Πολύχρωμες ομπρέλες και παρασόλια, καπέλα με γείσο και βεντάλιες, αεράτα φουστάνια κι ιδρωμένα αμάνικα φανελάκια, ανεμιστηράκια χειρός, δροσιστικά σπρέι και ιδρωμένα μπουκάλια νερού, φουσκωτές πισίνες σε μπαλκόνια με κατεβασμένες τέντες και νεροπίστολα – όλα προϊόντα των απέλπιδων προσπαθειών μας να αντιμετωπίσουμε την καυτή ανάσα του Κλέωνα.

Φωτ.: ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Τι τα θες, τι τα γυρεύεις; Αν σε βρήκε ο καύσωνας στη μεγαλούπολη, τα πράγματα είναι δύσκολα. Η πρώτη σκέψη πάντοτε είναι μια βουτιά στη θάλασσα. Σκέψη κοινή, όπως μαρτυρά η κίνηση στο παραλιακό μέτωπο και οι ήδη γεμάτες από τις 05:40 π.μ. παραλίες. Σίγουρα, αν δεν έχεις επαγγελματικές ή άλλες υποχρεώσεις και καταφέρεις να είσαι στην παραλία από τα χαράματα, ώστε να καπαρώσεις και μια καλή σκιούλα που θα διαρκέσει ώρες αρκετές και δεν θα σε προδώσει μετά από κανένα δίωρο, το να περάσεις τις μέρες του καύσωνα στη θάλασσα είναι ιδανική λύση.

Τι γίνεται όμως με όλους τους υπόλοιπους που είτε δουλεύουμε, είτε για οποιονδήποτε άλλο λόγο το μπάνιο στη θάλασσα μοιάζει μ’ όνειρο δεμένο στο μουράγιο; Μην απογοητεύεστε. Υπάρχουν κι άλλες λύσεις.

Θερινά Σινεμά

Από τις πρώτες στη λίστα επιλογές πολλών Αθηναίων είναι το θερινό σινεμά, τα οποία είναι ευτυχώς άφθονα σε αυτή την πόλη. Μεγαλύτερα και διασημότερα ή μικρότερα και συνοικιακά, τα θερινά είναι λατρεία και σίγουρα το καλοκαίρι στην πόλη δεν θα ήταν το ίδιο δίχως αυτά. Λίγο το αεράκι που φυσά δειλά-δειλά μόλις δύσει ο ήλιος, λίγο η παγωμένη μπύρα συνοδεία τραγανού ποπ κορν, λίγο η μαγεία των αγαπημένων – ή και όχι – ταινιών επάνω στο πανί, μια δόση δροσιάς με σινεφιλικό άρωμα θα την πάρουμε.

Φωτ.: Unsplash

Ταράτσες κι αυλές

Άλλη μεγάλη αγάπη είναι οι ταράτσες κι ιδιαίτερα εκείνες που λούζονται τα χρώματα του ηλιοβασιλέματος όταν πέφτει ο ήλιος, προσφέροντας θέα σε μερικά από τα ωραιότερα μνημεία τούτης της πόλης, καθώς και δροσιστικά κοκτέιλς και ωραίες μουσικές. Γι’ αυτό και συχνά, παρόλο που πλέον υπάρχουν μπόλικες στο κέντρο της Αθήνας, γεμίζουν πριν προλάβεις να πεις κύμινο. Για να είστε σίγουροι ότι θα βρείτε τραπέζι, φροντίστε να κάνετε μια κράτηση.

Κι αν δεν βγάλετε άκρη με τις ταράτσες, υπάρχουν πάντα και οι αυλές. Πολλές και αγαπημένες και αυτές, εκτίνονται σε όλη την πόλη, κρύβονται συνήθως στα πισινά παλιών νεοκλασικών κτιρίων που επιβιώνουν σε αναπάντεχα σημεία, και προσφέρουν οάσεις δροσιάς, νοσταλγίας και διασκέδασης.

Στα πάρκα, αδελφές μου, στα πάρκα

Δυστυχώς, η Αθήνα δεν έχει όσα πάρκα θα θέλαμε και όσα θα χρειάζονταν για να μας χωρέσουν όλους. Όμως, όσα έχει είναι ταμάμ για τις μέρες του καύσωνα. Ο Kήπος του Μεγάρου παραμένει ανοικτός για το κοινό καθημερινά από το πρωί μέχρι τη δύση του ηλίου, οπότε και ακολουθούν ενδιαφέρουσες συναυλίες και άλλες εκδηλώσεις. Το ΚΠΙΣΝ δεν χρειάζεται συστάσεις. Είναι αγαπημένος προορισμός μικρών και μεγάλων. Συναυλίες, δωρεάν προβολές ταινιών, dj sets, τουρνουά ποδοσφαίρου για παιδιά, αθλητικές δραστηριότητες, απ’ όλα έχει ο μπαξές του ΚΠΙΣΝ.

