Οι καταγγελίες κατά του Χάρβι Γουάινστιν που άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου για πολλούς ισχυρούς άνδρες του Χόλιγουντ, δημιούργησαν ενδεχομένως την εντύπωση ότι ζούμε σε μια εποχή βαθύτατης σήψης και διαφθοράς. Όμως, όπως επιβεβαιώνει το βιβλίο «Η Σκοτεινή Ιστορία του Χόλιγουντ» που κυκλοφορεί στις 16 Ιουλίου αποκλειστικά με «Το Βήμα της Κυριακής», τα πράγματα κάθε άλλο παρά καλύτερα ήταν σε προηγούμενες δεκαετίες.

Όπως φαίνεται, αθώος δεν ήταν ούτε ο Τσάρλι Τσάπλιν, ο κωμικός που αγαπήθηκε όσο κανένας, με τη μορφή του ως Σαρλό να μετατρέπεται ακόμη και σε παιδικά παιχνίδια. Αν και το μόνο που θυμόμαστε από αυτόν είναι το ταλέντο του στην κωμωδία, ο ηθοποιός είχε συνάψει επανειλημμένα σχέσεις με ανήλικα κορίτσια, με κάποια εκ των οποίων μάλιστα παντρεύτηκε και έκανε παιδιά, ενώ είχε κατηγορηθεί από τις συντρόφους του για βαριά περιστατικά κακοποίησης.

Διαβάστε το σχετικό απόσπασμα:

«Το Χόλιγουντ είναι ένα μόνιμο τσίρκο».

Το 1914 ο άγγλος κωμικός Τσάρλι Τσάπλιν περιόδευε στην Αμερική ως μέλος ενός επιθεωρησιακού θιάσου, όταν τον ανακάλυψαν και του έδωσαν να υπογράψει συμβόλαιο για να γυρίσει ταινίες για λογαριασμό του στούντιο Keystone του Μακ Σένετ. Ο 25χρονος δημιούργησε τον χαρακτήρα του αλήτη στο Keystone, ενώ παράλληλα ασχολήθηκε και με ένα άλλο ενδιαφέρον του: τα κορίτσια εφηβικής ηλικίας. Ο Ραούλ Γουόλς, τότε ηθοποιός και μετέπειτα σκηνοθέτης, θυμόταν ότι πήγε ένα πρωί στο Keystone και το βρήκε κλειστό. Ο φύλακας του εξήγησε ότι πριν από ένα εξάμηνο ένα όμορφο 17χρονο κορίτσι που είχε παίξει κάποιους μικρούς ρόλους ανακάλυψε ότι ήταν έγκυος. Η μητέρα της κοπέλας είχε έρθει σε επαφή με τον τοπικό εισαγγελέα, αλλά ο Σένετ είχε έναν φίλο στο γραφείο της εισαγγελίας, ο οποίος προειδοποίησε τον ιδιοκτήτη του στούντιο: «Αν είχε κάποιος σχέσεις με την κοπέλα, πες του να φύγει από την πόλη για λίγες μέρες».

«Και πίστεψέ το, αν θες, όλο το στούντιο σηκώθηκε κι έφυγε», είπε ο φύλακας.

«Έφυγε και ο Τσάπλιν;» ρώτησε ο Γουόλς.

Ο φύλακας αποκρίθηκε αμέσως: «Αν έφυγε, λέει; Ήταν ο πρώτος που έγινε καπνός».

Ο Τσάπλιν τη γλίτωσε εκείνη τη φορά, αλλά δεν έμαθε το μάθημά του. Μετά από τέσσερα χρόνια γνώρισε τη 16χρονη ηθοποιό Μίλντρεντ Χάρις. Όταν εκείνη του ανακοίνωσε λίγο αργότερα ότι ήταν έγκυος, παντρεύτηκαν στα γρήγορα – τότε η μικρότερη ηλικία που επιτρεπόταν να παντρευτεί κανείς στην Καλιφόρνια ήταν τα 17. Η εγκυμοσύνη αποδείχτηκε τελικά ψευδής και μέσα σε δύο χρόνια το ζευγάρι χώρισε. Η Χάρις ζήτησε διαζύγιο, προβάλλοντας ως λόγο την άσκηση ψυχολογικής βίας εκ μέρους του Τσάπλιν. Ωστόσο, σύμφωνα με κάποιες φήμες, η κοπέλα διατηρούσε ερωτικό δεσμό με τη λεσβία ηθοποιό Άλα Ναζίμοβα.

Ανήλικες νύφες

Ο Τσάπλιν δεν πτοήθηκε. Τον Νοέμβριο του 1924, όταν ήταν 35 χρονών, πήγε στα γρήγορα στο Μεξικό μαζί με τη 16χρονη Λίτα Γκρέι (το πραγματικό της όνομα ήταν Λολίτα ΜακΜάρεϊ) για να παντρευτούν. Κι εκείνη ήταν έγκυος. Την είχε γνωρίσει στα επτά της χρόνια στο εστιατόριο του πανδοχείου όπου η μητέρα της δούλευε σαν σερβιτόρα. Αργότερα την έβαλε να παίξει στο Χαμίνι (The Kid, 1921) και στον Χρυσοθήρα (The Gold Rush, 1925). Τον Μάιο της επόμενης χρονιάς, όταν γεννήθηκε ο γιος τους, ο Τσαρλς Σπένσερ Τσάπλιν ο νεότερος, ο Τσάπλιν έστειλε την Γκρέι και το μωρό να κρυφτούν μέχρι τα τέλη του Ιουνίου, όταν θα μπορούσε να ανακοινώσει τη γέννα στον Τύπο – εννιά μήνες μετά τον γάμο τους, αντί για επτά.

