Δύσκολη εξακολουθεί να παραμένει η κατάσταση στη Ρόδο εξαιτίας της μεγάλης πυρκαγιάς που μαίνεται στο νότιο τμήμα του νησιού εδώ και μέρες και πλέον έχει «σπάσει» σε τρία μέτωπα. Το πρώτο μαίνεται στο μέτωπο στο Κιοτάρι και νοτιοδυτικά προς Γεννάδι, το δεύτερο από Απόλλωνα προς Προφήτη Ηλία και το τρίτο ανατολικά της τεχνητής λίμνης Γαδουρα.

Από το πρώτο φως της ημέρας επιχειρούν στο νησί διαδοχικά 10 αεροσκάφη, 8 ελικόπτερα, εκ των οποίων δύο συντονιστικά. Αναφορικά με τις επίγειες δυνάμεις επιχειρούν στα μέτωπα 266 πυροσβέστες, 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 49 πυροσβεστικά υδροφόρα οχήματα καθώς και εκατοντάδες εθελοντές που συνδράμουν στις προσπάθειες των πυροσβεστών.

Στο πεδίο αυτή τη στιγμή υπό τις οδηγίες του Πυροσβεστικού Σώματος επιχειρούν 31 Σλοβάκοι πυροσβέστες με 4 υδροφόρα οχήματα κι από αέρος 2 γαλλικά αεροσκάφη, 2 τουρκικά και ένα κροατικό.

«Τους ξέφυγε στην ξενοδοχειακή ζώνη»

Ωστόσο, οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύθηκαν ότι ήδη η φωτιά είχε λάβει μεγάλες διαστάσεις καθώς πηγές από το νησί αναφέρουν στο ΒΗΜΑ ότι τις πρώτες κρίσιμες στιγμές υπήρξε μάλλον μια κατάσταση εφησυχασμού. «Φωτιά στο νότιο τμήμα του νησιού είχαμε και προηγούμενα χρόνια, αλλά την »έπιαναν» πάντα πριν περάσει σε ξενοδοχειακή ζώνη. Αυτή τη φορά τους ξέφυγε. Ίσως επειδή τις πρώτες ημέρες επικρατούσε άπνοια στο νησί δεν έγινε η σωστή αξιολόγηση και δεν υπήρξε ο κατάλληλος συντονισμός. Το ευτύχημα είναι ότι δεν θρηνήσαμε θύματα».

«Δεν υπήρξε κανένας συντονισμός»

Όλα τα παραπάνω επιβεβαίωσε με δηλώσεις του στο ΒΗΜΑ ο Παναγιώτης Λύμουρας, πρώην δημοτικός σύμβουλος και εθελοντής, ο οποίος βρίσκεται από την πρώτη ημέρα στην επιχείρηση κατάσβεσης.

«Η φωτιά ξεκίνησε από ένα μικρό σημείο και λέγαμε ότι θα πετάξει ένα αεροπλάνο και θα τη σβήσει», ανέφερε αρχικά ο κ. Λύμουρας, καταγγέλλοντας όμως πως «δεν υπήρξε κανένας συντονισμός με αποτέλεσμα την τέταρτη ημέρα που έπιασε ένας δυνατός άνεμος να χαθούν τα πάντα».

Ο Παναγιώτης Λύμουρας στάθηκε ιδιαίτερα «στη συγκινητική προσφορά νέων ανθρώπων που εθελοντικά έπεσαν με αυταπάρνηση μέσα στη φωτιά και δεν έχουν φύγει λεπτό. Το μόνο που ζητούσαν ήταν παπούτσια, γιατί τα δικά τους είχαν λιώσει».

Επίσης, όπως μετέφερε στη μαρτυρία του ο πρώην δημοτικός σύμβουλος, «η τοπική κοινωνία έδωσε… ρέστα, καθώς χθες βράδυ δεν κοιμήθηκε κανείς». «Ήταν τέτοια η επιθυμία του κόσμου να βοηθήσει που πάρα πολλοί μου ρωτούσαν «έχω φτιάξει φαγητό, πού να το πάω;». Ήθελαν όλοι να προσφέρουν σε όλους αυτούς που είχαν μεταφερθεί σε δημοτικά κτίρια», συμπλήρωσε.

Φιλοξενία των τουριστών που μεταφέρθηκαν αργά χθες το βράδυ από τις πυρόπληκτες περιοχές της Ρόδου στα κλειστά γήπεδα Καλλιθίων ,στο Βενετόκλειο

«Σε μια εβδομάδα τα ξενοδοχεία θα είναι έτοιμα»

Αισιόδοξος για την άμεση επαναλειτουργία των ξενοδοχείων που υπέστησαν ζημιές είναι ο πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδόχων του νησιού Γιώργος Ματσίγκος.

«Η κατάσταση ομαλοποιείται. Έχουμε μεριμνήσει για την φιλοξενία των τουριστών είτε σε άλλα ξενοδοχεία είτε σε άλλους χώρους σε συνεργασία με τις Αρχές. Το αργότερο σε μια εβδομάδα τα ξενοδοχεία στην περιοχή θα είναι έτοιμα να επαναλειτουργήσουν πλήρως. Δεν έχουν υποστεί ζημιές κύριες εγκαταστάσεις των μονάδων παρά μόνο ο περιβάλλων χώρος» σημειώνει ο ίδιος στο ΒΗΜΑ συμπληρώνοντας ότι παρά το γεγονός ότι οι τουρίστες φοβήθηκαν αρκετά, λίγοι είναι εκείνοι που έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να εγκαταλείψουν άμεσα τη Ρόδο.

Ένα νησί, δύο κόσμοι

Άνθρωποι από την περιοχή μας αναφέρουν επίσης και την εικόνα αντίθεσης που επικρατεί στο νησί καθώς στο βόρειο τμήμα η ζωή συνεχίζεται χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

«Στο βόρειο κομμάτι του νησιού, οι καφετέριες, τα εστιατόρια και τα beach bar είναι γεμάτα. Το βόρειο κομμάτι φιλοξενεί 50.000 τουρίστες και αν κάποιος δεν έχει παρακολουθήσει ειδήσεις μπορεί να μην γνωρίζει τίποτα για την φωτιά».

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός λειτουργίας έχει τεθεί το ένα από τα δύο εργοστάσια παραγωγής ρεύματος με τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και την υδροδότηση να είναι σοβαρά ακόμη και αρκετά χιλιόμετρα μακριά από τα πύρινα μέτωπα.

«Έχω τρεις πελάτες που νοίκιασαν μια βίλα, έχουν πληρώσει 2.500 ευρώ και δεν έχουν νερό και ρεύμα. Τι να πω σ’ αυτούς τους ανθρώπους;» σημειώνει με αγανάκτηση ένας από τους επαγγελματίες του νησιού.

Χάθηκε πολύτιμος χρόνος – Απροετοίμαστη η Πυροσβεστική

Εθελοντές που βρέθηκαν στη μάχη της πυρκαγιάς καταγγέλλουν ότι τις πρώτες ημέρες υπήρχε εικόνα πλήρους αποδιοργάνωσης των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Οι ίδιοι έπεσαν με αυταπάρνηση στη μάχη με τις φλόγες, ωστόσο, σημειώνουν ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος, καθώς οι κρουνοί δεν είχαν νερό με αποτέλεσμα τα οχήματα προκειμένου να ανεφοδιαστούν ήταν αναγκασμένα να διανύσουν απόσταση έως και  10χλμ.