Η επίσημη Ιστορία δεν μπορεί να χωρέσει τα πάντα. Όχι μόνο επειδή γράφεται από την πλευρά των νικητών, κατά το γνωστό κλισέ, αλλά και γιατί ορισμένες από τις πιο ενδιαφέρουσες πλευρές της είναι αδύνατον να στριμωχτούν στα σχολικά εγχειρίδια. Κάπως έτσι, διαβάζοντας τους τόμους της εμβληματικής σειράς της Amber Books «Η Σκοτεινή Πλευρά της Ιστορίας» που κυκλοφορούν από τις 16 Ιουλίου με «Το Βήμα της Κυριακής» σε συνεργασία με τη Brainfood Εκδοτική, πέφτουμε επάνω σε πληροφορίες που όχι απλώς δεν είχαμε ξανακούσει, αλλά που μοιάζουν σχεδόν εξωπραγματικές στην πρώτη ανάγνωση.

Για παράδειγμα, κανείς δεν σοκάρεται μαθαίνοντας πως κάτω από τη λαμπερή επιφάνεια του Χόλιγουντ κρύβονταν ανέκαθεν σκάνδαλα, διαφθορά και εκμετάλλευση. Όμως πόσοι έχουμε διαβάσει στο παρελθόν για τη βάναυση πλευρά των ειδώλων που θαυμάστηκαν από ολόκληρες γενιές, όπως ο Άλφρεντ Χίτσκοκ ή ο Τσάρλι Τσάπλιν; Κι αν είναι εύλογο να μην γνωρίζουμε τα πάντα για τη – συχνά έως και εγκληματική – ιστορία της κινηματογραφικής βιομηχανίας, σίγουρα ξαφνιαζόμαστε περισσότερο συνειδητοποιώντας πόσο μεγάλα είναι τα κενά μας στην Ιστορία της Καθολικής Εκκλησίας ή της ευρωπαϊκής μοναρχίας.

Στα πολυτελή, εικονογραφημένα βιβλία της σειράς «Η Σκοτεινή Πλευρά της Ιστορίας», που θα κυκλοφορήσουν με «Το Βήμα της Κυριακής» σε επιμέλεια του Θάνου Καραγιαννόπουλου και καλλιτεχνική σχεδίαση και προσαρμογή του Πάρι Κούτσικου, έχουμε την ευκαιρία να δούμε αυτές τις άγνωστες πτυχές να φωτίζονται με τρόπο συναρπαστικό. Άλλωστε, λίγα πράγματα είναι πιο ενδιαφέροντα από την Ιστορία, όταν αυτή αποδίδεται με τρόπο έγκυρο, αλλά και άμεσο.

Η Σκοτεινή Ιστορία του Χόλιγουντ

Η αρχή γίνεται την Κυριακή 16 Ιουλίου, με την κρυφή πλευρά της πιο λαμπερής βιομηχανίας του πλανήτη. Στο βιβλίο του Kieron Connoly, σε μετάφραση Πάνου Τομαρά, διαβάζουμε για την απληστία, τη διαφθορά και τα σκάνδαλα που κυριαρχούν πίσω από τα φώτα της αμερικανικής κινηματογραφικής βιομηχανίας εδώ και έναν αιώνα. Το κυνήγι της δόξας, που βρίσκει ίσως την κορύφωσή του στο αμερικανικό σινεμά, οδήγησε από τις πρώτες ημέρες της ιστορίας του στην ανάδυση ανελέητων ανθρώπων. Πολλοί εκ των οποίων έχουν χαραχτεί στο μυαλό μας ως λαμπεροί σταρ – ή ακόμη και ως καλοκάγαθοι κωμικοί.

Η Σκοτεινή Ιστορία της Μοναρχίας

Στις 23 Ιουλίου βουτάμε στα πιο απάνθρωπα μυστικά των βασιλιάδων και των βασιλισσών της Ευρώπης, μέσα από το βιβλίο της Brenda Ralph Lewis σε μετάφραση Γιάννη Καστανάρα. Η δική τους σκοτεινή Ιστορία ίσως μας είναι πιο οικεία (ή τουλάχιστον αναμενόμενη), όμως οι λεπτομέρειές της, που παραπέμπουν περισσότερο σε θρίλερ, δεν παύουν να σοκάρουν. Από τις φρικιαστικές δολοφονίες και τα βασανιστήρια εκατοντάδων κοριτσιών από την αιμοδιψή λαίδη Μπάθορι και τους ανασκολοπισμούς του Βλαντ Ντρακούλ που ενέπνευσε τον Μπραμ Στόκερ, μέχρι τον εξανδραποδισμό των ιθαγενών του Κονγκό από τον βέλγο βασιλιά Λεοπόλδο και τα σκάνδαλα των Γκριμάλντι του Μονακό, οι ευρωπαίοι άνακτες σε καμία περίπτωση δεν είχαν ανέκαθεν τον σημερινό, διακοσμητικό τους ρόλο.

Η Σκοτεινή Ιστορία του Βατικανού

Η Ιστορία της Καθολικής Εκκλησίας δεν ήταν πάντοτε αγνή ή αρμόζουσα στις αρχές του χριστιανισμού. Στις 30 Ιουλίου διαβάζουμε για τους πάπες που δηλητηριάστηκαν, καθαιρέθηκαν και ακρωτηριάστηκαν από τους αντιπάλους τους που εποφθαλμιούσαν το παπικό αξίωμα, για τους ισχυρούς πάπες που εξουσίαζαν τη μεσαιωνική Ευρώπη αλλά και για εκείνους που κράτησαν αμφιλεγόμενα ουδέτερη στάση κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο. Στο βιβλίο της Brenda Ralph Lewis, σε μετάφραση Ιωάννας Χόνδρου, ανακαλύπτουμε έναν κόσμο γεμάτο μυστικά, σκάνδαλα, δολοπλοκίες, δωροδοκίες, δολοφονίες, έχθρες, μίση, αφορισμούς, σκληρές τιμωρίες και ανθρώπους που διψούσαν για εξουσία και χρήμα και πατούσαν επί πτωμάτων – κυριολεκτικά –, για να πετύχουν τον στόχο τους.

Η Σκοτεινή Ιστορία των Αμερικανών Προέδρων

Τη σειρά κλείνει το συναρπαστικό βιβλίο του Michael Kerrigan σε μετάφραση Γιάννη Καστανάρα, στις 6 Αυγούστου. Εκεί διαβάζουμε για τις εκτεταμένες περιόδους της ιστορίας κατά τις οποίες ο Λευκός Οίκος διαδραμάτιζε σκοτεινό ρόλο όχι μόνο για τον αμερικανικό λαό, αλλά και για ολόκληρο τον πλανήτη. Μέσα από τις σελίδες του, γνωρίζουμε τους προέδρους που με την πάροδο των δεκαετιών έφτασαν να επηρεάζουν ολόκληρη την υφήλιο, για τον Εμφύλιο Πόλεμο, τον Ψυχρό Πόλεμο και τα σκοτεινά μονοπάτια της παγκόσμιας κυριαρχίας.

Από τις 16 Ιουλίου αποκλειστικά με «Το Βήμα της Κυριακής».