Σχολιάζοντας δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, διπλωματικές πηγές ξεκαθαρίζουν ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης ουδέποτε συζήτησε ή αποδέχτηκε συζήτηση για θέματα που αφορούν Έλληνες πολίτες και κυριαρχικά θέματα της χώρας στη συζήτηση μεταξύ της ελληνικής και της τουρκικής αντιπροσωπείας στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ».

Στη συζήτηση που έλαβε χώρα μεταξύ της ελληνικής και της τουρκικής αντιπροσωπείας στο περιθώριο της συνόδου κορυφής, οι δύο πλευρές έθεσαν διάφορα θέματα εξηγούν οι διπλωματικές πηγές.

Μεταξύ αυτών, ο Έλληνας πρωθυπουργός έθεσε και το ζήτημα των παρεμβάσεων του τουρκικού προξενείου στην Ροδόπη κατά την πρόσφατη προεκλογική περίοδο. «Σε σχέση με το ζήτημα της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης που διαχρονικά θέτει η τουρκική πλευρά, ο Έλληνας πρωθυπουργός ουδέποτε συζήτησε ή αποδέχτηκε συζήτηση για θέματα που αφορούν Έλληνες πολίτες και κυριαρχικά θέματα της χώρας» υπογραμμίζουν.

«Ας μην ανησυχεί, συνεπώς, η αξιωματική αντιπολίτευση. Η εξωτερική πολιτική βρίσκεται σε ασφαλή χέρια» καταλήγουν οι διπλωματικές πηγές.

Τι είπε σε δημοσιογράφους ο Ερντογάν

Δηλώσεις στους δημοσιογράφους έκανε ο πρόεδρος Ερντογάν σχετικά με τα αποτελέσματα του Βίλνιους αφού επισκέφτηκε το τζαμί της περιοχής του Ουσκουντάρ στην Κωνσταντινούπολη για την προσευχή της Παρασκευής.

Σχετικά με την συνάντηση του με τον Έλληνα πρωθυπουργό είπε ότι ως ηγέτες που πέρασαν από δυο νικηφόρες εκλογικές διαδικασίες θέλουν να κάνουν βήματά προς μια θετική κατεύθυνση. Ωστόσο έθεσε θέμα Δυτικής Θράκης και μουφτήδων «θέματα που θα θέλαμε να ξεπεράσουμε» όπως είπε.

«Aγαπητοί φίλοι. Είμαστε δύο γειτονικές χώρες. Επιπλέον, είναι γνωστό το ιστορικό μας παρελθόν. Δεν θέλουμε να πάει έτσι αυτή η διαδικασία. Ο Μητσοτάκης πέρασε νικηφόρα δυο εκλογές. Και εμείς περάσαμε από δυο εκλογές. Ως ηγέτες που κέρδισαν δύο εκλογές, θέλουμε να κάνουμε τα βήματά μας προς μια θετική κατεύθυνση. Τα σημαντικότερα θέματα που ρώτησα ιδιαίτερα ήταν τα θέματα που αφορούσαν τη Δυτική Θράκη. Θα θέλαμε να τα ξεπεράσουμε. Θα θέλαμε να ξεπεράσουμε το θέμα των μουφτήδων. Συγκεκριμένα, οι πρεσβευτές μας θα κάνουν τις προκαταρκτικές προετοιμασίες με αμοιβαίες συναντήσεις για αυτό το θέμα, οι υπουργοί Εξωτερικών θα κάνουν τις προετοιμασίες, μετά εμείς ως ηγέτες θα έρθουμε μαζί και θα κάνουμε τα απαραίτητα βήματα» ανέφερε μεταξύ άλλων.