Μεγάλη έκταση έχει πάρει η φωτιά που ξέσπασε νωρίτερα στον Νέο Κουβαρά.

Ανεξέλεγκτο είναι το πύρινο μέτωπο, το οποίο αξαπλώθηκε σε Κουβαρά, Λαγονήσι και Ανάβυσσο, περιοχές οι οποίες εκκενώνονται μετά από μήνυμα του 112.

Στο MEGA μίλησε ο Δημήτρης Γκίνης, γραμματέας της κοινότητας Κουβαρά, ανέφερε πως το μέτωπο έχει έκταση παραπάνω από 3 χιλιόμετρα.

Υπενθυμίζεται ότι πυρκαγιά ξέσπασε σε περιοχή με χαμηλή βλάστηση στον Κουβαρά Αττικής, λίγο πριν τις 13:00 της Δευτέρας.

Αποκατάσταση της κυκλοφορίας

Σε νεότερη ενημέρωσή της η Τροχαία αναφέρει ότι αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων: 1. Λ. Αθηνών Σουνίου και Λ. Καλυβίων στο ρεύμα προς Σούνιο, 2. Λ. Αθηνών Σουνίου και Λ. Σαρωνίδας στο ρεύμα προς Αθήνα.


Δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τις φωτιές

Προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κοινότητας Χωρών Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής (ΕΕ – CELAC) στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα προς τους πολίτες για τις καταστροφικές πυρκαγιές που μαίνονται σε Αττική, Κορινθία και Βοιωτία.

«Ο κρατικός μηχανισμός κάνει το καλύτερο το οποίο μπορεί για να ανταποκριθεί με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα και να περιορίσει αυτές τις μεγάλες πυρκαγιές. Θέλω να ζητήσω από τους συμπολίτες μας να υπακούουν στις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας. Το πρώτο μας μέλημα, πάντα, είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής, ακολουθεί η προστασία της περιουσίας και του φυσικού μας περιβάλλοντος. Γι’ αυτό και είναι πάρα πολύ σημαντικό οι εκκενώσεις οι οποίες διατάσσονται από την Πολιτική Προστασία να υλοποιούνται με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Και τόνισε ότι, όσοι πολίτες έπαθαν ζημιές από τις πυρκαγιές αυτές θα αποζημιωθούν με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα.


Οι εθελοντές του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού δίπλα στην Πυροσβεστική Υπηρεσία

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης της μεγάλης πυρκαγιάς, κλιμάκιο του ΕΕΣ με διασωστικό όχημα και Κινητή Μονάδα Υγείας, στελεχωμένα από εθελοντές Σαμαρείτες-Διασώστες του Τμήματος Αθήνας και έμπειρο νοσηλευτικό προσωπικό του ΕΕΣ προσφέρει Πρωτοβάθμια Υγειονομική φροντίδα σε πυροσβέστες και πολίτες που αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα ή ελαφρά εγκαύματα από τη μάχη με τις φλόγες.

Επίσης, διασωστικό όχημα του ΕΕΣ με εθελοντές Σαμαρείτες-Διασώστες πραγματοποιεί συνεχείς περιπολίες στις πυρόπληκτες ζώνες, προκειμένου να εντοπίσουν νέες εστίες φωτιάς αλλά και κατοίκους που δεν έχουν εγκαταλείψει ακόμα τα σπίτια τους και χρειάζονται βοήθεια για την μετακίνησή τους, καθώς και να απελευθερώσουν οικόσιτα ζώα που εγκαταλείφθηκαν στα σπίτια κατά τη διάρκεια της προληπτικής εκκένωσης.

Οι εθελοντές του ΕΕΣ θα παραμείνουν στο σημείο για όσο διάστημα κριθεί αναγκαίο.

Παράλληλα, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός απευθύνει έκκληση στους πολίτες να μην εγκαταλείπουν τα ζώα τους δεμένα, εγκλωβισμένα και αβοήθητα στις πυρόπληκτες ζώνες.


Εξασθενούν σταδιακά οι άνεμοι στο πύρινο μέτωπο

Σύμφωνα με τις καταγραφές των μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, οι άνεμοι τόσο στο πύρινο μέτωπο της Αττικής όσο και σε αυτά της Κορινθίας και της Βοιωτίας παρουσιάζουν σταδιακή εξασθένηση.

