Την παραίτησή του από την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανακοίνωσε από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής ο Χρήστος Σπίρτζης με μια άκρως ενδιαφέρουσα ομιλία που έθεσε καίρια ζητήματα.

Παράλληλα πρότεινε την διεξαγωγή διαρκούς συνεδρίου, μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, με προσυνεδριακές διαδικασίες συζήτησης την ανάλυση των αιτιών της στρατηγικής ήττας του προοδευτικού κόσμου, των πολιτικών προτάσεων των υποψηφίων Προέδρων αλλά και κάθε μέλους την πιθανή αλλαγή καταστατικών προβλέψεων, όπως της ταυτότητας του κόμματος την σύνταξη σχεδίου προοδευτικής διακυβέρνησης, με ξεκάθαρες προτάσεις και στη συνέχεια εκλογή Προέδρου.

«Εφόσον εγκριθεί η πρόταση μου προτείνω την άμεση εκλογή νέων οργάνων από την Κ.Ε.» είπε και συμπλήρωσε: «Μετά από ένα ωραίο ταξίδι, που δημιούργησε, ο Αλέξης, και την συνεύρεση μας, σε δύσκολες στιγμές για τη χώρα και τον λαό, σε στιγμές περηφάνειας για την παράταξη, σε στιγμές συγκλίσεων αλλά και συγκρούσεων, έφτασε η στιγμή, να αποδείξουμε όλοι ποιοι είμαστε και σε ποιο ύψος μπορούμε να σταθούμε».

Ο πρώην υπουργός είπε ότι οι διαδικασίες του διαρκούς συνεδρίου, στις 26 Αυγούστου και η εκλογή σε λίγες ημέρες Προέδρου, απευθύνεται στο εναπομείναν εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, όχι στην κοινωνία, όχι στα 170.000 μέλη. Και θα είναι η πρώτη ήττα μας.

Το κόμμα έστειλε ένα θολό μήνυμα για τις πολιτικές θέσεις

Η ομιλία του είχε στοιχεία αυτοκριτικής καθώς όπως είπε κατά την διάρκεια της τετραετίας, το κόμμα έστειλε ένα θολό μήνυμα για τις πολιτικές θέσεις και την πολιτική κατεύθυνση, μέσα από δημόσιες τοποθετήσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ που διαφοροποιούνταν από τις θέσεις του κόμματος.

«Αν είναι αιτία το θολό ιδεολογικό στίγμα, που ακούστηκε και πρέπει να γίνει καθαρό, δηλαδή να έχουμε ξεκάθαρη ιδεολογική ταυτότητα και τοποθέτηση, τότε πρέπει να δούμε σε ποια ιδεολογική κατεύθυνση από όσες περιέχονται στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, θα περιοριστούμε και επομένως αν περιλαμβάνονται όλοι ή δεν περιλαμβάνονται. Θα είναι όμως ξεκάθαρο» είπε και συμπλήρωσε: «Αυτό που δεν μπορεί να συνεχιστεί είναι να αποφασίζουμε ομόφωνα στο Συνέδριο για το μεγάλο ιδεολογικό και πολιτικό εύρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, από τις δυνάμεις του δημοκρατικού κέντρου, της σοσιαλοδημοκρατίας, του σοσιαλισμού, της ευρωπαϊκής Αριστεράς, της δημοκρατικής Αριστεράς, της ριζοσπαστικής αριστεράς αλλά να υπάρχει πλήρη αναντιστοιχία μεταξύ της πλειοψηφίας του κόμματος και των πραγματικών οργάνων απόφασης, δηλαδή του πολιτικού κέντρου, το εκτελεστικού, του Γραφείου τύπου του κόμματος, που συγκροτούνταν με κοπτάτσια, στη βάση ισότιμων εκπροσωπήσεων. Δεν μπορεί να υπάρχει πλήρη αναντιστοιχία της πλειοψηφίας του κόμματος με τον κομματικόμηχανισμό, με τα κομματικά Μέσα Ενημέρωσης. Δεν μπορούν να αναπτύσσονται πολιτικά στεγανά, που δεν επιτρέπουν ακόμη και τη συμμετοχή του Γραμματέα και του Αναπληρωτή Γραμματέα, στις καθημερινές συσκέψεις».

«Δεν διαψεύστηκαν πρωτοσέλιδα για σκουπίδια του ΠΑΣΟΚ»

Ένα σημείο της ομιλίας του που ξεχώρισε ήταν η αναφορά του στο ΠΑΣΟΚ και σε όσους προσχώρησαν στο ΣΥΡΙΖΑ.

«Δυστυχώς τα γεγονότα της βραδιάς των εκλογών, δεν καταδικάστηκαν. Δεν διαψεύστηκαν πρωτοσέλιδα για σκουπίδια του ΠΑΣΟΚ, ούτε ζητήθηκε συγγνώμη, για όσα καταγγέλθηκαν στα όργανα. Ούτε όμως ακούστηκε έστω και μία φωνή αποδοκιμασίας, μια λέξη αποδοκιμασίας από τις εγγύτερες πολιτικά ομάδες».

Και συνέχισε: «Συντρόφισσες και σύντροφοι, είναι τιμή μου και είναι τιμή μας, που είμασταν στο ΠΑΣΟΚ. Που μείναμε σταθεροί στις αρχές και τις αξίες μας, που φύγαμε από το χώρο που μεγαλώσαμε πολιτικά όταν ο χώρος απομακρύνθηκε από τις κοινωνικές δυνάμεις που εκπροσωπούσε και από τις ιδεολογικές και πολιτικές του αφετηρίες. Είναι τιμή μας, που ανταποκριθήκαμε στο κάλεσμα του Αλέξη για να κάνουμε τον ΣΥΡΙΖΑ, ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία και ένα κόμμα διακυβέρνησης. Είναι τιμή μας που συνεχίσαμε να είμαστε σε ένα κόμμα, που ήταν αφιλόξενο, που δεν ήθελε την διεύρυνση, που ήθελε να υπάρχει αναντιστοιχία στο εκκλησίασμα του κόμματος και στο ιερό του».