Φωτ.: Wikimedia Commons

Κατευθυνόμενοι προς τα δυτικά, προς το Ίλιον, το Μητροπολιτικό Πάρκο Αντώνη Τρίτση είναι από τα μεγαλύτερα και ωραιότερα της Αττικής. Έχει έκταση περίπου 1.200 στρεμμάτων και προσφέρει πολλές διαδρομές ιδανικές για χαλαρό περπάτημα ή ποδήλατο. Εκτός από την πλούσια φύση, ένα ακόμα χαρακτηριστικό του πάρκου είναι το υγρό στοιχείο καθώς περιλαμβάνει έξι τεχνητές λίμνες, που συνδέονται μεταξύ τους με ένα κανάλι. Στις όχθες τους βρίσκουν καταφύγιο πλήθος πουλιών.

Φωτ.: Unspash/ Despina Galani

Στην καρδιά της Αθήνας, ο Εθνικός Κήπος προσφέρεται πάντοτε για μια μικρή ή και μεγάλη ανάπαυλα από τη βαβούρα και την ένταση της πόλης. Η πλούσια βλάστηση παρέχει αμέτρητες σκιερές γωνιές, ιδανικές για αυτές τις μέρες που ο ήλιος είναι ανυπόφορος.

Φωτ.: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI

Ο σχετικά νέος πολυχώρος Λιπασμάτων στη Δραπετσώνα είναι πραγματική όαση για τις μέρες του καλοκαιριού. Ιδανικός για βραδινές ποδηλατάδες, πρωινούς ή απογευματινούς περιπάτους όταν δεν καίει ο ήλιος ή απλώς άραγμα στα τραπεζάκια του αναψυκτηρίου, ο χώρος των Λιπασμάτων είναι ενεργός και ανοιχτός για όλους.

Φωτ.: Ολυμπιάννα Μηλιάκη/ ΕΜΣΤ

Μεσημέρια στο μουσείο

Τις μέρες που η Αθήνα σιγολιώνει, η επίσημη οδηγία είναι να παραμένουμε όσο γίνεται σε εσωτερικούς, καλά κλιματιζόμενους χώρους κατά τις μεσημεριανές ώρες. Αυτό όμως δεν σημαίνει απαραίτητα πως πρέπει να περάσουμε τις μέρες μας ξαπλωμένοι σαν τον Σάχη της Περσίας στον καναπέ αγκαλιά με τον ανεμιστήρα κι ένα λίτρο παγωτό, περιμένοντας τη δύση του ηλίου για να ζήσουμε. Υπάρχουν κι άλλοι τρόποι να απολαύσουμε τις μέρες μας, αν το να μείνουμε στο σπίτι μας φαίνεται χάσιμο χρόνου.

Τα μουσεία είναι ο ιδανικός προορισμός όταν έξω σκάει ο τζίτζικας. Είναι εξαιρετικά κλιματιζόμενα, συνήθως πολύ ήσυχα τις μέρες του καύσωνα και σίγουρα μέρη για να αξιοποιήσουμε το χρόνο μας πολύ ποιοτικά. Στο ΕΜΣΤ, για παράδειγμα, ούτε που θα καταλάβετε πως πέρασε η ώρα μέχρι να περιηγηθείτε στις πάμπολλες εξαιρετικές εκθέσεις που τρέχουνε ταυτόχρονα. Το ίδιο ισχύει και για την Εθνική Πινακοθήκη, που αν δεν έχετε επισκεφθεί ακόμα μετά την ανακαίνιση και επέκτασή της, μάλλον ήρθε η ώρα. Δεν θα το μετανιώσετε.

Dj sets, χοροί και πανηγύρια

Το ότι η Αθήνα είναι είναι μια πόλη που δεν κοιμάται είναι γνωστό. Όταν δε μαλλον οι θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της μέρας μας κρατούν σε κατάσταση λειθαργική, είναι φυσικό κι επόμενο με το που πέσει ο ήλιος να ξεχυνόμαστε στην πόλη. Αυτό το καλοκαιρί, η Αθήνα είναι γεμάτη ωραίες προτάσεις για όσους αγαπούν τη νύχτα, τη διασκέδαση, τη μουσική και τον χορό.

Ο βιομηχανικός χώρος του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου επί της Πειραιώς παραμένει το πιο hot καλοκαιρινό στέκι. Από το σούρουπο και μετά, στη βιομηχανική αυλή της Πειραιώς 260 θα βρεις ένα μοντέρνο pop-up bar και καθημερινά dj sets, ενώ εντός του κτιρίου συμβαίνουν καλλιτεχνικά πράγματα και θαύματα.

Για όσους αγαπούν την ηλεκτρονική μουσική, ο καινούργιος βιομηχανικός χώρος ΕΟΝ Open Air στον Ελαιώνα προσφέρει ένα μοναδικό setting μέσα στην ερημιά της περιοχής, δύο λεπτά από τον σταθμό του μετρό. Το EON εγκαινιάζεται αυτό το Σάββατο με ένα δυνατό line up που υπόσχεται να μας κρατήσει όρθιους ως το πρωί.

Το συναυλιακό καλοκαίρι καλά κρατεί και μας επιφυλάσσει ακόμα πολλές μουσικές συγκινήσεις. Kraftwerk στο Ηρώδειο, Guns and Roses στο ΟΑΚΑ, Stereo Nova, Arctic Monkeys και Prodigy στο Release Festival είναι μερικά από τα πιο δυνατά μουσικά event του Ιουλίου που θα μας δροσίσουν γλυκά.