι δράστες τους θα οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης και θα κριθούν με τις αυστηρότερες ποινές που νομοθέτησε η βουλή με την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα το 2021 που πρότεινε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Η διακινδύνευση του περιβάλλοντος, των περιουσιών και πάνω απ’ όλα της ανθρώπινης ζωής δεν πέφτει πλέον «στα μαλακά» είπε υπογραμμίζοντας ότι  οι αρχές κάνουν τη δουλειά τους και ουδείς δύναται να υποκαταστήσει το ρόλο τους.

Επιπλέον ανέφερε ότι συνεχίζεται η καταγραφή των ζημιών από τις πυρκαγιές σε Μάνδρα, Μέγαρα, Σαρωνίδα και Λουτράκι σημειώνοντας ότι έχουν διαπιστωθεί ζημιές σε 197 κτίρια, ενώ με κόκκινη σήμανση έχουν εντοπιστεί 50 σπίτια και 2 επιχειρήσεις.

«13 μέτρα στήριξης για τις περιοχές που επλήγησαν από τη φωτιά ανακοίνωσε το αρμόδιο Υπουργείο. Πλην της αρωγής που θα δοθεί από το κράτος για την επανόρθωση των ζημιών και τις αποζημιώσεις, προβλέπεται αναστολή καταβολής φορολογικών υποχρεώσεων, αναστολή διενέργειας πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης, τριετής απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, ρύθμιση και αναστολή ασφαλιστικών εισφορών για τις επιχειρήσεις και αναστολή των συμβάσεων εργασίας και χορήγηση αντίστοιχου επιδόματος, ύψους 534 ευρώ, προς τους εργαζόμενους των πληγεισών επιχειρήσεων» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός θα βρίσκονται στο πλευρό όσων έχασαν την περιουσία τους από τις πυρκαγιές και θα συνεχίσουν να στηρίζουν τους συμπολίτες μας με έκτακτα μέτρα για την επανόρθωση των ζημιών και την αποκατάστασή τους.

Επίσης ανέφερε ότι έως ότου αποκλιμακωθεί ο καύσωνας οφείλουμε όλοι να είμαστε προσεκτικοί και να ακολουθούμε τις οδηγίες των αρχών. «Οι εγκύκλιοι που είχαν εκδοθεί από τα αρμόδια υπουργεία παραμένουν σε ισχύ με στόχο την προστασία των πολιτών» είπε.

Αναφορικά με το δυστύχημα στην Πάτρα ανέφερε ότι «στο συγκεκριμένο τμήμα της γέφυρας, είχε απαγορευτεί η κυκλοφορία, και ήταν κλειστό με απόφαση της Διεύθυνσης της Αστυνομίας Αχαΐας, λόγω εργασιών κατεδάφισης, για την ανακατασκευή της κάτω διάβασης. Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, άτομα μη έχοντα εργασία βρίσκονταν χθες στο σημείο και τραυματίστηκαν, ένα εκ των οποίων θανάσιμα, εξ’ αιτίας της κατάρρευσης της γέφυρας».

Ανέφερε ότι στο σημείο επιχειρούν μέλη της πυροσβεστικής, η ομάδα ΙΚΑΡΟΣ καθώς και η ΕΜΑΚ, ενώ στο σημείο βρέθηκαν η υφυπουργός Μεταφορών Χριστίνα Αλεξοπούλου, ο υφυπουργός Υποδομών Νίκος Ταχιάος και ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης και συμπλήρωσε ότι η ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών επικοινώνησε με την αρμόδια Εισαγγελία και διεξάγεται προανάκριση από το Α’ Αστυνομικό Τμήμα Πατρών.

Επίσης είπε ότι η ΕΛΑΣ προχώρησε στις συλλήψεις του υπευθύνου του έργου, του υπευθύνου του εργοταξίου και δύο χειριστών και ότι η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια της Δικαιοσύνης. Τέλος εξέφρασε τα ειλικρινή  συλλυπητήρια της κυβέρνησης στην οικογένεια του θύματος και τις ευχές της για ανάρρωση στους τραυματίες.

