Βαθμό επικινδυνότητας 5 για πυρκαγιές (ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς – κατάσταση συναγερμού) εξέδωσε – για πρώτη φορά εφέτος το καλοκαίρι – η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Συγκεκριμένα προειδοποίηση για ακόμα δυσμενέστερες καιρικές συνθήκες που ευνοούν την ανάπτυξη δασικών πυρκαγιών απηύθυνε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός, καλώντας τους δήμους σε όλη τη χώρα να λάβουν έκτακτα μέτρα καθώς ο δείκτης επικινδυνότητας θα είναι σε ορισμένες περιοχές στις κατηγορίες τέσσερα και πέντε.

Αναλυτικά οι περιοχές ανά βαθμό επικινδυνότητας

*Περιοχές κατηγορίας κινδύνου 5 (Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς – Κατάσταση Συναγερμού)*

• Περιφέρεια Αττικής
• Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Φωκίδας)
• Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Μεσσηνίας)
• Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (ΠΕ Ηλείας, ΠΕ Αχαΐας)
• Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Λάρισας, ΠΕ Μαγνησίας)
• Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου)

*Περιοχές κατηγορίας κινδύνου 4 (Πολύ Υψηλή)*

• Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)
• Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Καρπάθου)
• Περιφέρεια Κρήτης
• Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Αρκαδίας, ΠΕ Λακωνίας)
• Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (ΠΕ Κεφαλλονιάς, ΠΕ Ζακύνθου)
• Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας)
• Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Καρδίτσας, ΠΕ Τρικάλων)
• Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας (ΠΕ Κοζάνης)
• Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕ Πιερίας, ΠΕ Ημαθίας, ΠΕ Θεσσαλονίκης, ΠΕ Χαλκιδικής, Άγιον Όρος)

*Περιοχές κατηγορίας κινδύνου 3 (Υψηλή)*

Περιοχές των Περιφερειών:

Ηπείρου, Δυτικής Μακεδονίας, Στερεάς Ελλάδας, Δυτικής-Κεντρικής-Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Θεσσαλίας, Ιονίων Νήσων, Πελοποννήσου.

Σε συναγερμό την Κυριακή η μισή χώρα

Ο κ. Αρτοποιός δήλωσε ότι «βρισκόμαστε σε συνθήκες παρατεταμένου καύσωνα και αναμένεται τα φαινόμενα αυτά να ενταθούν τις επόμενες τρεις ημέρες. Τα χαρακτηριστικά τους θα είναι οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες που θα φτάσουν στους 45 βαθμούς και σημαντική ενίσχυση των ανέμων σύμφωνα με την ΕΜΥ».

Όπως δήλωσε ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας τίθεται σε κατάσταση συναγερμού σε Αττική, Ευβοια, Βοιωτια, Φωκίδα, Φθιώτιδα, Λάρισα, Αργολίδα, Κορινθία, Μεσσηνία, σε περιοχές της Ηλίας, της Αχαϊας και στα νησιά περιφερειακής κατάστασης Ρόδου».

Σύμφωνα με την ενημέρωση η κατάσταση είναι ιδιαίτερα σοβαρή λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η Γενική Γραμματεια Πολιτικής Προστασίας απηύθυνε έκκληση προς τις περιφέρεις και τους δήμους ώστε να θέσουν το προσωπικό και τα μέσα που διαθέτουν στη μέγιστη δυνατή ετοιμότητα.

«Να λάβουν όλα τα μέτρα με βάση τις τοπικές ιδιαιτερότητες» είπε ο κ. Αρτοποιός ζητώντας να διασφαλίσουν την απαγόρευση διέλευσης πολιτών σε δάση και περιοχές Natura.

Ο ίδιος υπενθύμισε ότι δεν ανάβουμε φωτιά για κανένα λόγο και ότι δεν εκτελούμε θερμές εργασίες γιατί μπορεί να προκαλέσει μια μεγάλη οικολομική καταστροφή.

Οδηγίες από ΓΓΠΠ σε Περιφέρειες και Δήμους της χώρας

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, με κατεπείγον έγγραφό της, απευθύνει έκκληση προς τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, τις Περιφέρειες και τους Δήμους της χώρας, προκειμένου να θέσουν το προσωπικό τους και τα μέσα τα οποία διαθέτουν στη μέγιστη δυνατή ετοιμότητα.

Συγκεκριμένα, θα πρέπει:

– Να συγκαλέσουν τα περιφερειακά και τα τοπικά όργανα Πολιτικής Προστασίας για τη διασφάλιση του συντονισμού μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων (Πυροσβεστικό Σώμα, Ελληνική Αστυνομία, ΓΕΕΘΑ, Λιμενικό Σώμα, ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ, ΕΚΑΒ και δασικές υπηρεσίες).
– Να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας στους τομείς αρμοδιότητάς τους με βάση τις τοπικές ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής.
– Να ενημερώνουν και αυτοί τους πολίτες σε ό,τι αφορά την απαγόρευση εκτέλεσης θερμών εργασιών όπως κάπνισμα μελισσιών, χρήση τροχού, ηλεκτροκολλήσεις και οτιδήποτε μπορεί να προκαλέσει την εκδήλωση πυρκαγιών.
– Να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν έκτακτες ανάγκες και συνέπειες από την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών.
– Να διασφαλίσουν την απαγόρευση εισόδου και διέλευσης πολιτών σε περιοχές Natura, δάση, άλση και πάρκα από τη στιγμή που ο δείκτης επικινδυνότητας είναι κατηγορίας 3, 4 και 5.

Η ενημέρωση για τις πυρκαγιές

Αναφορικά με τις πυρκαγιές, ο κ. Αρτοποιός τόνισε ότι η πυρκαγιά στη Ρόδο αποτελεί τη δυσκολότερη που αντιμετωπίζουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, καθώς το ενεργό μέτωπο μαίνεται στις περιοχές Λάρδος, Λάερμα, Κιοτάρι και εκεί επιχειρούν 173 πυροσβέστες, 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 35 οχήματα, 5 ελικόπτερα, 3 αεροσκάφη και 31 Σλοβάκοι πυροσβέστες με 5 οχήματα.

Στις 12:25 εκδόθηκε μήνυμα από το 112 για εκκένωση των οικισμών Πυλώνας και Λάρδος προς Αρχάγγελο και στις 13:42 για εκκένωση των οικισμών Ασκληπιείο και Κιοτάρι προς Γεννάδι.

Σχετικά με τις πυρκαγιές σε Δερβενοχώρια και Λακωνία, ο κ. Αρτοποιός είπε ότι είναι σε ύφεση, ωστόσο λόγω των ακραίων συνθηκών που επικρατούν παραμένουν ισχυρές δυνάμεις και επιχειρούν αδιάκοπα.

«Σταδιακά, αναπτύσσονται και θα επιχειρούν, με πεζοπόρα τμήματα καθώς και εναέρια μέσα, δυνάμεις από 8 χώρες, από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, υπό τις οδηγίες του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Διαχείρισης Κρίσεων. Επίσης, συνδρομή σε διμερές επίπεδο παρέχουν το Ισραήλ, η Τουρκία και η Ιορδανία», σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος.

«Δεν ανάβουμε φωτιά για κανέναν λόγο. Δεν εκτελούμε θερμές εργασίες. Η αμέλεια μπορεί να οδηγήσει σε μία μεγάλη οικολογική καταστροφή και να θέσει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές», κατέληξε ο κ. Αρτοποιός.