Αν και ο Τσάπλιν απέκτησε και δεύτερο γιο με την Γκρέι, τον Σίντνεϊ Ερλ Τσάπλιν, την αναφέρει ελάχιστα στην αυτοβιογραφία του. Η οικογενειακή ζωή του ζευγαριού δεν ήταν ευχάριστη, με αποτέλεσμα ο τελειομανής Τσάπλιν να περνά όσο περισσότερο χρόνο μπορούσε στο στούντιο, όπου ολοκλήρωσε τον Χρυσοθήρα και την επόμενη ταινία του, Το τσίρκο (1928). Στα τέλη του 1926 η Γκρέι πήρε τα παιδιά και έφυγε. Ενώ όμως η Μίλντρεντ Χάρις είχε φύγει ήσυχα με 100.000 δολάρια και κάποια ακίνητα, η αίτηση διαζυγίου της Γκρέι έφτανε τις 52 σελίδες και περιλάμβανε κατηγορίες για απιστία και κακοποίηση, καθώς και περιγραφές των «ανώμαλων, αφύσικων, διεστραμμένων και έκφυλων σεξουαλικών επιθυμιών» του Τσάπλιν. Τέτοιου είδους ισχυρισμοί έγιναν πρωτοσέλιδο, ενώ σύντομα κυκλοφόρησαν παράνομα αντίγραφα της αίτησης. Ο Τσάπλιν, θέλοντας να περιορίσει την αρνητική δημοσιότητα, κατέληξε σε εξωδικαστικό συμβιβασμό ύψους 600.000 δολαρίων, που ήταν το υψηλότερο ανάλογο ποσό για εκείνη την εποχή.

Παρά τις εκκλήσεις κάποιων για απαγόρευση των έργων του Τσάπλιν και το γεγονός ότι τα μαλλιά του άσπρισαν πρόωρα από το άγχος, το σκάνδαλο δεν φάνηκε να επηρεάζει τη δημοτικότητά του στις κινηματογραφικές αίθουσες, και τη δεκαετία του 1930 ο Τσάπλιν γνώρισε ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία με Τα φώτα της πόλης (City Lights, 1931) και τους Μοντέρνους καιρούς (Modern Times, 1936).

Η Οικογένεια του Τσάπλιν

Ο Τσάρλι Τσάπλιν παντρεύτηκε συνολικά τέσσερις φορές. Η τρίτη σύζυγός του ήταν η Πολέτ Γκοντάρ (κάτω με τον Τσάπλιν στους Μοντέρνους Καιρούς, 1936). Όταν παντρεύτηκαν, εκείνη ήταν 26 χρονών κι εκείνος 47. Η τέταρτη σύζυγός του ήταν η Ούνα Ο’Νιλ, η οποία ήταν 18 ενώ εκείνος 54. Εκτός από τους γάμους του, ο Τσάπλιν είχε επίσης πολυάριθμες ερωμένες όπως, μεταξύ άλλων, τις ηθοποιούς Πόλα Νέγκρι και Λουίζ Μπρουκς. Η Μπρουκς είπε αργότερα ότι ο Τσάπλιν έβαζε πάντα ιώδιο πριν από το σεξ, με την ελπίδα ότι θα τον προστάτευε από τη σύφιλη. Ο Τσάπλιν γνώριζε καλύτερα από πολλούς τις επιπτώσεις της σύφιλης. Η μητέρα του ήταν μέλος μουσικοχορευτικών θιάσων στην Αγγλία, πριν αρχίσει να υποφέρει από πονοκεφάλους και πάθει νευρικό κλονισμό. Ο Τσάπλιν την έστειλε σε άσυλο φρενοβλαβών και το 1921 την έφερε στο Χόλιγουντ για να τη φροντίσουν καλύτερα. Θεωρείται πιθανό ότι η κατάσταση της πνευματικής υγείας της μπορεί να ήταν αποτέλεσμα της σύφιλης.

Ο Τσάπλιν έφερε επίσης στο Χόλιγουντ τον μεγαλύτερο, ετεροθαλή αδερφό του, τον Σίντνεϊ, ο οποίος εργάστηκε ως ηθοποιός και επιχειρηματικός μάνατζερ του αστέρα. Το 1929, όταν ο Σίντνεϊ είχε επιστρέψει στη Βρετανία, κατηγορήθηκε από την ηθοποιό Μόλι Ράιτ ότι είχε ασελγήσει σε βάρος της, της είχε δαγκώσει τη θηλή και της την είχε κόψει. Το βρετανικό στούντιό του κατέληξε σε εξωδικαστικό συμβιβασμό, αποδεχόμενο ουσιαστικά τους ισχυρισμούς της Ράιτ ως αληθείς. Μετά το σκάνδαλο, το συμβόλαιο του Σίντνεϊ στην Αγγλία διακόπηκε και ο ίδιος προχώρησε παρακάτω.

Η Σκοτεινή Ιστορία του Χόλιγουντ

Στις 16 Ιουλίου αποκλειστικά με «Το Βήμα της Κυριακής»