Τουλάχιστον 4.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τις εστίες τους καθώς μαίνεται ανεξέλεγκτη η δασική πυρκαγιά που εκδήλωθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες χθες στο ισπανικό νησί Λα Πάλμα, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές την ώρα που η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με σφοδρό κύμα καύσωνα.

Η πυρκαγιά στην Λα Πάλμα εκδηλώθηκε χθες στο Ελ Πινάρ ντε Πουνταγόρδα, μια δασική περιοχή στο βόρειο τμήμα του νησιού, στα Κανάρια, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να απομακρυνθούν οι κάτοικοι των χωριών Πουνταγόρδα και του γειτονικού Τιχαράφε.

Δέκα εναέρια μέσα και 300 πυροσβέστες στο έδαφος προσπάθησαν να θέσουν υπό έλεγχο την φωτιά στο νησί, το οποίο σχηματίζει τμήμα του ισπανικού αρχιπελάγους στα ανοιχτά των ακτών της δυτικής Αφρικής.

Τουλάχιστον 13 σπίτια καταστράφηκαν καθώς η φωτιά εξαπλωνόταν, δήλωσε ο πρόεδρος των Καναρίων Νήσων Φερνάνδο Κλαβίχο.

«Υπήρξε μια αντίσταση από τους ντόπιους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, αλλά κάνω έκκληση στους πολίτες να είναι υπεύθυνοι», τόνισε ο ίδιος στους δημοσιογράφους στο Λα Πάλμα.

Σύμφωνα με τις αρχές, από την φωτιά έχουν καταστραφεί περισσότερα από 114.904 στρέμματα.

Εικόνα από δορυφόρο δείχνει τον καπνό που εξαπλώνεται από την πυρκαγιά στο Νησί Λα Πάλμα, Ισπανία, 15 Ιουλίου 2023

Στην Τενερίφη, ένα άλλο νησί από τα οκτώ των Καναρίων, δασική πυρκαγιά που ξέσπασε χθες, οδήγησε στην απομάκρυνση 50 ανθρώπων και κατέστρεψε περί τα 148 στρέμματα, ανακοίνωσαν οι αρχές.

Χθες ο βασιλιάς Φελίπε VI της Ισπανίας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κλαβίχο για να εκφράσει την υποστήριξή του προς τους κατοίκους της Λα Πάλμα, ανακοίνωσε ο ισπανικός βασιλικός οίκος.

Τον Σεπτέμβριο του 2021, περισσότερα από 2.000 κτίρια καταστράφηκαν και πολλές χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους όταν άρχισε να ξεχύνεται λάβα από το ηφαίστειο Κιούμπρε Βιέχα .