Μια ηφαιστειακή έκρηξη άρχισε σήμερα το απόγευμα στην Ισλανδία, σε ακατοίκητη περιοχή, σχεδόν 30 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Ρέικιαβικ όπου η λάβα αναβλύζει για τρίτη φορά σε δύο χρόνια.

Η έκρηξη σημειώθηκε γύρω στις 16.40 τοπική ώρα (19.40 ώρα Ελλάδας κοντά σε ένα μικρό βουνό που ονομάζεται Λίτλι Χρούτουρ και βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα από τα σημεία των δύο προηγούμενων εκρήξεων που έγιναν το 2021 και το 2022 στη χερσόνησο Ρέικιανες, νοτιοδυτικά του Ρέικιαβικ, ανακοίνωσε το ισλανδικό μετεωρολογικό ινστιτούτο (IMO).

Οι εικόνες που μεταδόθηκαν απευθείας από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία ήταν επί ποδός έπειτα από τους χιλιάδες μικροσεισμούς στην περιοχή τις τελευταίες ημέρες, δείχνουν μια σημαντική ροή της λάβας που φαίνεται να διαφεύγει από ένα ρήγμα, καθώς και καπνό να βγαίνει από το Λίτλι Χρούτουρ.

«Η έκρηξη σημειώθηκε σε ένα μικρό κοίλωμα ακριβώς βορείως του Λίτλι Χρούτουρ, απ’ όπου βγαίνει καπνός με κατεύθυνση προς βορειοδυτικά», εξήγησε το IMO.

Η υπηρεσία πολιτικής προστασίας της Ισλανδίας προέτρεψε τους πολίτες να μην πάνε στο σημείο αυτό επί του παρόντος, και για όσο χρόνο χρειάζεται για να εκτιμηθεί η κατάσταση.

Οι διαχυτικές εκρήξεις που έχουν σημειωθεί έως τώρα σε αυτήν την περιοχή αποδείχθηκαν όχι ιδιαίτερα επικίνδυνες, καθώς δεν προκάλεσαν υλικές ζημιές ούτε επηρέασαν την εναέρια κυκλοφορία.

Αντίθετα, οι εκρήξεις αυτές εντυπωσίασαν τους εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες και περαστικούς που πήγαν να δουν τις ροές της λάβας κατά τις δύο προηγούμενες εκρήξεις, οι οποίες διήρκεσαν έξι μήνες και τρεις εβδομάδες αντίστοιχα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