Ο καύσωνας Κλέων παραμένει εδώ και δείχνει τα δόντια του και σήμερα Σάββατο (15/7). Οι μέγιστες θερμοκρασίες θα κυμανθούν στους 39-41 βαθμούς Κελσίου και τοπικά θα αγγίξουν τους 42-43 βαθμούς. Παράλληλα, βορειοδυτικοί άνεμοι με εντάσεις έως 5 μποφόρ θα πνέουν στα πελάγη και σχετικά αυξημένες θα είναι οι συγκεντρώσεις σκόνης. Το παραπάνω κοκτέιλ προκαλεί πολύ υψηλή επικινδυνότητα εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών, θέτοντας το Πυροσβεστικό Σώμα σε επιφυλακή.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών σε ολόκληρη τη χώρα αναμένεται ηλιοφάνεια με σχετικά αυξημένες συγκεντρώσεις Αφρικανικής σκόνης. Συνθήκες καύσωνα θα επικρατήσουν σε πολλές περιοχές. Υψηλή και τοπικά πολύ υψηλή θα είναι η επικινδυνότητα εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 16 έως 36 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 19 έως 39-40 βαθμούς, στην Ήπειρο από 23 έως 39 βαθμούς, στη Θεσσαλία από 23 έως 40-41 και ενδεχομένως τοπικά 42 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 25 έως 39-41 και τοπικά 42-43 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 24 έως 38-40, στα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη από 22 έως 37-39 βαθμούς, ενώ στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στη Νότια Κρήτη οι μέγιστες θα φτάσουν στους 41-43 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική περιμένουμε ηλιοφάνεια. Ελαφρώς αυξημένες θα είναι οι συγκεντρώσεις Αφρικανικής σκόνης. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις 2-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 31 έως 40-42 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε ηλιοφάνεια και έντονη ζέστη. Ελαφρώς αυξημένες θα είναι οι συγκεντρώσεις Αφρικανικής σκόνης. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις με εντάσεις 2-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 29 έως 37-38 βαθμούς.

Στους 58°C η θερμοκρασία εδάφους το πρωί της Παρασκευής

Το ειδικό όργανο μέτρησης θερμοκρασίας εδάφους του ευρωπαϊκού δορυφόρου Sentinel 3 κατέγραψε θερμοκρασίες άνω των 50 °C στις 11:48 το πρωί της Παρασκευής 14/07. Η απόλυτα μέγιστη τιμή καταγράφηκε στον θεσσαλικό κάμπο, στον Νομό Λάρισας και ήταν ίση με 58 °C.

Την ίδια ώρα, οι μετεωρολογικοί σταθμοί του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr κατέγραφαν θερμοκρασία αέρα κοντά στους 40 °C, επομένως, τις απογευματινές ώρες όταν σημειώθηκαν οι μέγιστες τιμές θερμοκρασίας αέρα (παρουσιάζονται παρακάτω), πολύ πιθανό οι αντίστοιχες τιμές θερμοκρασίας εδάφους να ήταν σημαντικά υψηλότερες.

Oι μέγιστες θερμοκρασίες την Παρασκευή κυμάνθηκαν σε πολύ υψηλά επίπεδα σε όλη τη χώρα, ξεπερνώντας σε πολλές περιοχές τους 40 βαθμούς. Μάλιστα, 87 μετεωρολογικοί σταθμοί του meteo κατέγραψαν μέγιστες άνω των 40 βαθμών, εκ των οποίων οι 14 κατέγραψαν μέγιστες άνω των 42 βαθμών Κελσίου.