Αναφερόμενος στο νομοσχεδίου για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού τόνισε «σήμερα, την ημέρα που γιορτάζουμε την επέτειο για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα μας, θα αποκατασταθεί μια χρόνια αδικία που αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες μας στο εξωτερικό. Ελπίζουμε πως όλα τα κόμματα θα δείξουν πνεύμα ενότητας και ευθύνης και θα στηρίξουν το νομοσχέδιο για να διορθώσουμε όλοι μαζί αυτή την άδικη εκκρεμότητα. Η κυβέρνηση συνεχίζει να ενώνει τους Έλληνες, επενδύοντας στην ενίσχυση της εθνικής ενότητας, όχι με λόγια, αλλά με πράξεις».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για τις ανακοινώσεις του  υπουργού Εργασίας Άδωνι Γεωργιάδη, είπε ότι χθες, η Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας κατόπιν και αιτήματος του υπουργού πραγματοποίησε, τις ώρες που απαγορευόταν η διανομή φαγητού και σε περιοχές που η θερμοκρασία λόγω του καύσωνα ήταν ιδιαίτερα επιβαρυμένη, παραγγελίες για διανομή φαγητού μέσα από τις δύο μεγάλες πλατφόρμες την efood και τη wolt.

«Δυστυχώς και οι δύο εταιρείες παρά το νόμο παρέδιδαν κανονικά, αδιαφορώντας για τις συνθήκες υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων διανομέων. Ήδη η Ανεξάρτητη Επιθεώρηση καταλογίζει τα αναλογούντα πρόστιμα» είπε.

Επίσης ανέφερε ότι «πρόστιμα συνολικού ύψους 1.440.000 ευρώ επιβλήθηκαν από τη Διϋπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) σε τρεις μεγάλες αλυσίδες πώλησης ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών, καθώς σε ελέγχους της διαπιστώθηκε ότι παραβίαζαν το άρθρο 15 του νόμου 4177/2013, όπως ισχύει, και σε εφαρμογή της ΥΑ 35935/2023 «Κώδικας δεοντολογίας περί ανακοίνωσης μειωμένης τιμής σε περίοδο εκπτώσεων».

Συγκεκριμένα:

Επιβάλλεται:

 • Πρόστιμο 560.000 ευρώ στην εταιρεία «Πλαίσιο COMPUTERS AEBE».
 • Πρόστιμο 520.000 ευρώ στην εταιρεία «PUBLIC RETAIL ΜΟΝ. Α.Ε».
 • Πρόστιμο 360.000 ευρώ στην εταιρεία «Praktiker Hellas ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΜΟΝ. Α.Ε.».

Βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης, όπως είχε πει και ο πρωθυπουργός στην επίσκεψή του στο υπουργείο Ανάπτυξης είναι να ενταθούν οι έλεγχοι στην αγορά, ιδιαίτερα όταν παρατηρούνται φαινόμενα αδικαιολόγητων κερδών, με στόχο την πάταξη της ακρίβειας, της αισχροκέρδειας και την προστασία των εργαζομένων. Σε αυτό το ζήτημα δεν θα κάνουμε ούτε βήμα πίσω. Οι αποφάσεις εκδίδονται για να τηρούνται».

Επίσης ανέφερε ότι την Τετάρτη αναμένεται η ψήφιση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. «Το νομοσχέδιο αυτό  εμπεριέχει το 50% του προεκλογικού μας προγράμματος για την οικονομία. Στοχεύει στην άμεση και έμμεση ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος όλων των πολιτών και την διαφάνεια στα οικονομικά του τόπου με: Τις αυξήσεις στο μισθό των δημοσίων υπαλλήλων μετά από 14 χρόνια, με το μέσο ετήσιο όφελος ανά υπάλληλο αυξάνεται σε 2.084 ευρώ μικτά ή 1.476 ευρώ καθαρά, τις παρεμβάσεις για την αύξηση του αφορολόγητου, τη μείωση φόρων και εισοδηματικές ενισχύσεις, τις παρεμβάσεις για τους νέους με το youth pass και το πρόγραμμα «Σπίτι μου», τα μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής, την κοστολόγηση των προεκλογικών προγραμμάτων των κομμάτων.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να βελτιώνεται καθημερινά η ζωή των πολιτών, το διαθέσιμο εισόδημά τους, να συνεχίσουν να μειώνονται φόροι και όλα αυτά χωρίς να εκτροχιάζονται τα δημόσια οικονομικά. Με συγκεκριμένες, μετρήσιμες και κοστολογημένες πολιτικές» είπε. Επίσης ανέφερε ότι αύριο στις 11:00 θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου και ο πρωθυπουργός αύριο Τρίτη 25 Ιουλίου θα επισκεφτεί το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και την Πέμπτη 27 Ιουλίου θα βρεθεί στο υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.