Δυόμισι μήνες με το ζόρι έμειναν έως τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Το σημειώνω απλώς διότι φοβούμαι πως κάποιοι το έχουν ξεχάσει.

Και η μεν ΝΔ δεν έχει πρόβλημα. Οι περισσότεροι εν ενεργεία δήμαρχοι και περιφερειάρχες είναι δικοί της, συνεπώς δεν υπάρχει μεγάλο ζόρι αναζήτησης υποψηφίων.

Το ΚΚΕ είναι πάντα έτοιμο και χωρίς ανακατέματα.

Οι «μικροί» μόλις μπήκαν στη Βουλή και προς το παρόν χαίρονται που μπήκαν στη Βουλή.

Τι μένει λοιπόν; Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.

Στην πραγματικότητα δηλαδή μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ διότι το ΠΑΣΟΚ θα κατεβάσει τους δικούς του αφού μάλλον δεν γουστάρει κουμπαριές με τους συριζαίους.

Λογικό. Αφενός δεν γίνεται και να ανταγωνίζεσαι τον άλλο και να κατεβαίνετε μαζί στις εκλογές, θα τρελάνεις τον κόσμο. Κι αφετέρου ποτέ δεν συμφέρει στην πολιτική να πηγαίνεις με τον χαμένο.

Από εκεί και πέρα απομένουν απλώς κάτι ανυπόληπτοι νταραβεριτζήδες που προσπαθούν να στήσουν κουμπαριές, άνευ σημασίας.

Μένει ο ΣΥΡΙΖΑ. Εκεί η υπόθεση δημοτικές εκλογές μάλλον εμπίπτει στην αρμοδιότητα του σουρεαλιστικού κινήματος. «Αυτό δεν είναι μια πίπα» ζωγράφιζε κάτω από μια πίπα ο Μαγκρίτ.

Αντί λοιπόν να βρουν κανέναν υποψήφιο της προκοπής, περιφέρουν ανεκδιήγητες υποψηφιότητες διαφόρων ανεκδιήγητων «κεντροαριστερών» καθηγητών με την ελπίδα ότι το ΠΑΣΟΚ θα τσιμπήσει και θα τους υποστηρίξει.

Υποθέτω για να χάσουν παρέα.

Καταρχήν όλοι αυτοί είναι τόσο «κεντροαριστεροί», όσο ο Μητσοτάκης μέλος του ΠΓ του ΚΚΕ. «Συριζαίοι» είναι οι άνθρωποι που κατάλαβαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πουλάει πια και προσπαθούν να θολώσουν τα νερά μήπως διασφαλίσουν το μέλλον τους.

Μου θυμίζουν έναν παλαιό δημοσιογράφο που συνάντησα πρόσφατα και με ρωτούσε ανήσυχος.

– Εντάξει με τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά τι θα γίνει με την Κεντροαριστερά;

Τι να γίνει; Ο καθένας θα πάρει το μερτικό που θα του δώσουν οι ψηφοφόροι. Αν δεν κάνω λάθος, έτσι δουλεύουν οι δημοκρατίες.

Το νταραβέρι όμως στη χώρα μας είναι αυτοτροφοδοτούμενη πολιτική διαδικασία και οι νταραβεριτζήδες αποτελούν αυτόνομο είδος. Θα προσπαθήσουν να ανακατευτούν, έστω και μόνο για να παίξουν κάποιο ρόλο.

Προφανώς είναι δικαίωμά τους κι άλλωστε καμία δουλειά δεν είναι ντροπή.

Να σημειώσω απλώς πως στις μετεκλογικές δημοσκοπήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται στο 11% και το ΠΑΣΟΚ στο 10%. Στήθος με στήθος, θα μου πείτε. Σωστά και θα δούμε τη συνέχεια.

Σίγουρα όμως η πορεία του τόπου δεν εξαρτάται από ποιον θα κατεβάσει από κοινού το 21% στον Δήμο της Αθήνας ή της Αγίας Βαρβάρας.

Και γι’ αυτό άλλωστε η πορεία κανενός τόπου δεν κρίθηκε ποτέ στο νταραβέρι.