Αναλυτικά η λίστα με τις υψηλότερες θερμοκρασίες σήμερα στη χώρα:

  • Θήβα – 44,2 βαθμοί Κελσίου (χθες είχε 41,4)
  • Λιβαδειά – 43 βαθμοί Κελσίου (χθες είχε 40,9)
  • Λευκοχώρι Φθιώτιδας – 42,9 βαθμοί Κελσίου
  • Σπάρτη – 42,7 βαθμοί Κελσίου
  • Στυλίδα Φθιώτιδας – 42,5 βαθμοί Κελσίου (χθες είχε 41,2)
  • Μυστράς Λακωνίας – 42,4 βαθμοί Κελσίου
  • Λάρισα – 42,4 βαθμοί Κελσίου (χθες είχε 42)
  • Καλαμπάκα – 42,4 βαθμοί Κελσίου

Συστάσεις της ΓΓΠΠ προς τους πολίτες για τον καύσωνα

Συστάσεις στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την επικράτηση των υψηλών θερμοκρασιών απευθύνει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας λόγω του καύσωνα με την επωνυμία «Κλέων» που επικρατεί στη χώρα.

Στις περιοχές όπου προβλέπεται η επικράτηση υψηλών θερμοκρασιών, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) εφιστά την προσοχή στα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις επόμενες ημέρες, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα υγείας, όπως θερμική εξάντληση και θερμοπληξία, που μπορεί να προκληθούν εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις οδηγίες αυτοπροστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες, συνιστάται στους πολίτες:

  • Να παραμένουν σε χώρους δροσερούς και σκιερούς μακριά από συνωστισμό, να χρησιμοποιούν κλιματιστικά μηχανήματα ή ανεμιστήρες και να αποφεύγουν τη βαριά σωματική εργασία σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.
  • Να αποφεύγουν την ηλιοθεραπεία, όπως και το βάδισμα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο και να φορούν καπέλο και γυαλιά ηλίου και ρούχα ανοιχτόχρωμα από ύφασμα που επιτρέπει στο δέρμα να αερίζεται και διευκολύνει την εξάτμιση του ιδρώτα, αποφεύγοντας τα συνθετικά υφάσματα.
  • Να καταναλώνουν ελαφρά γεύματα με φρούτα και λαχανικά, περιορίζοντας τα λιπαρά και την ποσότητα του φαγητού.
  • Να πίνουν άφθονο νερό και χυμούς φρούτων, αποφεύγοντας τα οινοπνευματώδη.

Ιδιαίτερη μέριμνα συνιστάται για τα μωρά και τα μικρά παιδιά, καθώς και τους ηλικιωμένους και τους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα για την προστασία τους από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την επικράτηση των υψηλών θερμοκρασιών.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε Αττική, Στερεά, Πελοπόννησο, Βόρειο και Νότιο Αιγαίο

Για πέντε περιφέρειες της χώρας προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς, (κατηγορία κινδύνου 4), σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας.

Αναλυτικότερα, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται για σήμερα Σάββατο 15 Ιουλίου 2023, για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής,
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας),
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας),
  • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου),
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας).

Live η εξέλιξη του καύσωνα:

Έκτακτα μέτρα για τους εργαζόμενους

Υπουργεία, δήμοι και εταιρείες έχουν ανακοινώσει έκτακτα μέτρα προκειμένου οι πολίτες και οι εργαζόμενοι και ειδικότερα οι ευπαθείς ομάδες να μην ταλαιπωρηθούν και να μην καταπονηθούν από τις αυξημένες θερμοκρασίες.

Τα μέτρα έχουν ισχύ από την Πέμπτη 13 Ιουλίου μέχρι και το Σάββατο 15 Ιουλίου όπου οι συνθήκες θα είναι πιο δύσκολες για τους πολίτες.