Η μέση ένταση των ανέμων στις 6 μ.μ. έφτανε τα 4-5 Μποφόρ, με ριπές έως 50 km/h και τοπικά έως 60 km/h στον μετεωρολογικό σταθμό της Κερατέας.


Ενημέρωση για τη φιλοξενία πληγέντων από τις πυρκαγιές

Το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, αναφορικά με τις ανάγκες προσωρινής φιλοξενίας των πολιτών, των οποίων οι κατοικίες επλήγησαν από την πυρκαγιά της 17ης Ιουλίου 2023, ενεργοποιεί ενιαίο μηχανισμό, ώστε οι πολίτες να φιλοξενηθούν άμεσα σε ξενοδοχεία της ευρύτερης περιοχής. Ειδικότερα:

  • Οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται άμεσα στα τηλέφωνα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (213 1510903 και 213 1510953 | 08:00 – 24:00) και να αιτούνται της εν λόγω αρωγής, δίνοντας τα στοιχεία τους (ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο, ΑΔΤ, ΑΦΜ, αριθμός μελών οικογένειας και διεύθυνση κατοικίας).
  • Οι πολίτες έχουν και τη δυνατότητα να απευθύνονται και στους Δήμους και στην Περιφέρεια, οι οποίοι με τη σειρά τους μεταφέρουν τα εν λόγω στοιχεία στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Τα στοιχεία συγκεντρώνονται και άμεσα, σε συνεργασία με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, δρομολογείται η φιλοξενία των πυρόπληκτων συμπολιτών μας.


Ελεύθερος αφέθηκε ο ύποπτος

Ελεύθερος αφέθηκε ο αλλοδαπός, ο οποίος είχε προσαχθεί ως ύποπτος για την έναρξη της πυρκαγιάς στην περιοχή του Κουβαρά, που ξέσπασε το μεσημέρι.


Διεκόπη εκ νέου η κυκλοφορία στη λεωφόρο Αθηνών-Σουνίου

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση, η Αστυνομία, προχώρησε και πάλι σε διακοπή της κυκλοφορίας στη λεωφόρο Αθηνών-Σουνίου.

Ειδικότερα η κυκλοφορία έχει διακοπεί:

Στη λεωφόρο Αθηνών-Σουνίου και λεωφόρο Καλυβίων στο ρεύμα προς Σούνιο.
Στη λεωφόρο Αθηνών-Σουνίου και λεωφόρο Σαρωνίδας στο ρεύμα προς Αθήνα.
Στην επαρχιακή οδό Κερατέας-Αναβύσσου από Κερατέα προς Ανάβυσσο.


81 δασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο


Μέχρι τις 21:00 θα επιχειρούν τα εναέρια –  Η προσπάθεια θα συνεχιστεί όλο το βράδυ απο τις επίγειες δυνάμεις

Στη Σαρωνίδα η μάχη από τις δυνάμεις της πυροσβεστικής δίνεται αυλή-αυλή, σπιτι-σπιτι, ενώ μέχρι τις 21:00 θα συνεχίσουν να επιχειρούν τα εναέρια (16 επιχειρησιακά και ένα συντονιστικό). Η προσπάθεια θα συνεχιστεί όλο το βράδυ απο τις επίγειες δυνάμεις ενώ τα εναέρια θα είναι έτοιμα για να ξεκινήσουν ξανά τις επιχειρήσεις με το πρώτο φως. Η καταμέτρηση των ζημιών θα ξεκινησει στις επόμενες ώρες και στη διάρκεια της νύχτας.


Σε ετοιμότητα λιμενικό και ιδιωτικά σκάφη

Σε άμεση ετοιμότητα έχουν τεθεί πλωτά του λιμενικού σώματος αλλά και ιδιωτικά σκάφη, προκειμένου να συνδράμουν στα μέτωπα των πυρκαγιών εφόσον απαιτηθεί, στην περιοχή του Κουβαρά και στο Λουτράκι. Όπως ανακοίνωσε το λιμενικό σώμα έξι πλωτά του λιμενικού, δύο επαγγελματικά τουριστικά σκάφη, ένα ιδιωτικό ταχύπλοο, ένα αλιευτικό και ένα ρυμουλκό βρίσκονται σε ετοιμότητα στην περιοχή της Φώκαιας. Επίσης τρία αλιευτικά ένα ιδιωτικό ταχύπλοο στη Βουλιαγμένη και ένα επαγγελματικό τουριστικό σκάφος στο Φλοίσβο.


