Πόσα μυστικά μπορεί να κρύβει η πιο προβεβλημένη και λαμπερή κινηματογραφική βιομηχανία του πλανήτη; Όπως αποκαλύπτει το βιβλίο «Η Σκοτεινή Ιστορία του Χόλιγουντ» που κυκλοφορεί στις 16 Ιουλίου αποκλειστικά με «Το Βήμα της Κυριακής», πολλά περισσότερα – και πιο εγκληματικά – από ό,τι θα περίμενε κανείς. Μεταξύ άλλων, στο βιβλίο του Kieron Connolly (σε μετάφραση Πάνου Τομαρά) διαβάζουμε για τις διασυνδέσεις του αμερικανικού κινηματογράφου και των αστέρων του με τη μαφία, από τις οποίες δεν εξαιρέθηκε ούτε και ο θρύλος της μουσικής, Φρανκ Σινάτρα.

Όπως διαβάζουμε, η σχέση της μαφίας με το Χόλιγουντ ξεκινά μετά το τέλος της Ποταπαγόρευσης το 1933, όταν η βιομηχανία είχε αρχίσει να εδραιώνεται για τα καλά. Τότε, η μαφία της Νέας Υόρκης και του Σικάγο άρχισε να βλέπει τα στούντιο σαν ένα νέο έδαφος προς εκμετάλλευση. Οι μαφιόζοι αντιλήφθηκαν ότι δεν ήταν δυνατόν να γυριστούν ταινίες χωρίς να μπει φιλμ στην κάμερα, και φρόντισαν να ενταχθούν στο μισθολόγιο της Εταιρείας Ντιπόν, που προμήθευε τα στούντιο με φιλμ.

Στις σελίδες του βιβλίου παρακολουθούμε την πορεία αυτής της σχέσης μέχρι και σήμερα, ανάμεσα σε πολλές ακόμη σκοτεινές πτυχές της ιστορίας του Χόλιγουντ. Στην ενότητα που αφορά τη μαφία, την προσοχή μας τράβηξε η ιδιαίτερη περίπτωση του Φρανκ Σινάτρα, που εξακολουθεί να γεννά ερωτήματα.

Διαβάστε το απόσπασμα:

Ο Φρανκ Σινάτρα και η Μαφία

Οι φήμες για τη στενή σχέση του Σινάτρα με τη μαφία τον ακολουθούσαν σε όλη του τη ζωή. Σύμφωνα με φακέλους του FBI που δόθηκαν στη δημοσιότητα, δεν ήταν μέλος της μαφίας ούτε είχε επιχειρηματικές συναλλαγές μαζί της, αλλά δεν μπορούσε να αρνηθεί ότι έκανε παρέα με μέλη της.

Στις 22 Δεκεμβρίου 1946 τα ανώτατα μέλη των οικογενειών της αμερικανικής μαφίας οργάνωσαν μια συνεδρίαση στην Αβάνα της Κούβας. Πρόεδροι ήταν ο Λάκι Λουτσιάνο, ο οποίος είχε εξοριστεί από τις ΗΠΑ, και ο Μέιερ Λάνσκι, επικεφαλής της εβραϊκής μαφίας, ενώ συμμετείχαν εκπρόσω[1]ποι των κυριότερων συνδικάτων του οργανωμένου εγκλή[1]ματος. Λέγεται ότι ο Σινάτρα είχε αναλάβει την ψυχαγωγία τους. Σύμφωνα με κάποιους, πήγε αεροπορικώς στην Κούβα μαζί με έναν ξάδελφο του Λάκι Λουτσιάνο. Λέγεται επίσης ότι χάρισε στον Λουτσιάνο μια χρυσή θήκη τσιγάρων με την αφιέρωση: «Στον καλό μου φίλο, Τσάρλι, από τον φίλο του τον Φρανκ».

Μετά από χρόνια, το 1962, ο Σινάτρα, μαζί με τον Ντιν Μάρτιν, τον Σάμι Ντέιβις Τζούνιορ και τον Έντι Φίσερ, έδωσαν μια συναυλία στη Λέσχη Βίλα Βένις στο Γουίλινγκ του Ιλινόι. Γιατί εμφανίστηκαν σε έναν τόσο μικρό χώρο, ενώ θα μπορούσαν κάλλιστα να παίξουν στο Λας Βέγκας; Επειδή, σύμφωνα με την άποψη του FBI, ο ιδιοκτήτης της Λέσχης Βίλα Βένις ήταν ο Σαμ Τζιανκάνα, αφεντικό της μαφίας.

Φαίνεται πως του Σινάτρα του άρεσε ο συσχετισμός του με τη μαφία. Εκείνος χάριζε αίγλη και μια υποψία νομιμότητας στους μαφιόζους, ενώ εκείνοι του έδιναν αν μη τι άλλο μια αίσθηση σκληράδας στα μάτια του κόσμου, αν δεν του παρείχαν και μπράβους. Ο Σινάτρα ήθελε πάντα να περνιέται για σκληρός άντρας, αλλά όταν ξεκινούσε έναν καβγά συνήθως άφηνε τους σωματοφύλακές του να τον τελειώσουν. Οι διασυνδέσεις του με τη μαφία του έδιναν έναν επικίνδυνο αέρα.

Η Σκοτεινή Ιστορία του Χόλιγουντ

Στις 16 Ιουλίου αποκλειστικά με «Το Βήμα της Κυριακής»