Για έκτη συνεχόμενη ημέρα μαίνεται ανεξέλεγκτη η φωτιά στη Ρόδο. Το πύρινο μέτωπο εκτείνεται σε τρία σημεία και συγκεκριμένα στα χωριά Ασκληπιείο, Λάερμα και στον Απόλλωνα προς Στεφάνια. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη για να διασωθεί ο οικισμός Ασκληπιείο ενώ προς το Κιοτάρι και νοτιοδυτικά προς το Γεννάδι χωματουργικά μηχανήματα δημιουργούν αντιπυρικές ζώνες για να μην περάσει η φωτιά το ρέμα.

Από Απόλλωνα προς Στεφάνια οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς με τις δυνάμεις να καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια ώστε να μην επεκταθεί η πύρινη λάιλαπα προς το πυκνό δάσος. Στα Λάερμα βρίσκεται το άλλο μεγάλο ενεργό μέτωπο με τα εναέρια μέσα να επιχειρούν να το περιορίσουν. Εν τω μεταξύ εκκενώθηκε προληπτικά η Ιερά Μονή Θάρρι όπου διέμεναν πέντε μοναχοί.

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Νότια Ρόδος

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω της πυρκαγιάς που εξακολουθεί να μαίνεται στο νησί της Ρόδου, κηρύχθηκε με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας η δημοτική ενότητα της Νότιας Ρόδου.

Στην σχετική απόφαση που εκδόθηκε σήμερα αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής

«Αποφασίζουμε την κήρυξη σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας της Δημοτικής Ενότητας Νότιας Ρόδου του Δήμου Ρόδου της Περιφερειακής Ενότητας Ρόδου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από καταστροφική δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 18-07-2023 στις παραπάνω περιοχές σύμφωνα με τα ανωτέρω 8 και 9 σχετικά. Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από την ημερομηνία εκδήλωσης των φαινομένων και για έξι (6) μήνες, ήτοι έως και 18 Ιανουαρίου 2024. Μετά το πέρας του καθορισθέντος χρόνου, θα γίνει, δίχως νέο έγγραφο, άρση της παραπάνω κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας.»

Κοντά σε οικισμούς του πύρινο μέτωπο της Καρύστου

Ιδιαίτερα δύσκολες χαρακτηρίζει τις συνθήκες που κυριαρχούν στην Κάρυστο ο αντιπεριφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Γιώργος Κελαϊδίτης που βρίσκεται κοντά στο Πλατανιστό της Καρύστου, εκεί όπου υπάρχει ανεξέλεγκτο πύρινο μέτωπο.

«Μπορεί η φωτιά να απέχει 2 χιλιόμετρα από το χωριό ωστόσο έχει ισχυρό αέρα, χαμηλή βλάστηση, πολύ καπνό και αποπνικτική ατμόσφαιρα» ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης.

Νωρίτερα, μήνυμα από το 112 εστάλη σε όσους πολίτες βρίσκονται στις περιοχές Λιβάδι, Ποτάμι, Περναράκι και Πλατανιστό, δεδομένης της έκτακτης κατάστασης στη που επικρατεί την περιοχή. Σύμφωνα με την ενημέρωση από την Πολιτική Προστασία, άπαντες θα πρέπει να κατευθυνθούν προς Κάρυστο για να μην κινδυνεύσουν.

Κλειστή η παλαιάς εθνικής οδού Πατρών – Κορίνθου στη γέφυρα Τσαγρή

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η φωτιά στο Δερβενάκι Αχαΐας, μεταξύ Αιγίου και Διακοπτού. Γι’ αυτό το λόγο διεκόπη κίνηση των οχημάτων και στα δύο ρεύματα της παλαιάς εθνικής οδού Πατρών – Κορίνθου, στο ύψος του 162,5 χιλιομέτρου, στη γέφυρα Τσαγρή.

Παράλληλα και μετά από εντολή της Πυροσβεστικής διακόπηκαν τα δρομολόγια της αμαξοστοιχίας στη γραμμή Διακοπτό – Καλάβρυτα – Διακοπτό.

Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση από την Hellenic Train, το δρομολόγιο 1337 θα πραγματοποιηθεί με λεωφορείο.