Αναζωπύρωση της φωτιάς στη Σαρωνίδα


Αστυνομικοί της Ο.Π.Κ.Ε. συνδράμουν στην εκκένωση και τους απεγκλωβισμούς


Ανάβυσσος: Δραματικός απεγκλωβισμός ηλικιωμένων από το σπίτι τους


Οι Ένοπλες Δυνάμεις στην προσπάθεια κατάσβεσης


Η ενημέρωση της Πυροσβεστικής για τις πυρκαγιές


Προσαγωγή υπόπτου για τη φωτιά στον Κουβαρά

Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιπύραρχο Ιωάννη Αρτοποιό οι Αρχές έχουν προχωρήσει στην προσαγωγή ενός υπόπτου για τη φωτιά στον Κουβαρά.


Βελτιωμένη η εικόνα της πυρκαγιάς στη Σαρωνίδα

Βελτιωμένη εμφανίζεται η εικόνα της πυρκαγιάς στη Σαρωνίδα με την εκτίμηση της ΠΥ να είναι ότι σε περίπου μια ώρα θα τελειώσει.


Νεότερη ενημέρωση της Τροχαίας για τoυς δρόμους

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την ΕΛΑΣ αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στους εξής δρόμους:

Στη λεωφόρο Αθηνών-Σουνίου και λεωφόρο Καλυβίων στο ρεύμα προς Σούνιο.
Στη λεωφόρο Αθηνών-Σουνίου και λεωφόρο Σαρωνίδας στο ρεύμα προς Αθήνα.
Στη λεωφόρο Λαυρίου, από τη λεωφόρο Σουνίου έως την επαρχιακή οδό Κουβαρά και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.


Εικόνες από τη μάχη με τις φλόγες


Φεύγουν τα άλογα από τον ιππικό όμιλο στην Ανάβυσσο

Εκκενώνεται ο ιππικός όμιλος στην Ανάβυσσο που μέχρι πρότινος παρέμεναν πάνω από 15 άλογα με υπεύθυνους του ομίλου και σκυλιά.


Ομάδα διάσωσης για άλογα που κινδυνεύουν από τη φωτιά σε Καλύβια και Κουβαρά


Έκκληση για την απομάκρυνση αλόγων από τον ιππικό όμιλο Καλυβίων


Εγκλβισμένα άλογα στον Ιππικό Όμιλο Αναβύσσου

Στον Ιππικό Όμιλο Αναβύσσου έχει φτάσει η φωτιά που ξεκίνησε από τον Κουβαρά Αττικής, όπου 15 άλογα βρίσκονται εγκλωβισμένα, ενώ ήδη έχουν απομακρυνθεί 3.

Αυτή την στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η επιχείρηση για τη μεταφορά των υπόλοιπων. Οι άνθρωπου του Ομίλου προσπαθούν με πυροσβεστήρες να περιορίσουν το μέτωπο.


«Εκκενώστε προς Αθήνα»


Ο χάρτης με τα πύρινα μέτωπα


Σε συναγερμό ο κρατικός μηχανισμός – Εκτακτες συσκέψεις

Η Πολιτική Προστασία θα συγκαλέσει έκτακτη διυπουργική σύσκεψη για τις φωτιές σε Κουβαρά, Λουτράκι και Βοιωτία. Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν εκτός από την Πολιτική Προστασία, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας καθώς οι ένοπλες δυνάμεις συμμετέχουν στις επιχειρήσεις κατάσβεσης των πυρκαγιών, το Υπουργείο Υγείας για τον συντονισμό των μονάδων υγείας και του ΕΚΑΒ, η Περιφέρεια Αττικής και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.


Η ενημέρωση της Τροχαίας για τη φωτιά στην Αττική – Ποιοι δρόμοι έκλεισαν

Συνεχής ενημέρωση τροχαίας, διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων:

  1. Επί της λεωφόρου Λαυρίου από τη λεωφόρο Σουνίου έως την επαρχιακή οδό Κουβαρά και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας
  2. Επί της λεωφόρου Αναβύσσου από το ύψος της οδού Ολύμπου στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Ανάβυσσο
  3. Λεωφόρος Μαρκόπουλου από το ύψος της οδού Ιπποδρόμου προς Κουβαρά
  4. Λεωφόρος Αναβύσσου από της οδό Αγ. Παντελεήμονος στο ρεύμα προς Λαγονήσι
  5. Λεωφόρος Αθηνών – Σουνίου και λεωφόρος Καλυβίων στο ρεύμα προς Σούνιο
  6. Λεωφόρος Αθηνών – Σουνίου και λεωφόρος Σαρωνίδας στο ρεύμα προς Αθήνα