Ανάμεσα στα μέτρα που περιλαμβάνει η Υπουργική Απόφαση για τον ιδιωτικό τομέα είναι τα εξής:

  • Η υποχρεωτική παύση εργασιών σε περιοχές που ο κίνδυνος θερμικής καταπόνησης καθίσταται εξαιρετικά υψηλός κατά το χρονικό διάστημα 12:00 -17:00
  • Η παροχή εξ αποστάσεως εργασία με το σύστημα της τηλεργασίας για εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου
  • Μέτρα για την οργάνωση του χρόνου εργασίας και διευκόλυνση των εργαζομένων κατά την τυχόν αλλαγή χρόνου προσέλευσης και αποχώρησης τους από την εργασία
  • Τεχνικά και οργανωτικά μέτρα για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων
  • Ειδικές προβλέψεις για υπαίθριες εργασίες και χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας

Κλειστά τα πάρκα της Αττικής

Λόγω των ειδικών συνθηκών κλειστά θα είναι το Σάββατο όλα τα Πάρκα αρμοδιότητας της Περιφέρειας Αττικής για προληπτικούς λόγους εξαιτίας του καύσωνα και του υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς.

Συγκεκριμένα με εντολή του Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη για λόγους ασφάλειας και περιορισμού του κινδύνου πυρκαγιάς, αύριο Σάββατο 15 Ιουλίου από τις 9 το πρωί και για 24 ώρες, κλειστά θα είναι όλα τα πάρκα και τα άλση αρμοδιότητας της Περιφέρειας. Ειδικότερα πρόκειται για το Πάρκο Τρίτση, το Πεδίον του Άρεως, το Λόφο Φινοπούλου και το Αττικό Άλσος.

Για τους ίδιους λόγους, αναβάλλονται και οι πολιτιστικές εκδηλώσεις της Περιφέρειας που έχουν προγραμματιστεί για το βράδυ στο θέατρο του Αττικού Άλσους, «Κατίνα Παξινού».

Για τη λειτουργία των Πάρκων την Κυριακή 16 Ιουλίου θα υπάρξει ενημέρωση με νεότερη ανακοίνωση της Περιφέρειας και αφού αξιολογηθούν τα νεότερα μετεωρολογικά δεδομένα.

Σημειώνεται ότι αντίστοιχη απαγόρευση σε δρυμούς, δάση και ευπαθείς περιοχές ισχύει σε όλες τις περιοχής που βρίσκονται σε πορτοκαλί συναγερμό.

«Θάλαμος αερίων» η Αττική

Οι υψηλές θερμοκρασίες και η άπνοια έχουν δημιουργήσει συνθήκες ασφυξίας στην Αττική και το υπουργείο Περιβάλλοντος εφιστά την προσοχή των κατοίκων λόγω των αυξημένων ρύπων που μετρήθηκαν στην ατμόσφαιρα.

Ειδικότερα όπως ανακοίνωσε το αρμόδιο υπουργείο, με βάση την πρόβλεψη της ΕΜΥ, θα επικρατήσουν δυσμενείς για τη ρύπανση μετεωρολογικές συνθήκες και υψηλές θερμοκρασίες και το Σάββατο όπως έγινε και την Παρασκευή με αποτέλεσμα να ευνοείται η συσσώρευση ρύπων.

Με αυτά τα δεδομένα, συστήνονται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προς τους πολίτες τα παρακάτω:

  • Η μείωση της χρήσης των Ι.Χ. αυτοκινήτων και η χρησιμοποίηση των Μ.Μ.Μ.
  • Η κατά το δυνατόν αποφυγή της διακίνησης υγρών καυσίμων και ιδιαίτερα βενζινών εκτός των περιπτώσεων εφοδιασμού αεροδρομίων και λιμανιών.
  • Ο ανεφοδιασμός καυσίμων των οχημάτων να γίνεται κατά το δυνατόν μετά τη δύση του ήλιου.
  • Η κατά το δυνατόν αποφυγή λειτουργίας μονάδων και επιχειρήσεων που εκπέμπουν οργανικούς πτητικούς υδρογονάνθρακες (στεγνοκαθαριστήρια, επιμεταλλωτήρια, βαφεία, κ.λ.π.) καθώς και χρήσης χρωμάτων, κυρίως τις μεσημβρινές και πρώτες απογευματινές ώρες.