Το τετ α τετ που είχαν ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, σχολιάστηκε θετικά από τον τουρκικό και γερμανικό τύπο.

Ειδικότερα, η Sabah στο πρωτοσέλιδό της μιλάει για «ειλικρινή συνάντηση με τον Μητσοτάκη», ενώ στο ίδιο πλαίσιο η Hurriyet έχει τα ελληνοτουρκικά κεντρικό θέμα με τίτλο: «Και ένα βήμα έγινε στο Αιγαίο».

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, αναφορικά με τα γερμανικά ΜΜΕ, η εφημερίδα Die Welt τονίζει για την εν λόγω συνάντηση πως «αμφότερες οι πλευρές τόνισαν ότι προσβλέπουν σε συχνότερες επαφές σε όλα τα επίπεδα για τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων».

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung σχολιάζει πως «ήδη από τον σεισμό που έπληξε την Τουρκία τον Φεβρουάριο, οι δύο πλευρές απέφευγαν τις εντάσεις και τις προκλητικές χειρονομίες, μειώνοντας τους στρατιωτικούς τους ελιγμούς στο Αιγαίο. Έκτοτε, η Ελλάδα δεν έχει διαμαρτυρηθεί ξανά για πτήσεις τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικά νησιά».

Πως σχολιάστηκε το «ναι» στη Σουηδία

Η φιλοκυβερνητική Sabah κάνει λόγο για κοινή δράση κατά της τρομοκρατίας προς το ΝΑΤΟ, ενώ η Aksam χαρακτηρίζει τον Ερντογάν ως τον «ισχυρό άνδρα του ΝΑΤΟ».

Από την άλλη πλευρά, αντιπολιτευόμενη Sozcu, σχολιάζει την προσέγγιση του Ερντογάν με αρνητικό τρόπο: Επιστρέψαμε 19 χρόνια πίσω» αναφέρει παρουσιάζοντας τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της περιόδου 2004 – 2005, όταν έγινε το άνοιγμα της Τουρκίας προς την ΕΕ, στη συνέχεια τη σύγκρουση του Ερντογάν με τη Δύση και την ΕΕ και χαρακτηρίζει το «πράσινο φως» ως συμβιβασμό με τη Σουηδία

Τι έγινε στη συνάντηση των δυο ηγετών

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν έγινε σε καλό κλίμα και οι δυο ηγέτες συνομίλησαν για περίπου μια ώρα.
Συμφωνήθηκε οι δύο πλευρές να οικοδομήσουν πάνω στο θετικό μομέντουμ και να ενεργοποιήσουν κατά το επόμενο διάστημα πολλαπλούς διαύλους επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες.

Επίσης συμφώνησαν η επόμενη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας να πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο στη Θεσσαλονίκη.
Ανέθεσαν στους υπουργούς Εξωτερικών να καθοδηγούν τη διαδικασία και να ενημερώνουν τους ηγέτες για την πρόοδο που σημειώνεται.

Τέλος, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι προσβλέπει σε πιο συχνές επαφές σε όλα τα επίπεδα, ώστε να οικοδομηθεί κλίμα εμπιστοσύνης και οι προϋποθέσεις που θα οδηγήσουν σε βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας.