Λας Βέγκας, Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 1996, ώρα 23:15. Μια λευκή Cadillac σταματά δίπλα σε μια μαύρη BMW 75iL κι ένα ημιαυτόματο αρχίζει να πυροβολεί προς έναν επιβάτη που κάθεται στη θέση του συνοδηγού και συνομιλεί/φλερτάρει με κάποιες κοπέλες.

Οι τέσσερις σφαίρες που δέχεται τον σωριάζουν στην άσφαλτο. Η μία τον βρίσκει στο χέρι και η άλλη στον μηρό, ωστόσο εκείνες οι δύο που καρφώνονται στο στήθος αποδεικνύονται, εκ των υστέρων, μοιραίες.

Είχε αποφασίσει εκείνο το βράδυ να μην φορέσει το αλεξίσφαιρο γιλέκο του. Ο νεαρός άνδρας, όπως και ο τραυματισμός στο κεφάλι οδηγός (ο παραγωγός του Suge Knight), μεταφέρεται στο νοσοκομείο και διασωληνώνεται. Η ζωή του έχει μπει σε κίνδυνο.

Η καρδιά του δεν αντέχει και προτού συμπληρωθεί το πρώτο κρίσιμο 48ωρο υποκύπτει στα τραύματά του.

Ως επίσημες αιτίες θανάτου αναγράφονται η αναπνευστική ανεπάρκεια και η καρδιοπνευμονική ανακοπή, απόρροια της εσωτερικής αιμορραγίας που είχε υποστεί από τα δύο τραύματα.

Νεκρός ο Tupac

Ο 25χρονος άνδρας είναι ο ράπερ Tupac, ο πλέον ξακουστός εκπρόσωπος της hip hop εκείνη τη χρονική περίοδο. Έφερε τον τίτλο του βασιλιά.

Την επόμενη ημέρα η σορός του αποτεφρώνεται και ο κόσμος αποχαιρετά πολύ πρόωρα έναν αντισυμβατικό Νεοϋορκέζο καλλιτέχνη, ο οποίος πρόλαβε ν’ αφήσει το σημάδι του στη αμερικανική μουσική σκηνή και να επηρεάσει μια ολόκληρη κοινωνία με τις στοχευμένες και επαναστατικές ρίμες του.

Όλα αυτά σε μια πενταετία από την κυκλοφορία του πρώτου άλμπουμ.

Ως ένα σύμβολο για μια τεράστια μερίδα ανθρώπων, όχι μόνο των πιστών φανς και των διάσημων φίλων του, ο Tupac πέρασε στην αιωνιότητα για την επιδραστικότητα που άσκησε και τους δρόμους που άνοιξε χάρη στις ανησυχίες του.

Μίλησε με το προσωπικό του στιλ και αμεσότητα για τα ναρκωτικά, την παρανομία, την αστυνομική βία.

Σήμερα οι πωλήσεις των δίσκων του υπολογίζονται πάνω από τα 75 εκατομμύρια.

Θεωρίες και κλειστά στόματα

Το καλοκαίρι του 2023, δύο μήνες πριν συμπληρωθούν 27 χρόνια από τον θάνατο του Tupac, η δολοφονία είναι ακόμη ανεξιχνίαστη. Το κουβάρι παραμένει μπερδεμένο, οι ένοχοι δεν έχουν εντοπιστεί, σύλληψη δεν έγινε, δικαιοσύνη δεν έχει αποδοθεί.

Θεωρίες και συνωμοσίες για το τι και ποιος επενέβαινε σ’ εκείνη την Cadillac έχουν λάβει τη μορφή λαϊκών μύθων. Μυριάδες άρθρα έχουν κατακλύσει το διαδίκτυο, ακολούθησαν εκπομπές και ντοκιμαντέρ.

Ίσως αυτοί που ξέρουν, δεν μιλούν.

Οι έρευνες άρχισαν άμεσα εκείνη την εποχή, χωρίς αποτέλεσμα όμως, και συνεχίζονται σταθερά μέχρι τις μέρες μας.

Η ξαφνική έρευνα σε ύποπτο σπίτι

Η τελευταία εξέλιξη, που επανέφερε στον αφρό το αναπάντητο αυτό ερώτημα, ήταν η προ ημερών έρευνα που έγινε από την Αστυνομία του Λας Βέγκας σε ύποπτο σπίτι κατόπιν δικαστικής παραγγελίας.

Η ομάδα της SWAT περικύκλωσε το σπίτι και ζήτησε από τους ενοίκους να βγουν έξω με τα χέρια ψηλά. Το σκηνικό κατεγράφη από κάμερα γειτονικού οικήματος.

Οι αστυνομικοί μπήκαν στον χώρο και έψαξαν για υλικό. Υπολογιστές και άλλα αντικείμενα που ενδεχομένως σχετίζονται με το φονικό της 13ης Σεπτεμβρίου του 1996.

Οι Αρχές δεν επιβεβαίωσαν επισήμως τη διεύθυνση, αλλά σύμφωνα με πηγές από την αστυνομία το σπίτι σχετίζεται με συγγενικό πρόσωπο του Duane Davis, μέλους της συμμορίας South Side Compton Crips.

Το όνομα του -60χρονου πλέον- γκάνγκστερ ήταν ανέκαθεν στη λίστα υπόπτων. Ποτέ δεν προέκυψαν στοιχεία που να τον εμπλέκουν με την υπόθεση ή θα οδηγήσουν κάπου.

Ούτε γι’ άλλους, ακόμη και τον ίδιο τον Knight, που θεωρήθηκε ότι θα μπορούσαν να έχουν δράσει εκδικητικά, καθώς εμφάνισαν άλλοθι κατά την ανάκριση.

Ίσως αυτή τη φορά σημειωθεί πρόοδος. Τουλάχιστον τη Νεβάδα τέτοια κακουργηματικά αδικήματα δεν παραγράφονται, άρα ο φάκελος παραμένει ανοικτός.