Η ατζέντα της ημέρας: Η πρώτη μεγάλη φωτιά – Η ανακάλυψη στο Τατόι – Το πρόγραμμα του νέου πρωταθλήματος

Η χθεσινή μέρα σημαδεύτηκε από τις πρώτες μεγάλες πυρκαγιές που ξέσπασαν στη χώρα, με εικόνες θλίψης από καμένα σπίτια. Η σημερινή ξημερώνει με την ελπίδα για γρήγορη και αποτελεσματική κατάσβεση.

1

Ολονύχτια μάχη στα πύρινα μέτωπα

  • Μαίνεται η φωτιά: Συνεχίζεται η μάχη με τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν χθες σε Κουβαρά, Σαρωνίδα, Καλύβια, Λαγονήσι, Δερβενοχώρια, Καπαρέλλι και Λουτράκι. Το 112 ήχησε αρκετές φορές, με τους κατοίκους να αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Σπίτια και αυτοκίνητα παραδόθηκαν στις φλόγες σε αρκετές περιοχές.
  • Τα ενεργά μέτωπα: Οι πυροσβέστες δίνουν μάχη με τις συνεχείς αναζωπυρώσεις σε Λαγονήσι, Σαρωνίδα και Ανάβυσσο, ενώ στο Πάνακτο Δερβενοχωρίων, στη Βοιωτία δίνεται μάχη από τις πυροσβεστικές δυνάμεις για να μην περάσει η φωτιά στην Πάρνηθα. Το μέτωπο στο Καπαρέλλι οριοθετήθηκε, ενώ σύμφωνα με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, συνελήφθησαν δύο άτομα. Στο Λουτράκι, μέτωπο χιλιομέτρων κατακαίει δίπλα στην Εθνική Οδό.
  • Πού υπάρχει κίνδυνος σήμερα; Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται την Τρίτη, για 6 περιφέρειες της Ελλάδας. Αυτές είναι: Περιφέρεια Αττικής, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου, Νοτίου Αιγαίου , Βορείου Αιγαίου και Κρήτης
2

Ελεύθερος υπό όρους ο Διευθυντής Σιδηροδρομικών Συστημάτων του ΟΣΕ

  • Για την τραγωδία στα Τέμπη: Ελεύθερος αφέθηκε ο διευθυντής της Διεύθυνσης Σιδηροδρομικών Συστημάτων του ΟΣΕ που εμπλέκεται στην σιδηροδρομική τραγωδία, με μοναδικό όρο την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα. Στη συγκεκριμένη θέση βρισκόταν από 1-4-2017 έως 30-9-2021.
  • Το σκεπτικό της απόφασης: Ο ειδικός εφέτης ανακριτής κ. Σωτήρης Μπακαΐμης που ερευνά την υπόθεση της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη αποφάσισε να αφεθεί ελεύθερος καθώς η Διεύθυνση στην οποία προΐστατο ήταν αναρμόδια.
  • Ποιοι απολογούνται αύριο; Την Τρίτη θα απολογηθούν ο νυν διευθυντής της Διεύθυνσης Συντήρησης Η/Μ Συστημάτων και Ηλεκτροκίνησης και ο γενικός διευθυντής.

Newsletter

Πέντε ειδήσεις για να ξεκινήσεις τη μέρα σου

Κάθε πρωί θα βρίσκεις στο inbox σου τις πιο σημαντικές ειδήσεις και τα πιο ενδιαφέροντα θέματα
ΕΓΓΡΑΦΗ
3

Διαγνώσθηκε το πρώτο κρούσμα ιού του Δ. Νείλου στην Ελλάδα

  • Στις Σέρρες: Το πρώτο κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου καταγράφηκε στην Ελλάδα, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ και συγκεκριμένα στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών.
  • Πώς μεταδίδεται; Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως με το τσίμπημα μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών, τα οποία μολύνονται από μολυσμένα πτηνά (ορισμένα είδη κυρίως άγριων πτηνών). Οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί δε μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια.
  • Τα μέτρα προστασίας: Ο ΕΟΔΥ συνιστά να τηρούν οι πολίτες τα ατομικά μέτρα προστασίας από τα κουνούπια, σε όλη την επικράτεια, καθόλη την περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών. Ειδικότερα, συστήνεται να χρησιμοποιούνται εγκεκριμένα εντομοαπωθητικά σώματος και περιβάλλοντος και να μην μένουν στάσιμα νερά πουθενά.
4

Ιστορική ανακάλυψη στο Τατόι

  • Στο Τατόι ήταν τελικά: Τα βασιλικά εμβλήματα του Βασιλέως της Ελλάδος Όθωνος, το στέμμα, το σκήπτρο και το ξίφος, εντοπίστηκαν, στο Τατόι, κατά τη διάρκεια των εργασιών τεκμηρίωσης των πολιτιστικών αγαθών και κινητών αντικειμένων από στελέχη των αρμοδίων υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού.
  • Ποια η κατάστασή τους; Βρέθηκαν σε πολύ καλή κατάσταση, καλά φυλαγμένα και προσεκτικά συσκευασμένα. Ωστόσο, η Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεώτερων Μνημείων του ΥΠΠΟ έχει ήδη επιληφθεί, δεδομένου του μακρού χρόνου αποθήκευσής τους.
  • Η πιο πρόσφατη εμφάνισή τους: Η τελευταία φορά που είχαν παρουσιαστεί τα τρία εμβλήματα μαζί ήταν τον Δεκέμβριο 1959, στην τελετή παράδοσής τους από τον Οίκο των Βίττελσμπαχ στον τότε Βασιλιά των Ελλήνων Παύλο. Το στέμμα είχε χρησιμοποιηθεί στην κηδεία του βασιλέως Παύλου, τον Μάρτιο 1964, και στην κηδεία της τ. βασίλισσας Φρειδερίκης, τον Φεβρουάριο 1981.
5

Το πρόγραμμα της Super League

  • Πότε έχουμε σέντρα; Το βράδυ της Δευτέρας (17/07) πραγματοποιήθηκε η κλήρωση του πρωταθλήματος της Stoiximan Super League 2023-24 με τη σέντρα να γίνεται το διήμερο 19-20 Αυγούστου.
  • Ποια είναι τα πρώτα παιχνίδια; H 1η αγωνιστική έχει ως εξής: ΑΕΚ – Παναιτωλικός, Βόλος – Λαμία, Ολυμπιακός – Πανσερραϊκός, ΟΦΗ – Άρης, Παναθηναϊκός – Ατρόμητος, ΠΑΟΚ – Αστέρας Τρίπολης, ΠΑΣ Γιάννινα – Κηφισιά
  • Το μήνυμα του Βαγγέλη Μαρινάκη: «Θα κάνουμε κάθε προσπάθεια να σταματήσει η ακατάσχετη οικονομική αιμορραγία της Super Leage λόγω των αυθαίρετων απαιτήσεων της ΕΠΟ» τόνισε μεταξύ άλλων στο μήνυμά του ο πρόεδρος της λίγκας, Βαγέλλης Μαρινάκης.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
flex-car.gr