Συνεχίζεται η μάχη με τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σήμερα σε Κουβαρά, Σαρωνίδα, Καλύβια, Λαγονήσι, Δερβενοχώρια, Καπαρέλλι Βοιωτίας και Λουτράκι, που ανάγκασαν σε φυγή από τις εστίες τους χιλιάδες κατοίκους, με σπίτια και αυτοκίνητα να έχουν παραδοθεί στις φλόγες σε πολλές περιοχές.

Πλέον στα πύρινα μέτωπα επιχειρούν μόνο οι χερσαίες δυνάμεις, ενώ τα εναέρια να συνδράμουν πάλι με το πρώτο φως της ημέρας.

Συναγερμός στα Δερβενοχώρια

Συναγερμός έχει σημάνει στη Βοιωτία λόγω της φωτιάς που ξέσπασε στο Πάνακτο Δερβενοχωρίων, στη Βοιωτία, κοντά στα όρια με την Αττική.

Στην περιοχή επιχειρούν 105 πυροσβέστες 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων 30 οχήματα ενώ από αέρος επιχειρούσαν έως τη δύση του ήλιου 7 αεροσκάφη 4 ελικόπτερα.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, η φωτιά δεν απειλεί κατοικημένη περιοχή αλλά οι δυνάμεις της πυροσβεστικής ενισχύονται για αποτρέψουν την πιθανότητα επέκτασης της φωτιάς στην Πάρνηθα.

Παράλληλα, μήνυμα από το 112 εστάλη στους κατοίκους της περιοχής, καλώντας τους να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών.

Το μέτωπο στο Καπαρέλλι

Οριοθετήθηκε πριν λίγο η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι σε αγροτοδασική έκταση, στο Καπαρέλλι της Θήβας.

Η φωτιά πήρε γρήγορα διαστάσεις λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή με αποτέλεσμα να καεί το μεγαλύτερο τμήμα του περιαστικού δάσους του χωριού, αγροτολιβαδικές εκτάσεις και οι εγκαταστάσεις μίας κτηνοτροφικής μονάδας.

Η άμεση επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων και η αντίδραση των κατοίκων του χωριού που επενέβησαν με αγροτικά μηχανήματα ανοίγοντας αντιπυρικές ζώνες βοήθησε να περιορίσουν το μέτωπο και να οριοθετήσουν τη φωτιά.

Για την φωτιά οι Αρχές προχώρησαν σε δυο συλλήψεις όπως ανακοίνωσε υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

Μάχη με τις αναζωπυρώσεις Λαγονήσι, Σαρωνίδα και Ανάβυσσο

Στο Νέο Κουβαρά η φωτιά ξεκίνησε λίγο μετά της 12 το μεσημέρι. Λόγω των ισχυρών ανέμων κάλυψε απόσταση 12 χιλιομέτρων μέσα δύο ώρες. Έγινε απειλητική και προκάλεσε υλικές ζημιές, ενώ έκαψε σπίτια στη Σαρωνίδα, όπου οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς.

Μάλιστα, από τις αρχές προσήχθη ένας ύποπτος για τη φωτιά, όμως λίγο αργότερα αφέθηκε ελεύθερος καθώς δεν προέκυψε κάποιο στοιχείο σε βάρος του. Αυτή την στιγμή οι πυροσβέστες δίνουν μάχη με τις συνεχείς αναζωπυρώσεις σε Λαγονήσι, Σαρωνίδα και Ανάβυσσο.

Μέτωπο χιλιομέτρων στο Λουτράκι

Αντιμέτωποι με τις φλόγες ήρθε και του Λουτράκι. Η φωτιά ξεκίνησε στην περιοχή Καλλιθέα και λόγω του ισχυρού βοριά πέρασε γρήγορα από τις περιοχές Ειρήνη, Κατουνίστρα και Άνω Καρμπουνάρι, φτάνοντας μέχρι την Εθνική Οδό, όπου κατακαίει μέτωπο χιλιομέτρων.

Προληπτικά χρειάστηκε να εκκενωθούν παιδικές κατασκηνώσεις οι οποίες φιλοξενούσαν 1.500 παιδιά αλλά και ένα κέντρο αποκατάστασης, ενώ και οικισμοί εκκενώνονται συνεχώς.

Το μήνυμα Μητσοτάκη

Μήνυμα στους πολίτες που πλήττονται από τις καταστροφικές πυρκαγιές που μαίνονται έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε δήλωσή του από τις Βρυξέλλες.

«Ο κρατικός μηχανισμός κάνει το καλύτερο δυνατό για να ανταποκριθεί με τη μέγιστη ταχύτητα και να περιορίσει τις μεγάλες πυρκαγιές», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ κάλεσε του πολίτες «να υπακούουν στις οδηγίες της πολιτικής προστασίας».

Πού θα φιλοξενηθούν οι πληγέντες από τις πυρκαγιές

Το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, αναφορικά με τις ανάγκες προσωρινής φιλοξενίας των πολιτών των οποίων οι κατοικίες επλήγησαν από τις σημερινές πυρκαγιές ενεργοποιεί ενιαίο μηχανισμό, ώστε οι πολίτες να φιλοξενηθούν άμεσα σε ξενοδοχεία της ευρύτερης περιοχής.

Ειδικότερα:

  • Οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται άμεσα στα τηλέφωνα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (213 1510903 και 213 1510953 | 08:00 – 24:00) και να αιτούνται της εν λόγω αρωγής, δίνοντας τα στοιχεία τους (ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο, ΑΔΤ, ΑΦΜ, αριθμός μελών οικογένειας και διεύθυνση κατοικίας).
  • Οι πολίτες έχουν και τη δυνατότητα να απευθύνονται και στους Δήμους και στην Περιφέρεια, οι οποίοι με τη σειρά τους μεταφέρουν τα εν λόγω στοιχεία στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Τα στοιχεία συγκεντρώνονται και άμεσα, σε συνεργασία με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, δρομολογείται η φιλοξενία των πυρόπληκτων συμπολιτών.