Ανεξέλεγκτη για πέμπτη ημέρα παραμένει η πυρκαγιά στο νησί της Ρόδου.

Όπως ανέφερε σε έκτακτη ενημέρωση ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιπύραρχος Γιάννης Αρτοποιός. η πυρκαγιά στη Ρόδο αποτελεί τη δυσκολότερη που αντιμετωπίζουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής.

Στο σημείο επιχειρούν 173 πυροσβέστες,  10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων,  35 οχήματα,  5 ελικόπτερα, 3 αεροσκάφη και 31 Σλοβάκοι με  5 οχήματα

Σε ετοιμότητα βρίσκεται και το Λιμενικό Σώμα ώστε να συνδράμει στην περιοχή  και αυτήν την στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση απεγκλωβισμού ατόμων από παραλία των περιοχών Κιοτάρι και Λάρδος.

Νωρίτερα είχε  γίνει γνωστό από την Πυροσβεστική πως ζητήθηκε με μηνύματα μέσω του 112 η εκκένωση του κοινότητας Ασκληπιειού και της περιοχής Κιοταρίου και νωρίτερα η εκκένωση στον Λάρδο και Πυλώνα.

Εκκενώσεις μέσω θάλασσας

Πάνω από 1.000 άτομα έχουν απεγκλωβίσει τρία πλωτά σκάφη του Λιμενικού Σώματος και ένα ναυαγοσωστικό καθώς και πάνω από 20 ιδιωτικά σκάφη, σε Κιοτάρι και Λάρδο. Επίσης, στο σημείο μεταβαίνουν μια τορπιλάκατος του Πολεμικού Ναυτικού και δύο σκάφη των καταδρομέων.

Σημειώνεται πως τα άτομα που έχουν απεγκλωβιστεί, μεταφέρονται στην περιοχή Κάλαθος.

Έφτασε σε ξενοδοχεία η φωτιά

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ροδιακής», η πυρκαγιά έφτασε στις εγκαταστάσεις τριών ξενοδοχειακών μονάδων στην περιοχή Κιοτάρι.

Και τα τρία ξενοδοχεία έχουν εκκενωθεί από τουρίστες και γίνονται προσπάθειες από την Πυροσβεστική, τους εθελοντές και το προσωπικό να περιοριστούν στο ελάχιστο οι ζημιές.

Απεγκλωβίστηκαν οι πυροσβέστες από τη Μονή Υψένης

Στη Μονή Υψενής εγκλωβίστηκαν νωρίτερα πυροσβέστες, μεταξύ τους και ο διοικητής της Πυροσβεστικής, καθώς οι καλόγριες της Μονής δεν ήθελαν να την εγκαταλείψουν. Ωστόσο, νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι πυροσβέστες και οι καλόγριες κατάφεραν να απεγκλωβιστούν και είναι καλά στην υγεία τους.

Να σημειωθεί ότι στη Μονή Υψενής αναπτύχθηκαν νωρίτερα πολλά οχήματα βαρέως τύπου σε μία προσπάθεια να προστατεύσουν τη Μονή ενώ δύναμη της πυροσβεστικής είχε παραταχθεί περιμετρικά της Λάρδου για τον ίδιο λόγο.

Έκκληση από τον Ερυθρό Σταυρό

Έκκληση προς τους πολίτες έκανε ο Ερυθρός Σταυρός Ρόδου, καθώς χρειάζονται φαρμακευτικά υλικά.

Ειδικότερα χρειάζονται:

Βαζελινούχες και αποστειρωμενες γάζες

Αλοιφές εγκαυμάτων

φυσιολογικό ορό 500ml

Ελαστικούς επιδέσμους

tears natural οφθαλμολογικές σταγόνες

Επίσης Ισοτονικά φακελάκια, μπάρες δημητριακών, σπαστους καφέδες

Αυτά μπορούν όσοι πολίτες θέλουν να τα προωθήσουν στις αποθήκες του Ερυθρού στο παλιό νοσοκομείο Τηλ.επικοινωνίας: 6937010482

Εκ περιτροπής διακοπές ρεύματος από τον ΔΕΔΔΗΕ 

Ο ΔΕΔΔΗΕ, στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης και συνεχούς ενημέρωσης του κοινού, γνωστοποιεί ότι, εξαιτίας της πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στο νησί κοντά στο Δίκτυο Υψηλής Τάσης, τέθηκε εκτός ο ΘΗΣ (Θερμοηλεκτρικός Σταθμός) Ν. Ρόδου και κρίθηκε αναγκαίο να προγραμματισθούν για σήμερα, Σάββατο 22 Ιουλίου 2023, έως το βράδυ, εκ περιτροπής διακοπές ηλεκτροδότησης περιορισμένης έκτασης και χρονικής διάρκειας έως 1 ώρα, με σκοπό την εξασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του ηλεκτρικού συστήματος.

Στο πλαίσιο της συντονισμένης προσπάθειας για την εύρυθμη λειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος της Ρόδου, ο ΔΕΔΔΗΕ παρακαλεί θερμά τους καταναλωτές να περιορίσουν την άσκοπη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, ειδικά για τις ώρες αιχμής 12:00 – 15:00 και 17:00 – 22:00.

Τις συγκεκριμένες ώρες, συστήνεται:

Να αποφεύγεται η χρήση των ηλεκτροβόρων συσκευών (πλυντήριο, φούρνος, θερμοσίφωνας κ.λπ.) και να μετατίθεται κατά τις λοιπές ώρες (εκτός αιχμής)
Να ρυθμίζεται η θερμοκρασία των κλιματιστικών στους 26 βαθμούς.
Η λελογισμένη χρήση των ηλεκτρικών συσκευών κατά τη διάρκεια των ακραίων αυτών καιρικών συνθηκών, θα συμβάλλει καθοριστικά στην εξοικονόμηση ενέργειας, διασφαλίζοντας την υγεία, την ασφάλεια και την καλύτερη εξυπηρέτηση όλων των πολιτών.

Ο ΔΕΔΔΗΕ εκφράζει τη λύπη του για την ταλαιπωρία των καταναλωτών και τους ευχαριστεί εκ των προτέρων για την ενεργό συμμετοχή τους στις προσπάθειες περιορισμού της κατανάλωσης ρεύματος.