Ο καύσωνας «Κλέων» έκανε τη χώρα να θυμίζει σήμερα Παρασκευή (14/7) να θυμίζει πραγματικό καμίνι. Στη Θήβα καταγράφηκε σήμερα Παρασκευή (14.7.2023) η υψηλότερη θερμοκρασία στη χώρα, καθώς το θερμόμετρο έφτασε τους 44,2 βαθμούς Κελσίου, ξεπερνώντας τη Λάρισα που είχε χθες τα πρωτεία σε ό,τι αφορά τις τιμές του υδράργυρου που έφερε ο καύσωνας.

Σύμφωνα με το meteo, η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 44 βαθμούς Κελσίου στη Θήβα ενώ χθες η πόλη της Βοιωτίας είχε καταγράφει 41,4 βαθμούς Κελσίου. Αυτό σημαίνει ότι σήμερα, ανέβηκε κατά σχεδόν 3 ολόκληρους βαθμούς Κελσίου, ξεπερνώντας άλλες περιοχές που χθες είχαν 42 βαθμούς Κελσίου, όπως η Λάρισα.

Άλλωστε, οι μέγιστες θερμοκρασίες κυμάνθηκαν σε πολύ υψηλά επίπεδα σε όλη τη χώρα, ξεπερνώντας σε πολλές περιοχές τους 40 βαθμούς. Μάλιστα, 87 μετεωρολογικοί σταθμοί του meteo κατέγραψαν μέγιστες άνω των 40 βαθμών, εκ των οποίων οι 14 κατέγραψαν μέγιστες άνω των 42 βαθμών Κελσίου.

Αναλυτικά η λίστα με τις υψηλότερες θερμοκρασίες σήμερα στη χώρα:

  • Θήβα – 44,2 βαθμοί Κελσίου (χθες είχε 41,4)
  • Λιβαδειά – 43 βαθμοί Κελσίου (χθες είχε 40,9)
  • Λευκοχώρι Φθιώτιδας – 42,9 βαθμοί Κελσίου
  • Σπάρτη – 42,7 βαθμοί Κελσίου
  • Στυλίδα Φθιώτιδας – 42,5 βαθμοί Κελσίου (χθες είχε 41,2)
  • Μυστράς Λακωνίας – 42,4 βαθμοί Κελσίου
  • Λάρισα – 42,4 βαθμοί Κελσίου (χθες είχε 42)
  • Καλαμπάκα – 42,4 βαθμοί Κελσίου

Συστάσεις της ΓΓΠΠ προς τους πολίτες για τον καύσωνα

Συστάσεις στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την επικράτηση των υψηλών θερμοκρασιών απευθύνει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας λόγω του καύσωνα με την επωνυμία «Κλέων» που επικρατεί στη χώρα.

Στις περιοχές όπου προβλέπεται η επικράτηση υψηλών θερμοκρασιών, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) εφιστά την προσοχή στα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις επόμενες ημέρες, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα υγείας, όπως θερμική εξάντληση και θερμοπληξία, που μπορεί να προκληθούν εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις οδηγίες αυτοπροστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες, συνιστάται στους πολίτες:

* Να παραμένουν σε χώρους δροσερούς και σκιερούς μακριά από συνωστισμό, να χρησιμοποιούν κλιματιστικά μηχανήματα ή ανεμιστήρες και να αποφεύγουν τη βαριά σωματική εργασία σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.

* Να αποφεύγουν την ηλιοθεραπεία, όπως και το βάδισμα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο και να φορούν καπέλο και γυαλιά ηλίου και ρούχα ανοιχτόχρωμα από ύφασμα που επιτρέπει στο δέρμα να αερίζεται και διευκολύνει την εξάτμιση του ιδρώτα, αποφεύγοντας τα συνθετικά υφάσματα.

* Να καταναλώνουν ελαφρά γεύματα με φρούτα και λαχανικά, περιορίζοντας τα λιπαρά και την ποσότητα του φαγητού.

* Να πίνουν άφθονο νερό και χυμούς φρούτων, αποφεύγοντας τα οινοπνευματώδη.

Ιδιαίτερη μέριμνα συνιστάται για τα μωρά και τα μικρά παιδιά, καθώς και τους ηλικιωμένους και τους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα για την προστασία τους από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την επικράτηση των υψηλών θερμοκρασιών.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε Αττική, Στερεά, Πελοπόννησο, Βόρειο και Νότιο Αιγαίο

Για πέντε περιφέρειες της χώρας προβλέπεται αύριο πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς, (κατηγορία κινδύνου 4), σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας.

Αναλυτικότερα, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται αύριο Σάββατο 15 Ιουλίου 2023, για τις εξής περιοχές: Περιφέρεια Αττικής, Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας), Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας), Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου), Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας).