Προσπαθώντας να γράψω όσα έζησα με την παρέα του «Είμαστε στον Αέρα» στην ηχογράφηση του ομώνυμου επεισοδίου του νέου podcast MEGA Reunion, όλα τα κλισέ της Lifestyle δημοσιογραφίας μου κλείνουν το μάτι. «Περνούσαν καλά στα παρασκήνια και αυτό ήταν που έβγαινε on camera», «Κάνε επάγγελμα αυτό που αγαπάς, και δεν θα δουλέψεις ούτε μια μέρα στη ζωή σου» και άλλες φράσεις που αντιπαθώ βαθιά, παρελαύνουν στον εγκέφαλό μου. Κι όσο κι αν θέλω να τις αγνοήσω, η αλήθεια είναι ότι έχουν ασυνήθιστα μεγάλη σχέση με την πραγματικότητα. Για να το πω απλά, σπανίως συναντάς ανθρώπους που είχαν την τύχη να αγαπήσουν τόσο μια δουλειά τους, ώστε να τη νοσταλγούν σε τέτοιο βαθμό 26 χρόνια μετά.


Φυσικά, δε μιλάμε για μια οποιαδήποτε δουλειά, ούτε και για τέσσερις οποιουσδήποτε ανθρώπους. Ο Στέλιος Μάινας, ο Θοδωρής Αθερίδης, ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης και ο Άκης Σακελλαρίου, φίλοι και συνεργάτες τόσο πριν όσο και μετά το μακρινό 1997, δεν αποτέλεσαν τυχαία τον πυρήνα της θρυλικής παρέας του MEGA, ενώ έπαιξαν ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση του αποτελέσματος που έφτασε στην οθόνη μας – από την απίθανη ενέργεια των ηρώων τους, μέχρι τους συντελεστές που τους πλαισίωσαν στις δυο αξέχαστες σεζόν.

Πριν λίγες μέρες, συναντήθηκαν ξανά (σίγουρα όχι για πρώτη φορά) στο στούντιο του MEGA Reunion Podcast, αφού το «Είμαστε στον Αέρα» είναι μία από τις ιστορικές σειρές του Μεγάλου Καναλιού που φιλοξενούνται στα τρία πρώτα νοσταλγικά επεισόδια. (Τα αποτελέσματα αυτής της συνάντησης μπορείτε να τα ακούσετε ήδη στο Spotify, τα Apple Podcasts ή τα Google Podcasts).

Το κλίμα που επικρατούσε στα παρασκήνια, ήταν ακριβώς το ίδιο με εκείνο που σου μετέφερε και η ίδια η σειρά: η αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε μια δεμένη αντροπαρέα. Πριν περάσουμε στο στούντιο για την ηχογράφηση, ο Στέλιος Μάινας και ο Θοδωρής Αθερίδης είχαν προλάβει να βάλουν στοίχημα για τις επιδόσεις των κομμάτων στις επερχόμενες, τότε, εκλογές (δεν θα σας πω ποιος κέρδισε), τα πειράγματα μεταξύ των τεσσάρων έπεφταν βροχή, ενώ όλοι τους διατηρούσαν την ίδια παιδικότητα που είχαν διοχετεύσει και στους ήρωές τους στο «Είμαστε στον Αέρα».

Περνώντας πια στην ηχογράφηση, θα συνειδητοποιούσα ότι αυτή η φαινομενική ανεμελιά – ενίοτε ακόμη και μετρημένη «αυθάδεια» – ποτέ δεν μεταφραζόταν στ’ αλήθεια σε επιπολαιότητα. Τουλάχιστον όχι στον βαθμό ή με τον τρόπο που θα φανταζόμουν παρακολουθώντας ξανά, ως ενήλικη, τα επεισόδια της σειράς (παρεμπιπτόντως, προτείνω ανεπιφύλακτα ένα καλοκαιρινό binge-watching και των δυο κύκλων). Το γεγονός ότι είχα ταυτίσει τους τέσσερις ηθοποιούς με τους ρόλους τους, παρά τις πολλές και σημαντικές δουλειές που έχουν κάνει όλοι τους έκτοτε, είναι αν μη τι άλλο επιτυχία. Ιδίως αν σκεφτεί κανείς ότι τουλάχιστον ένας εξ αυτών ξεκαθάρισε ότι δεν είχε καμία απολύτως σχέση με τον – υπέροχο – χαρακτήρα που υποδύθηκε.

Δεύτερη διαπίστωση το ότι ενώ ο καθένας τους τράβηξε έκτοτε τον δικό του δρόμο, άλλος μένοντας πιστός στην υποκριτική, άλλος στρεφόμενος στη σκηνοθεσία, άλλος συνδυάζοντας και τις δυο αγάπες και άλλος προτιμώντας το θέατρο από τα τηλεοπτικά φώτα, και οι τέσσερις πέτυχαν μετά την αυλαία της σειράς όσα τους ταίριαζαν και όσα επιθυμούσαν. Γεγονός που κάνει ακόμη πιο εντυπωσιακή τη χαρά με την οποία μιλούν για αυτή, δυόμιση δεκαετίες αργότερα. Αξιοσημείωτη πορεία έχουν διαγράψει έκτοτε και οι περισσότεροι από τους υπόλοιπους συντελεστές, πράγμα που καθιστά και ακόμη απολαυστικότερο το σύγχρονο binge-watching. Άλλωστε όλοι έχουμε ανοίξει άρθρα με τίτλους του στυλ: «Θυμάσαι πώς ήταν η Δήμητρα Ματσούκα πριν 26 χρόνια;».

Τι άλλο συζητήθηκε στη διάρκεια του podcast; Ο θαυμασμός όλων τους για τη δουλειά του σκηνοθέτη, Νίκου Κουτελιδάκη, το πέρασμα από τους πειρατικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς στην ελεύθερη ραδιοφωνία το οποίο πραγματευόταν και η ίδια η σειρά, οι κεντρικές ιδέες του σεναρίου και οι λόγοι που ήταν μπροστά από την εποχή τους, αλλά και η ταυτότητα του μακράν πιο φανατικού fan, ο οποίος διατηρεί επαφές και με τους τέσσερις μέχρι και σήμερα. Επίσης, μάθαμε ποιος φορούσε το ίδιο κοστούμι σε όλη τη διάρκεια των γυρισμάτων, ποιος συντελεστής πραγματικά αδυνατούσε να μάθει τα λόγια του, αλλά και τις διάφορες «αταξίες» που γίνονταν διαρκώς στα backstage.

Τα υπόλοιπα θα πρέπει να τα ακούσετε στο ίδιο το επεισόδιο του MEGA Reunion. Τα καλά νέα είναι ότι είναι ήδη διαθέσιμο σε Spotify, Apple Podcasts και Google Podcasts, όπου θα βρείτε και τα επεισόδια για τις σειρές «Ψίθυροι Καρδιάς» και «Ευτυχισμένοι Μαζί».