Σε πλήρη κινητοποίηση οι μηχανισμοί περιφέρειας και δήμων

Σε πλήρη κινητοποίηση οι μηχανισμοί Πολιτικής Προστασίας του Α’ και Β’ βαθμού Αυτοδιοίκησης συνδράμουν με κάθε μέσο και έμψυχο δυναμικό την Πυροσβεστική Υπηρεσία στο έργο κατάσβεσης, της μεγάλης πυρκαγιάς που ξεκίνησε από τον Κουβαρά που βρίσκεται σε εξέλιξη, απειλώντας κατοικημένες περιοχές.

Η Περιφέρεια Αττικής σύμφωνα με το αίτημα του ΠΣ, απέστειλε 12 υδροφόρες για την ενίσχυση της πυρόσβεσης  ενώ και οι όμοροι δήμοι συμμετέχουν με πούλμαν οχήματα  όλο το δυναμικό τους και εθελοντές.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ το μέλος του τομέα Πολιτικής Προστασίας της Δημοτικής Κοινότητας Κερατέας Ντίνος Λιούμης έχουν αποσταλεί οχήματα και πούλμαν για την απομάκρυνση των κατοίκων, ότι εκκενώθηκε το Μοναστήρι  και κρίσιμες περιοχές καθώς και ότι οχήματα και υδροφόρες με όλο το σώμα εργαζομένων, εθελοντών κλπ συμμετέχουν στη κατάσβεση με όλες τις δυνάμεις τους.

Ως «κόλαση» περιέγραψε ο επί δεκαετίες (τέως σήμερα) δήμαρχος Σαρωνικού  Πέτρος Φιλίππου  το πύρινο τοπίο που συνεχώς εξαπλώνεται ταχύτατα κατά μήκος τουλάχιστον 3 χλμ. λόγω των ισχυρών ανέμων  από Κουβαρά, σε Πέτα,  Πάνειο Όρος, Καλύβια, Μελισσουργό και περιμετρικά των Καλυβίων προς Σαρωνίδα και Ανάβυσσο. Η πρώτη εκτίμηση του ήταν ότι ήταν αδύνατον να επιτευχθεί ο έλεγχος της καθώς ο ισχυρός άνεμος η υψηλή θερμοκρασία με το χαμηλό θαμνώδες ή ελαιόφυτο έδαφος δεν το επέτρεπαν. Το σκηνικό συμπληρώνεται από έντονους  πυκνούς καπνούς που προκαλούν οι ισχυρές και εκρήξεις οι οποίες σημειώνονται στους πυλώνες ηλεκτοδότησης κάποιος εκ των οποίων ενδεχομένως ευθύνεται για την εκδήλωση της πυρκαγιάς, όπως υπονόησε ο κ. Φιλίππου.

Στο ίδιο κλίμα της έντασης και αγωνίας εκφράστηκε  και ο δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς ο οποίος προσέτρεξε άμεσα και με κάθε δυνατή βοήθεια εκ μέρους του Δήμου στην κατάσβεση της φωτιάς.


Στις φλόγες σπίτια στους οικισμούς Φοινικιά και Ταμπουριά

Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, ήδη η φωτιά έχει αρχίσει να καίει σπίτια στους οικισμούς Φοινικιά και Ταμπουριά στην περιοχή της Αναβύσσου.

«Δεν υπάρχει συντονισμός. Έρχονται τα πυροσβεστικά οχήματα, πρέπει να υπάρχει συντονιστής για να σωθεί ότι σώζεται», δήλωσε ο Σταύρος Πετρόπουλος.


Η φωτιά κατευθύνεται προς το Πανόραμα Σαρωνίδας

Ο αντιδήμαρχος Σαρωνικού Χρήστος Τσιγαρίδας δήλωσε πως η φωτιά πλέον κατάφερε να περάσει στη Λεωφόρο Αναβύσσου και κατευθύνεται προς το Πανόραμα Σαρωνίδας.

Η μόνη λύση για την κατάσβεση της φωτιά, όπως λέει, είναι τα εναέρια μέσα.


