Tα τουρκικά μου δεν είναι καλά. Συνεπώς δεν ξέρω πώς λέγεται στην ευγενή αυτή γλώσσα η kolotoumpa.

Για την ανάγκη της κουβέντας ας την ονομάσουμε «γιαβρούμ νταχτιρντί» – ακούγεται ωραία.

Και μετά να συγχαρούμε τον φίλο μας τον Ερντι για την επίδοση. Ούτε ο Τσίπρας δεν το έχει κάνει τόσο θεαματικά.

«Γίναμε σπετάκολο!» αναφωνούσε σε τέτοιες περιπτώσεις η νόνα μου η Ολγα που το κρατούσε το επτανησιακό λεξιλόγιο.

Ο Ερντι ξέχασε το «Μητσοτάκης γιοκ», πάνε οι φλογερές αντιρρήσεις για τη Σουηδία που καίει το Κοράνι κάθε τρεις και λίγο, εξανεμίστηκαν οι ενστάσεις για την κουρδική τρομοκρατία που καλύπτει η Ουψάλα και καλώς τα παιδιά.

Βέβαια ο Ερντι είπε ότι θα στείλει το θέμα της Σουηδίας στην τουρκική Εθνοσυνέλευση κι αυτό μπορεί να χρονίσει όσο και τα F-16 στο Κογκρέσο.

Αλλά κανένα πρόβλημα. Ούτως ή άλλως, ούτε του έδωσαν τίποτα, ούτε πρόκειται να του δώσουν κάτι πριν ολοκληρώσει το «γιαβρούμ νταχτιρντί».

Η Ευρωπαϊκή Ενωση έσπευσε να διευκρινίσει ότι δεν είναι αρμοδιότητα κανενός πλην της Ευρωπαϊκής Ενωσης η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Και δεν τους κόβω πολύ ανοιχτόκαρδους στις Βρυξέλλες.

Ενώ ο Σαρλ Μισέλ (που δεν τον λες και κολοσσό της διπλωματίας) μετά τη συνάντησή του με τον Ερντι διαβεβαίωσε απλώς ότι «εξερευνήσαμε τις ευκαιρίες ώστε (…) να ενεργοποιήσουμε εκ νέου τις σχέσεις μας» (10/7).

Σε απλά τουρκικά δηλαδή «να λέμε και καμία καλημέρα».

Ενώ ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν επιβεβαίωσε ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν υποστηρίζει «ξεκάθαρα» τον εκσυγχρονισμό των τουρκικών F-16 (10/7).

Αλλά αυτό το ξέρουμε εδώ και δυο χρόνια και ούτε προσπέκτους δεν έχουν δει ακόμη οι Τούρκοι.

Ο Στόλτενμπεργκ βέβαια δήλωσε ότι θα διοριστεί στο ΝΑΤΟ «ειδικός συντονιστής αντιτρομοκρατίας» και «διμερής μηχανισμός ασφαλείας» μεταξύ Τουρκίας και Σουηδίας.

Να δείτε γέλιο στα σουηδικά δικαστήρια με τον «μηχανισμό ασφαλείας»!

Με άλλα λόγια, κανείς δεν έδωσε κάτι στην Τουρκία που ζητούσε πολλά. Πρώτα θα ολοκληρώσει ο Ερντι το «γιαβρούμ νταχτιρντί» και μετά βλέπουμε.

Υποθέτω πως με την ανάλογη επιφυλακτικότητα θα τον συναντήσει σήμερα κι ο Μητσοτάκης.

Εντάξει δεν είναι ανάγκη να του κάνει πλάκα για το «Μητσοτάκης γιοκ». Μπορεί όμως να τον ακούσει ευγενικά αν πει ή βάλει στο τραπέζι κάτι νέο.

Οχι επειδή έχει αυταπάτες ο έλληνας Πρωθυπουργός. Αλλά μήπως διατηρηθούν οι τουρκικοί τσαμπουκάδες σε ανώδυνα επίπεδα και δεν κυνηγιόμαστε καλοκαιριάτικα με αεροπλάνα και βαπόρια.

Διότι εμείς νέα δεν έχουμε να πούμε. Μόνο τα παλιά που είναι και γνωστά.