Κλειστή η Λεωφόρος Αναβύσσου και η Λεωφόρος Λαυρίου

Λόγω της φωτιάς η Αστυνομία προχώρησε σε διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στη Λεωφόρο Αναβύσσου από το ύψος της οδού Ολύμπου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς την Ανάβυσσο.

Υπενθυμίζεται ότι έχει επίσης διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στη Λεωφόρο Λαυρίου, από τη Λεωφόρο Σουνίου έως την επαρχιακή οδό Κουβαρά και στα δύο ρεύμα κυκλοφορίας.


Συναγερμός και για αύριο: Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε Αττική και 5 ακόμα περιφέρειες


«Καίγονται σπίτια στην Ανάβυσσο»

Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, ήδη η φωτιά έχει αρχίσει να καίει σπίτια στην Ανάβυσσο, πάνω από το Μελισσουργό.

«Δεν υπάρχει συντονισμός. Έρχονται τα πυροσβεστικά οχήματα, πρέπει να υπάρχει συντονιστής για να σωθεί ότι σώζεται», δήλωσε ο Σταύρος Πετρόπουλος.


«Τεράστιο το μέτωπο – Δεν μπορώ να δω πέρα από τα 10 μέτρα» λέει ο δήμαρχος Σαρωνικού Χρ. Γκίνης


Πυρκαγιά: 6-7 μποφόρ η ταχύτητα των ανέμων – Η πρόγνωση των επόμενων ωρών


Στη μάχη με τις φλόγες οι πυροσβέστες


Στις φλόγες πυλώνας της ΔΕΗ


Η φωτιά έφτασε στα σπίτια

Η φωτιά έφτασε σε κατοικημένη περιοχή, σύμφωνα με τη μαρτυρία του Σταύρου Πετρόπουλου στο Mega.

«Η φορά της φλόγας έχει φτάσει μέσα στους οικισμούς του Λαγονησίου», δήλωσε.


Εκτακτη ενημέρωση από την Πυροσβεστική

Σε έκτακτη ενημέρωση προχώρησε στις 14:50 ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για την φωτιά στον Νέο Κουβαρά, από τις εγκαταστάσεις του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Όπως είπε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός, δίνεται εντολή προληπτικής εκκένωσης για Λαγονήσι, Σαρωνίδα και Ανάβυσσο, προς την Παλαιά Φώκαια, ενώ νωρίτερα εκκενώθηκαν οι οικισμοί Πέτα, Χελώνι, Μελισσουργός, Τραμπουριά.


Πώς εξελίσσεται το πύρινο μέτωπο

Η φωτιά στα Καλύβια είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Βρίσκεται στην κορυφογραμμή του πρώτου βουνού πάνω από τα Καλύβια, με ισχυρούς άνεμους 6 με 7 μποφόρ και ριπές 8, που δυσκολεύουν ρίψεις από εναέρια μέσα. Στην περιοχή ωστόσο επιχειρούν εκτός από τις επίγειες, οι τράκτορες περιπολίας, 2 ελικόπτερα S-64, ένα ΑΒ-214 και ένα συντονιστικό ΒΚ-117, σύμφωνα με πηγές της Πυροσβεστικής.

Χαμηλή βλάστηση (κυρίως πουρνάρια) που κάνει εύκολη τη μετάδοση. Τώρα κατευθύνεται νότια, έχει περάσει προς το δεύτερο μεγαλύτερο βουνό προς Μελισσουργό – Τραμπουροά (για αυτό βγήκε και το 112) και υπάρχει κίνδυνος στο επόμενο δίωρο να κατέβει προς την παραλία (Καλυβίων – Αναβύσσου).

Πυροσβεστική, Πολιτική Προστασία σε συνεργασία με δήμαρχο έχουν στήσει συντονιστικό στο σημείο και έχει ζητηθεί προληπτική απομάκρυνση από Μελισσουργό προς Ανάβυσσο μέσω Λεωφ. Αναβυσσου.

Σύσταση να ακολουθούν οι πολίτες τις οδηγίες της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής. Η τροχαία έχει διακόψει την κυκλοφορία στην περιοχή του νέου Κουβαρά στη Λεωφόρο Λαυρίου από τη Λεωφόρο Σουνίου μέχρι την επαρχιακή οδό Κουβαρά και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας


Πλησιάζει στα σπίτια η φωτιά

Σε απόσταση 20 μέτρων από τα πρώτα σπίτια πλησιάζει η φωτιά που καίει ανεξέλεγκτα στον Κουβαρά Αττικής. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Λαυρεωτικής, Αθανάσιο Μακροδημήτρη, υπάρχει ανησυχία καθώς οι καιρικές συνθήκες είναι δυσμενείς και πνέουν ισχυροί άνεμοι.


Μήνυμα εκκένωσης του Δήμου Σαρωνικού

Παρακαλούνται οι κάτοικοι της Τραμπουριάς και του Μελισσουργού να εκκενώσουν την περιοχή με κατεύθυνση προς Ανάβυσσο σύμφωνα με το μήνυμα του 112.

Νωρίτερα ο Δήμος Σαρωνικού είχε στείλει μήνυμα για όσους αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα.


Πυροσβεστική: Προέχει η αεροπυρόσβεση – Είμαστε σε ετοιμότητα

Στην πυρκαγιά που εξελίσσεται στην Κερατέα, αναφέρθηκε μιλώντας στην ΕΡΤ ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός.

«Μια δύσκολη αγροτοδασική πυρκαγιά η οποία καίει χαμηλή βλάστηση στην περιοχή του Κουβαρά. Συγκεκριμένα Πέτα – Κουβαρά μπορούμε να πούμε και έχει εκδοθεί γι’ αυτό τον σκοπό ένα προειδοποιητικό μήνυμα από το 112. Συγκεκριμένα στις 13.15μμ και αφορά την ύπαρξη δασικής πυρκαγιάς. Η πυρκαγιά αυτή τη στιγμή καθοδηγούμενη από ισχυρά ρεύματα ανέμων εντάσεως 6 και 7 μποφόρ, έχει γίνει κλιμάκωση δυνάμεων».


Τα μηνύματα του 112

Νωρίτερα ήχησε το 112. «Ακολουθήστε τις οδηγίες των Αρχών» ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ πριν από λίγα λεπτά εστάλη νέο μήνυμα με το οποίο καλούνται οι κάτοικοι του Κουβαρά να εκκενώσουν την περιοχή. «Αν βρίσκεστε στην περιοχή Πέτα Κουβαρά εκκενώστε τώρα προς Κερατέα» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Μήνυμα εκκένωσης και για Μελισσουρό – Τραμπουριά


Μήνυμα από το 112 στους κατοίκους της περιοχής – Εκκενώνεται η μονή Ιεράς Σκέπης

Η φωτιά καίει σε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Πέτα του Κουβαρά Αττικής, κοντά στη Λεωφόρο Λαυρίου.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι η φωτιά κατευθυνόταν προς το βουνό, ωστόσο οι φλόγες κατευθύνονται προς νότια.

Νωρίτερα οι κάτοικοι της περιοχής έλαβα μήνυμα από το 112, το οποίο τους καλούσε να εκκενώσουν το μοναστήρι και τους οικισμούς Πέτα και Κουβαρά προς την Κερατέα.

Μιλώντας στο MEGA ο Πέτρος Φιλίππου, πρώην δήμαρχος Σαρωνικού, τόνισε πως η φωτιά είτε ξεκίνησε από κολώνα της ΔΕΗ ή από ξερά χόρτα.

«Το μέτωπο είναι πλέον τεράστιο. Ξεκίνησε από την Πέτα και καίει το Πάνειο Όρος», δήλωσε.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Πυροσβεστικής, μέχρι στιγμής δεν κινδυνεύουν κατοικημένες περιοχές.

Επισημαίνεται ότι στο σημείο βρίσκονται 14 οχήματα με 30 πυροσβέστες, ενώ επιχειρούν ακόμη έξι αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα.


«Μέσα σε μια ώρα η φωτιά ξέφυγε»

Στο MEGA μίλησε η Δήμητρα Ράπτη, πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σαρωνικού, η οποία δήλωσε πως ανησυχεί για την έκβαση της φωτιάς λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

«Η φωτιά μέσα σε μία ώρα έφυγε από τη Λεωφόρο Λαυρίου στο ύψος του οικισμού Πέτα. Πέρασε πάνω από κατοικημένη περιοχή. Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κάποιο σπίτι που να έχει καεί», δήλωσε.


Κλειστή η Λεωφόρος Λαυρίου

Σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση της αστυνομίας, εξαιτίας της πυρκαγιάς έχει κλείσει η Λεωφόρος Λαυρίου έως την επαρχιακή οδό Κουβαρά και στα δύο ρεύματα της κυκλοφορίας.